Rozhovor s trenérem

Nic náročnějšího už hráče nečeká, říká o soustředění trenér Michal Straka

Železná Ruda - Plzeňští hokejisté právě polykají tréninkové dávky na soustředění v Železné Rudě. Tímto týdnem na Šumavě ukončí svěřenci Michala Straky první část letní přípravy na novou sezónu, která je především o vytrvalosti. Na programu jsou dlouhé etapy i krátké výjezdy do kopců.

V jaké fázi letní přípravy na suchu se nacházíte?
Tento týden je vyvrcholením první části a asi nejhorší z celé přípravy, protože tak náročný program hráče už nečeká. Ani druhé soustředění už nebude tak náročné, protože tam je to více o rychlosti, výbušnosti a kolo už tolik nevyužíváme.

Hráči absolvovali včera královskou 60 kilometrovou etapu. Byla to nejnáročnější část soustředění?
Včerejší etapa byla hodně dlouhá, jsou tam různá stoupání a sjezdy, kluci si roztáhnou plíce. Horší byly krátké výjezdy, které jsme měli na programu v pondělí a úterý. V pondělí jsme jezdili pětiminutové výjezdy, přibližně 900 metrů do ostrého kopce. Druhý den jsme to zkrátili na polovinu, což bylo daleko těžší, ale kluci to zvládli dobře. V porovnání s těmi výjezdy byla včerejší etapa projížďkou po krajině.

Co vás ještě čeká na soustředění?
Zítra nás čeká jako poslední věc na soustředění časovka na Pancíř, tam jede každý za sebe a je to o tom, jak kdo dokáže zabrat. Sledujeme časy, ale například charakter, kdo se kousne. Časy porovnáváme i s loňskem, ale pohybuje se to ve stejných relacích. Nikdo výrazně nevybočuje, loni byly časy možná o fous lepší, ale to jsme měli v nohou o týden delší přípravu.

Jak se zatím jeví v přípravě noví hráči?
Ti noví kluci mívají vždy problém, hlavně kluci ze Slovenska. Miro Preisinger hodně trpí, Peter Čerešňák je na tom slušně, ale vypadá to, jako kdyby na Slovensku na kole nejezdili. Ovšem výjimkou je Braňo Kubka, který jezdí výborně.

Jak je na tom David Stach nebo Jakub Koreis?
David Stach začal trénovat teprve v pátek, takže ještě měl určité úlevy při výjezdech, že jel o jeden nebo dva méně, ale jinak je na tom dobře. Kuba Koreis jezdí výborně, ten se drží i se svojí postavu parádně. U něj není žádné pochybnosti o připravenosti.

S týmem je tu řada mladých hráčů, jak to zvládají?
Mladí kluci se perou dobře. Suchý měl v etapě nejlepší čas, Kodýtek i Kvasnička jeli výborně, to samé Kaňák. V rámci možností se dobře uvedli i další.

Středeční etapu vynechali Lukáš Pulpán a Jaroslav Kracík. Jak vypadá jejich stav?
Lukáš Pulpán byl v průběhu sezóny na operačním zákroku a má zakázáno jezdit na kole. Takže trénuje sám, ale on nikdy problém neměl. Jarda Kracík etapy také nejel, protože jej v úterý při výjezdech začalo bolet koleno, tak jsme nechtěli riskovat, ale ten patří v přípravě k nejlepším a není žádná potíž, že musel zvolnit.


Jaký je další plán suché přípravy?
Příští týden budou mít hráči volno, aby si pořádně odpočinuli před druhou částí přípravy, která bude o výbušnosti, rychlosti a zátěži v krátkých intervalech.

Některé extraligové týmy mění model přípravy, například Liberec. Uvažovali jste o něčem podobném?
Nad modelem Liberce nebo jiných týmů jsme nepřemýšleli. My jsme zvyklí na současný model přípravy, máme tu pořád relativně dost mladých kluků, u kterých je potřeba pracovat na vytrvalosti, aby bylo na čem stavět dál. Loni to byl například Dominik Kubalík a pak měl dobrou sezónu. Dá se říct, že z přípravy na Šumavě pak hráči žijí celý rok.

Jak to vypadá s týmem pro novou sezónu. Oproti loňskému roku asi nebudete muset řešit složení do poslední chvíle?
Kádr máme momentálně hotový. Žádné změny nenastaly, zůstává i Dominik Kubalík, který měl nějaký termín, ale nic se nedohodlo. Teď už se můžeme v klidu chystat na ligu.