Rozhovor

Příprava běží podle plánu, říká kondiční trenér Jaromír Liška

Plzeň - Jaromír Liška působí u plzeňského hokejového týmu už několik sezón a stejně jako v předchozích letech má na starost větší část letní přípravy. O tom, jak dosavadní příprava probíhá, hovoří v našem rozhovoru.

Jak zatím probíhá letní příprava?
Všechno běží podle plánu, nemuseli jsme ani nijak improvizovat například kvůli špatnému počasí. Musím zaklepat, zdravotní stav všech hráčů je dobrý a nemuseli jsme dělat nějaké úlevy. Jsme ve fázi silové vytrvalosti, kterou ukončíme soustředěním na Šumavě. Pak hráči budou mít týden volna a následně začneme pracovat na rychlosti a dynamice.

Je v přípravě oproti minulým letům nějaká změna?
Změnili jsme počet tréninků, trénujeme už jen jednofázově. Míváme akorát ve čtvrtek a občas v úterý přátelské fotbalové zápasy. Tréninky mají jasnou strukturu, 25 minut rozcvička a protažení, pak zhruba hodina ostrého tréninku, pak následuje nějaká hra. Celkem kluci stráví na zimáku dvě a půl hodiny. Někomu se to může zdát dlouhé, ale my od toho nechceme úplně ustupovat, protože například fáze po ostrém tréninku pomáhá hráčům k rozvoji herního myšlení.

Letos se zapojilo do přípravy několik mladých hráčů, jak svoji první přípravu s A-týmem zvládají?
To je spíše otázka pro ně, ale zatím jsme s nimi spokojení. Neremcají a drží krok s těmi, kteří už nějakou tu přípravu s A-týmem absolvovali.

Část týmu má individuální přípravu, máte o nich nějaké zprávy?
Tolik jich není. Co se týká Američanů, tak tam je to stejné každý rok, připravují se sami a přijedou až na led. Ti dva naši veteráni Ondra Kratěna a Petr Kadlec, u nich není potřeba nějaká kontrola, oba mají odehráno přes 1000 zápasů v extralize a vědí, jak se nejlépe připravit na sezónu.

Dalším je Jakub Koreis.
Kuba Koreis je v našem týmu nový a je zvyklý na určitý styl přípravy. Měl dříve nějaké problémy s koleny, takže se některým věcem asi trochu vyhýbá, ale je lepší, když se připraví sám, jak to nejlépe cítí, než abychom mu upravovali plán na míru.

Hlavní trenér Michal Straka mluvil o zapojení zkušených hráčů na soustředění na Šumavě. Pojedou všichni už nyní?
Na prvním soustředění na Šumavě se zapojí jen Kuba Koreis. To soustředění je spíše o budování silové vytrvalosti a není to až tak nutné, na druhém soustředění už by však měli být kromě Američanů všichni.

Jaká bude náplň prvního soustředění v Železné Rudě?
Doufáme, že nám vyjde počasí, to je základ. První soustředění na Šumavě je hlavně o výjezdech na kolech. Máme vytipované určité kopce, časové intervaly. Budeme ty krátké výjezdy kombinovat i s delšími etapami. Bude tam ale zase více her, hlavně v té odpolední fázi. To je taky důležité, abychom z hráčů nedělali cyklisty.