Michal Straka

V přípravě mnoho změn nebylo, ohlíží se hlavní trenér Michal Straka

Letní příprava plzeňského A-týmu je minulostí a od pátku si hráči, ale i trenéři užívají zasloužené volno. Sedm týdnů letního drilu mimo mantinely mělo hodně podobný průběh jako v loňském roce, přesto došlo i na pár změn. Za přípravným obdobím na suchu se ohlíží hlavní trenér Michal Straka.

Plzeňští hokejisté čtvrtečním výšlapem na Pancíř uzavřeli letní přípravu na suchu, která trvala sedm týdnů. „Všechno co jsme si naplánovali, tak to se nám povedlo udělat. Odjeli jsme i dvě náročná soustředění v Železné Rudě, které se také podařily podle plánu. Vyhýbaly se nám i nějaké větší zranění, i když v posledních dnech se nám to trochu zvrtlo,“ hodnotí přípravu hlavní trenér Michal Straka.

Indiánům se větší zranění vyhýbala celou přípravu, kromě posledních dvou dnů na Šumavě. „Při fotbale se nám zranil Lukáš Pulpán, který má potíže s kolenem a není bohužel vyloučená ani operace. Pokud by musel na lékařský zákrok, tak by nejspíše začal přípravu o týden později než zbytek týmu. Před koncem soustředění opadl kvůli teplotě a nachlazení Míra Indrák s Honzou Schleissem a také Braňo Kubka, který si zvrtnul kotník,“ říká hlavní kouč indiánů.

Tým před novou sezónou posílil i o několik hráčů. Obránce Peter Čerešňák s týmem absolvoval celou letní přípravu, hvězda loňské první ligy David Stach se zapojil později. „Noví hráči to zvládli dobře. David Stach měl potíže s meniskem a zapojil se do přípravy později, ale dojel ji bez problémů až do konce, což nás těší. Peter Čerešňák jako jediný z nových hráčů jel celou přípravu s týmem a zvládl ji bez sebemenších potíží,“ komentuje zapojení nováčků Michal Straka.

Novou tváří v týmu je také útočník Jakub Koreis, který se připravoval individuálně. „Kuba Koreis se připravoval sám, ale jel s týmem na obě soustředění. Ukázal se nám v dobrém světle a jsme rádi, že se s týmem zapojil,“ těší hlavního trenéra.

Na druhém soustředění v Železné Rudě byl tým téměř kompletní, na část soustředění totiž dorazilo i duo Ondřej Kratěna a Petr Kadlec, kteří se podobně jako Jakub Koreis chystají individuálně. „Kromě Kanaďanů a Matěje Machovského jsme měli poslední týden k dispozici celý tým včetně Ondry Kratěny a Petra Kadlece, takže jsme viděli, jak na tom hráči jsou,“ říká Michal Straka.

Týmu chyběl v posledním týdnu na soustředění brankář Matěj Machovský, který dostal od trenérů svolení k účasti na nováčkovském kempu Detroitu Red Wings. „Přemýšleli jsme o tom, ale souhlasili jsme, aby jel. Pro něj to je zase něco nového, uvidí srovnání s mladými kluky ze zámoří, zkusí si něco jiného a může mu to jen pomoc. Je to pro něj nová motivace,“ myslí si hlavní trenér.

Letošní příprava na suchu se příliš nelišila oproti předchozímu roku, pár změn však nastalo. „Mnoho jsme toho nezměnili. Vypustili jsme úplně odpolední fázi, ale ani loni jsme netrénovali odpoledne nějak často. Odpoledne zůstaly fotbalové zápasy, které občas daly zabrat více než trénink. Možná změna byla ve druhé polovině přípravy, kdy jsme už tolik nevyužívali kolo, prakticky jen na soustředění v Železné Rudě,“ uvádí Straka.

Plán na další dva týdny je jasný. Dovolená. „Teď na kluky čeká 14 dnů zaslouženého volna a doporučili jsme jim, aby na týden úplně vypustili a odpočinuli si, neboť ta příprava jim dala zabrat. Většina ale před nástupem na led asi bude nějakým způsobem udržovat kondici. Někteří hráči si půjdou zahrát třeba tenis, nebo projet na kole, aby z toho úplně nevypadli,“ říká kouč indiánů, který vyrazil na dovolenou do Chorvatska.

Po dovolené už se tým sejde na přípravu na ledě, která bude velmi zajímavá. Tým čeká šest přátelských zápasů včetně modelového utkání v Klatovech, především pak Champions Hockey League proti Stavangeru a Nitře. „Sejdeme se v neděli 24. července večer na dobrovolném tréninku. Od pondělí pak začneme přípravu, kde bychom chtěli chodit na led ve dvou skupinách, ale uvidíme, jak na tom budeme, protože nám v prvním týdnu odjede několik hráčů na srazy národního týmu. Nejen na kemp A-týmu do Rokycan, ale je tam i soustředění devatenáctky a dvacítky. První tři dny bychom měli mít tréninky ráno i odpoledne, z toho jeden trénink bude věnován wingate testům,“ dodává Michal Straka k programu přípravy na ledě.