DOR: PLZ - HVP 4:3

Mistrovský dorost vstoupil do sezóny vítězně, na úvod přetlačil pražskou Hvězdu!

Je to tady, dnešním dnem začal nový ročník Extraligy dorostu. Plzeň do něho vstoupila jako úřadující mistr. Na úvod na západ Čech zavítala, ostatně jak už je trochu tradicí, Hvězda Praha.

HC Škoda Plzeň - HC Hvězda Praha

4:3
2:1, 1:1, 1:1

Branky a nahrávky: 6. Pavlák (Benák, Slačík), 19. Slačík (Benák), 28. Holubec (Pittr, Benák), 49. Benák (Kocek, Slačík) – 4. Štěpánek, 37. Holas (Beňo, Štěpánek), 50. Doležel.
Průběh utkání: 0:0, 0:1, 3:1, 3:2, 4:2, 4:3.

Rozhodčí: Šperl – Rubáš, Kaiser.

vyloučení
8:7
Využití
2:1
V Oslabení
0:1
střely na branku
60:30
Diváci
58

HC Škoda Plzeň

Mařík (Pavlis) – Kamas, Tolar, Holubec, Kocek, Skala (A), Mašek – Fábera, Hofrajtr, Úbl, Pavlák, Matějka, Klatovský, Pittr (C), Beran, Makovec (A), Benák, Slačík.

HC Hvězda Praha

Höhlig (Vedral) – Nedvěd, Foltýn, Vrabec, Holas, Štefík, Novák, Beňo – Surkov, Neuhausel, Ducháček (C), Dohnal, Kulich, Štípek, Bláha, Doležel, Štěpánek, Krejčí.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Matyáš Mařík 60 30 3 27 90,00 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Adam Benák 1 3 4 2 4
Matyáš Beran 0 0 0 -1 0
Dominik Fábera 0 0 0 -1 0
Aleš Hofrajtr 0 0 0 -1 2
Tomáš Holubec 1 0 1 1 0
Jiří Kamas 0 0 0 -1 0
Antonín Klatovský 0 0 0 0 0
Petr Kocek 0 1 1 0 2
Petr Makovec 0 0 0 0 0
Matouš Mašek 0 0 0 1 0
Jiří Matějka 0 0 0 -1 0
Sebastián Pavlák 1 0 1 2 2
Tomáš Pittr 0 1 1 -1 2
Tomáš Skala 0 0 0 -1 2
David Slačík 1 2 3 1 0
Vojtěch Tolar 0 0 0 0 2
Matyáš Úbl 0 0 0 0 0

komentář

Škodovka do utkání vstoupila aktivně, již ve čtvrté minutě měl Petr Makovec na hokejce první branku zápasu, to když se domácí útočník zjevil sám na levém kruhu, Höhlig avšak jeho ránu dokázal vykopnout svým betonem. Nedlouho poté si modrobílí zahráli první početní výhodu, avšak paradoxně hned sami inkasovali. Jakub Štěpánek se dostal do rychlého brejku a přesnou střelou k levé tyči překonal Matyáše Maříka. Vedení pražského celku nakonec ale trvalo pouhých 63 vteřin. David Slačík dostal hezkou přihrávku na pravý kruh, domácí útočník se neunáhlil a ještě před brankou našel hokejku Sebastiána Pavláka, který jemnou tečí usměrnil kotouč za Höhliga. I indiáni mohli udeřit v početní nevýhodě. Tomáš Pittr se prokličkoval až před brankáře Hvězdy, nicméně ten hosty podržel důležitým zákrokem. Následně Aleš Hofrajtr vystihl další špatnou přihrávku pražského týmu, forward Škody si vzápětí nabruslil do útočné třetiny a rychlou střelou do protipohybu vystrašil maskovaného muže Pražanů. V 18. minutě po rychlé kombinaci vyplaval na pravém kruhu zcela sám Tomáš Skala, domácí bek avšak svatyni brankáře Höhliga přestřelil. Škodovka měla ke konci první periody velký tlak a bylo jen otázkou času, kdy se prosadí. To se nakonec povedlo v předposlední minutě. Adam Benák připravil v další příležitosti dobrou střeleckou pozici pro Davida Slačíka, který rychlou ranou nedal brankáři šanci. Po dvaceti minutách tak vedli domácí těsně 2:1.

Hvězda začala druhou třetinu v početní výhodě, hned po pár vteřinách pálil nebezpečně Martin Beňo, Mařík jeho pokus dokázal zneškodnit. A stejný hráč měl nedlouho poté další velkou šanci, to když se k němu přívětivě odrazil kotouč, hostující obránce ale jen nechal vyniknout plzeňského brankáře. Vzápětí si další početní výhodu zahrála i Škoda, v ní se Matyáš Beran prezentoval hezkou individuální akcí, plzeňský útočník se dostal z obranného pásma až před brankáře, toho rychlým švihem avšak nepřekonal. O chvilku později si na brankovišti Petr Makovec našel odražený kotouč, který se následně snažil bekhendem zasunou za Höhliga, to mu ovšem nepodařilo. Z další akce už nicméně zapršelo. Tomáš Holubec dostal skvělý pas mezi kruhy a rychlým švihem překonal brankáře Hvězdy. Indiáni začali utahovat šrouby, Adam Benák ukázal svůj přehled ve hře, z ničeho nic vykouzlil skvělou přihrávku na pravý kruh, kde byl volný Tomáš Pittr, plzeňský kapitán ovšem brankáře Hvězdy neprostřelil. To se nepovedlo ani Fáberovi, který se dostal od pravého mantinelu až před gólmana. V závěru druhé dvacetiminutovky Plzeň pykala za svou nedisciplinovanost, Pražané hráli přesilovou hru pět na tři a tu dokázali následně také využít. Martin Beňo přihrál na modré čáře Dominikovi Holasovi, jehož rána propadla Maříkovi jen těsně za brankovou čáru. Modrobílí mohli ještě reagovat, Adam Benák krátce před odchodem do šaten chtěl rozradostnit domácí fanoušky, domácí útočník zůstal zcela sám před brankářem, avšak jeho rychlý švih Höhlig vyrazil svou vyrážečkou. Třetí třetina tak slibovala velký boj o první body v sezóně.

Adama Benáka byl dnes opět plný led, plzeňský šikula se dostal do velké šance i na začátku třetí části, jenomže z osy hřiště těsně minul zařízení. Na ledě se poté začalo přiostřovat, k vidění bylo plno osobních soubojů, ani jeden tým si nechtěl dát metr ledu zadarmo. O minutu později diváci zatleskali hezké kombinaci celého plzeňského útoku. Na jejím konci David Slačík vykouzlil skvělou přihrávku na levý kruh, kam si sjel Tomáš Skala od modré čáry, ten nicméně z velmi dobré pozice Höhliga nepřekonal. Vzápětí se do šance dral Jiří Dohnal, Vojtěch Tolar zatáhl za záchrannou brzdu a výsledkem toho bylo trestné střílení. K němu se rozjel David Ducháček, útočník Pražanů dlouho míchal s kotoučem, nakonec se hostující hráč rozhodl pro kličku do bekhendu, brankář Mařík mu ovšem do cesty postavil svoji hokejku. A tak platilo opět pravidlo nedáš - dostaneš. Škodovka se nastěhovala do útočného pásma, od modré čáry vystřelil Petr Kocek, Höhlig jeho ránu pouze vyrazil a Adam Benák následně poslal kotouč bekhendem na místo určení. Hvězda se nevzdala a za další minutu bylo opět srovnáno. Matěj Doležel se zmocnil kotouče na levém kruhu a přesnou ranou poté dokázal prostřelit Maříka. Krátce za polovinou třetí třetiny se do pěstního souboje pustili Pittr s Kulichem, jasným vítězem této bitky byl domácí kapitán. Závěr utkání už si Škoda hlídala, hosté to v posledních minutách sice zkusili v šesti, avšak do žádného zakončení je obrana Plzně již nepustila. Mistrovský dorost tak vstoupil do nové sezóny vítězně, na svém ledě přetlačil pražskou Hvězdu 4:3.



Ohlasy trenérů

Petr Kořínek (HC Škoda Plzeň): „Těžké utkání na úvod, Hvězda už minulou sezónu byla velice nepříjemná. Z naší strany tam byla nervozita, vcelku to byl ale slušný zápas. Myslím si, že jsme byli lepší, měli jsme i tlak, svými chybami jsme se ale srazili. Opět jsme neproměňovali šance, měli jsme naději odskočit na 4:1 a více, ale nakonec z toho byl nervák až do konce. Jsme spokojení, že jsme to dnes zvládli.“

Josef Reigl (HC Hvězda Praha): „První mistrovské utkání, myslím, že byl k vidění hezký zápas. Plzeň měla rozhodně více ze hry, my jsme se snažili hrát poctivě vzadu. Soupeři jsme udělali několik závarů a nakonec jsme zdramatizovali utkání až do konce. Zasloužená výhra soupeře, nicméně i náš tým si určitě zaslouží pochvalu.“