Dorostenci vybojovali první bod

P l z e ň - Dorost: HC Lasselsberger Plzeň – HC Bílí Tygři Liberec 1:1. V prvních dvou extraligových zápasech plzeňští dorostenci prohráli. V druhém z nich dokonce nevstřelili ani jednu branku. Náladu si chtěli zlepšit v domácím souboji s Libercem. Bílí Tygři však nejsou žádným lehkým soupeřem. Mají na svém kontě již čtyři body za výhru nad Slavií a remízu se Spartou.

HC Škoda Plzeň - Bílí Tygři Liberec

1:1
0:0, 1:1, 0:0

Branky a nahrávky: 34. Šamlot (Trojan, J. Kovář) - 34. Mizerík (Lemfeld, Niko). Vyloučení: 10:6 + Boháč a Šamlot (oba PLZ) na 10 min. za nesportovní chování. Bez využití. Průběh utkání: 0:1, 1:1.

HC Škoda Plzeň

Panec – Pour, Boháč, Rutta, Špiler, Zeman, Šustr – Trojan, Kubalík, Stránský – Novák, Heřmánek, Pánek – Šimek, Pitule, Dušek – Kovář, Šamlot.

Bílí Tygři Liberec

Blažíček - Zákoutský, Hataš, Niko, Seidl, Posmyk, Přibyl - Vašek, Kopic, Krastenics - Lemfeld, Klíma, Falta - Mizerík, Liška, Stehno.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Michael Panec 60 28 1 27 96,43 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Dominik Boháč 0 0 0 -1 14
Miroslav Dušek 0 0 0 -1 0
Jiří Heřmánek 0 0 0 0 0
Jan Kovář 0 1 1 0 0
Tomáš Kubalík 0 0 0 0 4
Karel Novák 0 0 0 0 6
Patrik Pánek 0 0 0 0 0
Tomáš Pitule 0 0 0 0 0
Josef Pour 0 0 0 -1 0
Jan Rutta 0 0 0 0 2
Jan Stránský 0 0 0 -1 0
Zdeněk Šamlot 1 0 1 1 12
Martin Šimek 0 0 0 0 0
Radek Špiler 0 0 0 0 0
Andrej Šustr 0 0 0 1 0
Martin Trojan 0 1 1 1 0
Tomáš Urbánek 0 0 0 0 0
Petr Zeman 0 0 0 1 2

komentář

První šanci utkání měli hosté. Hned po bully se ke střele dostal Klíma. Naštěstí pro domácí zamířil po zemi vedle. Plzeňští odpovídali střelami z dálky. Krátce po sobě štěstí zkoušeli Trojan a Stránský. První tutovka v jinak rychlém utkání bez větších šancí přišla v 6. minutě. Kopic vybojoval puk pro Krastenicse, ale ten těsně před gólmanem zazmatkoval a vystřelil vedle. Nevyužitá příležitost mohla hosty mrzet. Zvláště když byli v 7. minutě postupně vyloučeni Přibyl a Posmyk a plzeňští mladíci hráli minutu a 39 sekund přesilovou hru pěti proti třem. Roli ostřelovače v dresu domácích plnil Boháč. Po jedné z jeho střel se k dorážce dostal Trojan. Blažíček byl však pozorný a jeho pokus zneškodnil. Lépe si nevedl ani Kubalík, když z levé strany těsně minul. Hráči Lasselsbergeru se díky přesilové hře dostali na koně. Další šance měli Šamlot a Heřmánek. Jejich rozjezd zastavil až faulem u mantinelu Boháč. Protože šlo o zákrok na hlavu protihráče, dostal navíc dalších deset minut osobního trestu. Bílí Tygři při početní výhodě rozehráli parádní zvonkohru. Pár centimetrů chybělo střelám Zákoutského a Falty. Západočeši se do šance dostali až při dalším oslabení. Pánek důrazně napadal, puk se odrazil od rozhodčího k Heřmánkovi a ten řádně vystrašil Blažíčka. V závěru prvního dějství měli ještě další obrovské příležitosti Liberečtí. Před domácím gólmanem si otevřeli střelnici, ale nikdo z nich nenašel dostatek klidu k přesnému zakončení. I proto skončila úvodní třetina bezbrankovou remízou 0:0.

Na začátku druhé části hry sice domácí v pohodě ubránili přesilovou hru, jenže poté ujížděl Liška, Rutta tahal za záchrannou brzdu a byl vyloučen. A když po chvíli Kubalík zahrál nebezpečně vysokou holí, hráli Plzeňáci skoro minutu a čtvrt ve třech. Další trest navíc dostala hráčská lavice Lasselsbergeru za nesportovní chování. Liberečtí však dlouhou dvojnásobnou přesilovku nevyužili. Pouze od modré čáry dvakrát nebezpečně pálil Zákoutský, ale Panec byl vždy na místě. V 27. minutě zaútočili Vašek a Kopic a domácí brankář nevěděl, kde mu hlava stojí. Nakonec se štěstím puk zkrotil. Domácí i ve druhé třetině působili hodně pasivně. Nepřesnosti se kupily hlavně v rozehrávce, která často končila zakázaným uvolněním. Dalším nechtěným produktem byla vyloučení. V polovině 28. minuty odešli po vzájemném souboji na trestnou lavici Novák s Lemfeldem. Hra čtyř proti čtyřem přinesla konečně z plzeňské strany oživení. Větší gólová šance však stále chyběla. V 31. minutě byl za podražení vyloučen domácí Zeman a Hataš se objevil ve stoprocentní šanci. Naštěstí pro domácí nedokázal z těsné blízkosti zvednout dostatečně puk. Na druhé straně zahrozila při vlastním oslabení dvojice Trojan – Kubalík, ale ani jejich aktivita k úvodnímu gólu nevedla. Neujala se ani dělovka libereckého Seidla. Červené světlo se poprvé rosvítilo až po nájezdu Mizeríka, kterému se rozevřela chybující plzeňská obrana. Než se hosté doradovali, bylo vyrovnáno. V čase 33:55 si před Blažíčkem chladnokrevně počínal Šamot. Další příležitost hostům dal svým vyloučením vzápětí Kubalík. Panec však již kapitulovat nechtěl a zneškodnil střelu Lišky. V 38. minutě vykryl i nebezpečný pokus Falty. V polovině 39. minuty nechala obrana Západočechů dost času Vaškovi s Kopicem, ale i tentokrát byl domácí gólman bezchybný. Hlavně díky němu tak prostřední část skončila smírně 1:1.

Hned po 23 sekundách hry ve třetí třetině byl znovu vyloučen Boháč. Do šance se však paradoxně dostala dvojice Novák – Pánek. Ve 44. minutě byl vyloučen za hrubost Novák. Hned po 18 sekundách fauloval na druhé straně Zákoutský a síly se na ledě vyrovnaly. Domácí roztočili v útočné třetině kolotoč a nestíhající Přibyl fauloval. Při přesilové hře 4 na 3 respektive následné 5 na 3 několikrát nebezpečně pálil Pour, ale hostující obránci si dorážky pohlídali. Ani v další dvojnásobné přesilovce se domácí vedoucího gólu nedočkali. Ukázalo se, že největším problémem plzeňských dorostenců je opravdu koncovka. V 51. minutě měl štěstí Trojan, když rozhodčí přehlédl jeho faul na Vaška. I díky tomu mohli Západočeši pokračovat ve snaze dostat se do vedení. Neuspěl však ani střelou z prostoru mezi kruhy Stránský. Na hokejky hráčů obou týmů se tak postupně začala vkrádat nervozita. V 56. minutě chyběl kousek štěstí Liškovi, když trefil již třetí libereckou tyč. Hosté měli ještě další šance, když byl v čase 58:07 vyloučen Šamot na dvě plus deset minut. Domácí se však již prvního bodu v sezóně nevzdali, a tak zápas skončil remízou 1:1.

Ohlasy trenérů

František Černý (asistent trenéra HC Lasselsberger Plzeň): Bylo to hodně vyrovnané utkání, brankáři na obou stranách zachytali výborně. Je škoda, že se nám nepodařilo jít do vedení v naší přesilovce pět na tři, na druhou stranu jsme se ubránili skoro tříminutové dvojnásobné početní výhodě soupeře, kdy jsme měli i odložené tresty. Pak jsme při vyrovnaném počtu hráčů dostali nešťastný gól, kdy našemu obránci přeskočil puk hokejku a za ním stojící hráč Liberce trefil puk přesně. Prakticky hned po vhazování naštěstí Šamlot pěkně vyrovnal. Ve 3. třetině už ani jeden tým nechtěl prohrát. Myslím, že jsme měli více šancí, ale je to náš první bod v soutěži, ta za něj musíme být rádi.