Mladší dorost podlehl vysoko Hradci Králové

Mladší dorost indiánů od začátku zápasu tahal za pomyslný kratší konec pomyslného provazu a po první třetině prohrával o dvě branky. Následně sice plzeňští mladíci snížili na rozdíl jednoho gólu, ale poté již úřadovali Východočeši, kteří si během druhého dějství vypracovali rozhodující čtyřbrankový náskok.

HC Plzeň 1929 - Mountfield HK

1:5
0:2, 1:3, 0:0

Branky a nahrávky: 27. De Sousa (Slanna, Kremláček) – 1. Záliš (Morong), 19. Moravec, 30. Síla (Janoušek, Morong), 35. Morong (Helingr, Naar), 37. Naar (Morong, Záliš). Rozhodčí: Růžičková – Rubáš, Tvrdík. Vyloučení: 4:4. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 45. Střely na branku: 28:25. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:5.

HC Plzeň 1929

Pilc (35. Maličkay) – Hamšík, Pánek, Váchal, Šiller, Rybáček, Staněk, Kremláček, Kovářík – Slanina, Rozsahegyi, Princl, De Sousa, Kolář, Rohla, Malát, Kvasnička, Mužík.

Mountfield HK

Sajdl (Vacek) – Pelda, Naar, Janoušek, Perička, Helingr – Moravec, Šedivý, Brandejs, Hynek, Soukup, Síla, Jušta, Záliš, Janda, Morong.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Jakub Maličkay 26 16 4 12 75,00 0
Lukáš Pilc 34 9 1 8 88,89 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Maxmilián De Sousa 1 0 1 0 0
Jakub Hamšík 0 0 0 -1 0
Filip Kolář 0 0 0 -2 4
Filip Kovářík 0 0 0 -2 2
Vladimír Kremláček 0 1 1 0 0
Vlastimil Kvasnička 0 0 0 0 0
Sebastián Malát 0 0 0 0 0
Radek Mužík 0 0 0 0 0
Tomáš Pánek 0 0 0 -1 0
Marek Princl 0 0 0 -1 0
Adam Rohla 0 0 0 0 0
András Rozsahegyi 0 0 0 -3 2
Jakub Rybáček 0 0 0 -2 0
Jan Slanina 0 1 1 0 0
Ondřej Staněk 0 0 0 -3 0
Albert Šiller 0 0 0 1 0
Jakub Váchal 0 0 0 -1 0

komentář

Přímo snový úvod do utkání posunul od první minuty zápasu do sedla hokejisty Hradce Králové, kteří se prosadili hned ze své první akce. Střelu Moronga vyrazil gólman Pilc pouze k dojíždějícímu Vojtěchu Zálišovi, jenž z voleje se štěstím dostal puk do poloprázdné klece. Bojovné hře s množstvím osobních souboj na obou stranách poté přesto dlouhou dobu chyběla další vyložená šance.

Slušnou možnost navýšit své vedení dostali Hradečtí až prostřednictvím dvojnásobné početní výhody, kterou ovšem nezužitkovali. Indiáni sice měli více kotouč na svých holích, ale další puk znovu padl do jejich branky. Ve skrumáži po vhazování se nejlépe zorientoval Petr Moravec, jehož pokus prošel přes všechny překážky až za gólmana Pilce.

Druhá část začala mírným tlakem Hradce Králové, který se snažil navýšit své vedení, ale paradoxně se radovala z prvního gólu v zápase Plzeň. Maxmilián De Sousa ujel po levé straně a svojí hezkou akci zakončil přesným zakončením. Inkasovaná branka ovšem hosty nabudila a brzy přišla radost na jejich straně, když nahození od modré čáry šikovně tečoval Vojtěch Síla.

Mladí indiáni naopak svoji následnou příležitost nevyužili a přišel očekávaný trest. Matěj Morong se ukázal u branky Plzně jako nejdůraznější hráč a procpal volný kotouč za ležícího gólmana Pilce, který poté přepustil své místo v brance Maličkayovi. Ani druhý gólman Západočechů nevydržel dlouhou dobu neposkvrněn. Obránce Jakub Naar zkusil své štěstí nepříliš svižnou střelou po ledě od modré čáry, která k překvapení všech doputovala až do domácí svatyně.

V závěrečné periodě si už Východočeši v poklidu hlídali svůj čtyřgólový náskok a k vidění proto nebylo ani moc zajímavých momentů. Snížit manko mohl sice za indiány Filip Kovářík, jenž si hezky řekl o kotouč, ovšem poté z gólové pozice těsně minul hradeckou klec. Utkání se proto dohrávalo bez velkých emocí na obou stranách. Mladší dorost Hradce Králové se po závěrečném hvizdu mohl radovat z nečekaného zisku tří bodů. Plzeňané naopak nepotvrdili roli favorita a na domácím ledě museli skousnout vysokou porážku.

Ohlasy trenérů

Petr Vojan (HC Plzeň 1929): Stačí říct jen dvě slova. Příšernost a nemohoucnost, případně ještě ztráta charakteru. Více toho není třeba říkat.

Petr Luštinec (Mountfield HK): Nečekali jsme, že se nám podaří odtud odvézt takhle vysoké vítězství. Rozhodně to nebylo jednoduché utkání, protože Plzeň hrála hodně agresivně a napadala nás celý zápas. My jsme ale dobře bránili a dokázali jsme ustát agresivní hru Plzně i s ohledem disciplinovanosti, což nám nakonec přineslo úspěch. Abych pravdu řekl, tak jsme si na Plzně věřili a ve středu na tréninku jsme si s kluky říkali, že už je na čase, abychom jí porazili.