Notes #12: Vicemistr nabírá dech

P l z e ň - Keramici se Slavií nepotvrdili vzestup formy a ihned po zápase ve znamení křečovité snahy čeká hokejisty Plzně na vlastním ledě další přetěžký soupeř, HC Vítkovice. Vítkovičtí jsou na výkonnostním vzestupu, před dvěma koly skončila jejich devítizápasová série bez porážky. Poslední dvě prohry s Pardubicemi a Třincem nic nemění na velmi dobré formě Ostravanů. Udobřit si fanoušky a vybojovat vítězství bude pro Plzeňany úkolem nadmíru obtížným, neboť herní pohoda Vítkovických ostře kontrastuje s trápením keramiků. Poprvé se na lavičku Keramiky postaví trenér Karel Tachta, jenž nahradil Richarda Fardu!

HC KERAMIKA PLZEŇ - HC VÍTKOVICE

23. kolo - neděle 24. listopadu 2002 - 17:30 na plzeňském zimním stadionu
Soupeř Plzeňský zápisník Zápas

V moha klubech se dbalo na patriotismus, patřila mezi ně i Plzeň. Postupem času byly všechny kluby nuceny přijmout nejdůležitější kritérium, podle kterého se hráči rozhodují o svém budoucím působišti, jsou jím finance. A tak za větším finančním ohodnocením odešli Petr Čajánek s Petrem Leškou, velcí oblíbenci zlínských fanoušků, Vladimír Vůjtek, favorit fanoušků dnešního soupeře keramiků. Finance sehrály roli i v odchodu Zdeňka Sedláka či Michala Straky na zkušenou do CSKA Moskva. Peníze jednoduše hýbou hokejovým světem. Hokejový život je krátký a hokejisté si logicky snaží co nejvíce vydělat. Regionální příslušnost tedy není hlavním faktorem. Příkladem jsou např. kluby Vsetín a Sparta, do Holešovic za lepším přešlo hned pět hráčů mnohonásobného mistra. Dnešní svět je tedy o zdrojích, a těmi jsou i finance. Zástup sponzorů předurčuje špičkový kádr, ostatní musí spoléhat na rýmovost, bojovnost a štěstí. Ani hokejová jména ale nezaručují automaticky úspěch. Plzeň má bezesporu kvalitní kádr, jehož současné postavení v tabulce je daleko za jeho možnostmi. Věřme, že se brzy projeví kvality keramiků a posunou se konečně do míst, ve kterých by je fanoušci rádi viděli a do kterých určitě patří.


HC VÍTKOVICE
situace soupeře úspěšnost Vítkovice
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

Zápas s Plzní postavil Ostravany na nohy

Potácející se klub z Ostravy, finalista posledního ročníku ligy byl snad největším zklamáním úvodu letošního ročníku extraligy. A přitom by měl, podle papírových předpokladů, vypadat obraz hry Vítkovic naprosto odlišně. Vždyť hráčů základního kádru odešlo po sezóně jen několik. Mezi citelné ztráty by se však dali počítat jen dva. Obránce Lukáš Galvas a útočník Leoš Čermák. Ostatní hráči, kteří ostravský klub opustili nebyli až tak výraznými postavami, aby nešli nahradit. Namísto Lukáše Galvase angažoval generální manažer František Černík Marka Černoška a za Leoše Čermáka, jehož příchod v polovině loňské sezóny pozvedl hru severomoravanů o poznání výše, se s titulem mistra Slovenska vrátil z ročního hostování ve Zvolenu Luděk Krayzel. Pro tradiční zahraniční opory tentokrát nesáhli ostravané do Ruska, ale o poznání blíže. Celek posílil Leszek Laszkiewicz z Polska a Slovák Stanislav Gron. Největší změna se tak odehrála na trenérském postu. Charismatického Aloise Hadamczika nahradil Ladislav Svozil, jeden z nejslavnějších hráčů vítkovické historie. Ten po příchodu neměl zrovna na růžích ustláno. Série porážek v úvodu sezóny, přerušená jedinou výhrou v prodloužení na karlovarském ledě, by mnoha trenérům pravděpodobně zlomila vaz ale ve Vítkovicích volili jinou cestu. Pohovory s hráči zabraly a právě zápas s Plzní nastartoval dlouhou sérii bez porážky.

ZMĚNY V KÁDRU

Loňská sezóna byla pro hráče z Ostravy nadmíru úspěšná. Postup až do finále a následnou euforii však vystřídaly letní přestupové šachy. Největší změnou byl odchod Lukáše Galvase a jeho náhrada Markem Černoškem.

PŘIŠLI:
Přestupy: Marek Černošerk (Havířov), Stanislav Gron (Slovan Bratislava Albany River Rats (AHL), Leszek Laszkiewicz (Osvětim, Polsko)
Návrat z hostování: Luděk Krayzel (Zvolen, Slovensko), Lukáš Zátopek (Nitra, Slovensko / Heibronn, Německo), Marek Ivan (Heibronn, Německo)
Z juniorky: Tomáš Csabi, Jan Dresler, Martin Falter, Tomáš Fleischmann, Lukáš Chmelíř, Jakub Hulva, Lukáš Krenželok, David Mocek, Rostislav Olesz, Daniel Tomášek, Ondřej Wantulok

ODEŠLI:
Návrat z hostování: Leoš Čermák (Slávie, pak Novosibirsk),
Odchod na hostování: Martin Lamich (Havířov), Zdeněk Pavelek (Třinec), Marek Ivan (Třinec), Petr Prokop (z jun. do Opavy), Daniel Zápotočný (Jihlava)
Přestup: Lukáš Galvas (Zlín), Daniel Seman (Slovan Bratislava, Slovensko), Roman Stantien (Vsetín), David Stříž (Sundsvall, Švédsko), Vítězslav Škuta (Zvolen, Slovensko), Josef Štraub (Slávie Praha), Martin Tomášek (Novosibirsk, Rusko)

PŘEDPOKLÁDANÁ SESTAVA:

Trvaj - Tesařík, Philipp, Jurečka, Černošek, Chmelíř, Zátopek - Kaděra, Burger, D. Moravec - Melenovský, Krayzel, Selingr - Laszkiewicz, Gron, Irgl

Trenér: Ladislav Svozil

ÚSPĚŠNOST VÍTKOVIC:

Využívání přesilových her

Při vlastním oslabení

počet přesilových her: 81
počet využitých: 10
úspěšnost: 12,35 %
počet oslabení: 87
počet ubráněných: 9
úspěšnost: 89.66 %

Návštěvnost

Zápasy venku

celkem: 4 129
doma: 4 507
úspěšnost: 3 836
počet zápasů venku: 10
bilance: 2 - 1 - 2 -0 - 5
bilance v %: 20 - 10 20 - 0 - 50

VÍTKOVICKÉ NEJ:

Nejlepší střelec Moravec - 8
Nejvíce nahrávek Tesařík - 14
Nejlepší obránce Tesařík – 15 (1+14)
Nejtrestanější hráč Výtisk - 47

Posílí Vítkovice Vladimír Vůjtek?

Několikátý pokus prosadit se v NHL ve své kariéře učinil letos Vladimír Vůjtek, jeden z nejslavnějších odchovanců vítkovického hokeje. Ani tentokráte se mu příliš nedařilo a zamířil zpět do Evropy. Samozřejmě vyvstala otázka, zda-li ve hře o jeho budoucí angažmá není také klub vedený Černíkem. Možností je sice mnoho, ale spekulace o Vůjtkové vítkovickém angažmá podpořila hráčova účast na tréninku vicemistra.

Vítkovická legie zkázy - Kaděra, Burger, Moravec

Elitní útok Vítkovic plní svoji roli dokonale. Zařídil 20 z 51 branek, které dokázali Severomoravné nasypat do branek soupeřů. Celkem její členové nasbírali 49 bodů za 20 branek a 29 přihrávek! Nejaktivnější je v tomto ohledu dvojka Burger - Moravec, kteří opanovali kanadské bodování klubu a výrazně promlouvají i do kanadského bodování celé ligy. Jejcih sílu si uvědomuje i nový trenér Karel Trachta: "Vítkovice již za mé hráčské kariéry byly pro mě nepříjemným soupeřem. Je to zarputilý manšaft, který má ještě mezi sebou šikovné hráče typu Moravce, Burgera. Bude to velice těžké utkání."


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

V KARLOVÝCH VARECH TEKLY NERVY

První utkání po reprezentační přestávce sehráli keramici na ledě Karlových Varů. Utkání bylo zároveň 22. západočeským derby. Za vyzdvihnutí stojí především několik okamžiků. Keramici šli třikrát do vedení. Druhé vedení smazali domácí lze říci rozhodčím Havlíkem vymyšlenou penaltou, po které následoval druhý výrazný okamžik. Ivan Vlček hrající svůj 799. zápas v kariéře v rozčilení nad špatným rozhodnutím hlavního arbitra vhodil svoji hokejku mezi diváky.

Branky také skýtaly mnoho zajímavostí. První letošní gól Plzně ve vlastním oslabení dosáhl Viktor Ujčík. Vyrovnání na 4:4 bylo kuriózní i nešťastné. Se zraněním chytající Libor Barta nezkrotil puk nahozený ze středního pásma. Přesto mohli keramici odcestovat s více než jedním bodem, Andrašovský trefil v prodloužení tyčku.

Pravděpodobná sestava:

Šmíd - Řezníček, Dobroň, Vlček, Divíšek, Výborný, Vobořil - Ujčík, Eiselt, Matějovský - Dvořák, Straka, Andrašovský - Radek Procházka, Štefanka, Volák

Vítkovický debakl

Rozhodně je úternímu soupeři co vracet. Tragická závěrečná desetiminutovka na ostravském ledě poslal keramiky domů s nášupem 6:1, když pět branek vtěsnali Ostravané do 10 minut!

Nový elitní útok Keramiky

Dlouho zastávala roli první útočné formace Plzně trojice Dvořák-Straka-Andrašovský. V rámci pokusů o oživení hry i kádru učinili trenéři několik změn, mj. i ve složení . Příchod Viktora Ujčíka a návrat uzdraveného Václava Eiselta poskytl koučům sestavit útok Ujčík-Eiselt-Radek Procházka. Na levém křídle by se však měl objevovat Radek Matějovský, který si doléčoval zranění.

Premiérové zápisy

Václavu Eiseltovi změna evidentně prospěla. V zápase ve Varech poslal svým letošním premiérovým gólem Keramiku potřetí do vedení a přestože nakonec tým pouze remizoval, byl postavou drobný útočník po utkání spokojen. První bod za přihrávku si připsal první bod za přihrávku při brance Viktora Ujčíka ve vlastním oslabení Radek Procházka.

Série tří domácích zápasů je ošidná

Nejvíce si podobných situací užili na Spartě a v Českých Budějovicích. V první čtyřzápasové dokázali sparťané třikrát za sebou vyhrát a až ve čtvrtém ztratili body. Ve druhé třízápasové si připsala dvě vítězství a jednu remízu. České Budějovice sehrály dvě série zápasů na domácí půdě. Během první dokázaly přehrát Spartu, Litvínov i Pardubice! Druhá série měla dokonce pět dílů, ale Jihočeši dokázali porazit pouze Havířov. Také moravské celky si užily domácího prostředí. Vítkovice ve třech domácích duelech v řadě ztratily body pouze se Spartou.Sérií tří zápasů si prošlo také Znojmo. Vyhrát všechny se mu nepodařilo. O body jej hned v tom prvním připravila remízou Slavia. Čtyři zápasy za sebou čekaly také na Vsetín, ale také hned ten první znamenal ztrátu bodů.

Viktor Ujčík klenotem Plzně

Bývalá opora Slavie v Plzni ožila. V pěti zápasech 7 bodů za tři branky a čtyři asistence, taková je "plzeňská" vizitka reprezentačního útočníka. Jeho služeb si již po několika zápasech vedení velmi cenní a nehodlá Ujčíka nikam uvolnit či vyměnit. Eminentní byl zájem zejména pražské Sparty. Ujčík však bude nadále těšit ze své hry především fanoušky Keramiky Plzeň. Naposledy zkazil čisté konto brankáři Málkovi a byl nejlepším hráčem Plzně proti Slavii Praha. Po hříchu ostatní keramici ve svých výkonech za Uhříkem hodně pokulhávali.

S čím na Vítkovice?

Zápas se Slavií odkryl mnoho nedostatků ve hře Keramiky, proti útočně laděným Ostravanům je taktika jasná. „Nezbývá nám nic jiného než stejně urputná obrana, co jsme předvedli proti Slavii v první třetině. Proměnit nějaké ty šance. Což je naše současná největší slabina, střelba, proměňování a hlavně tedy přesilové hry. Na ty se raději ani obracet nebudu," hledí do budoucna kapitán Josef Řezníček.


ZÁPAS
VS.

bilance

hráči

statistiky

HISTORICKÁ BILANCE

Boj o body bolí
Bilance vzájemných zápasů s HC Keramika Plzeň je příznivější pro Plzeň. Celkem bylol sehráno 43.zápasů, ve kterých bylo zaznamenáno 17 výher Vítkovic, 4 remízy, 22 výher Plzně. Ani jeden celek se neradoval z výhry v prodloužení. Skóre je příznivější pro Vítkovice 122 : 119.

Zápasy v sezóně 2001/2002: 3:1 (venku), 4:1 (doma), 6:3 (venku), 3:4 (doma). .

Čtvrtfinále play off: 2:1 (doma), 1:4 (doma), 3:2 (venku), 1:9 (venku), 2:5 (doma), 2:4 (venku).

Vzpomínky na zápasy s Vítkovicemi

Mnozí fanoušci si jistě vzpomenou na utkání Plzně na vlastním ledě proti Vítkovicím v sezóně 1997/98 proti Vítkovicím, které skončilo velkým skandálem a bylo posledním v kariéře rozhodčího Paskera. Rozzuřený stadion tehdy způsobil půhodinové přerušení utkání kvůli chybnému rozhodnutí hlavního arbitra, který připravil v závěrečně třetině Plzeň o vyrovnávací branku. Utkání skončilo nakonec 0:2.

28.11.1993 se na ledě Vítkovic do aktivního hokeje po autonehodě vrátil současný asistent trenéra Fardy Radek Kampf. Plzeň prohrála 3:0, ale Kampf byl vyhlášen nejlepším hráčem utkání.

24.10.1995 přišla na utkání s Vítkovicemi nejnižší návštěva za dobu působení Plzně v nejvyšší soutěži. Zápas shlédlo pouhopouhých 1887 diváků. Shlédli remízu 1:1, branky stříleli Kucharčík a Vůjtek.

PLZEŇANÉ PROTI VÍTKOVICÍM

Nejvíce se střelecky dařilo Michalu Strakovi, který do sítě Vítkovic nasázel plných deset branek. Ve statistice se objevuje i někdejší útočník Plzně Tomáš Kucharčík, který hraje ve Finsku a je členem reprezentačního výběru.

Michal Straka 10
Milan Volák 7
Petr Kořínek 6
Tomáš Kucharčík
Josef Straka
5

STATISTIKY ZÁPASŮ PLZEŇ vs. VÍTKOVICE

Průměrný počet branek 5.4
Průměrný počet vyloučených 14 (7-7)
Průměrný počet diváků 5 250
- v Plzni 4 930
- ve Vítkovicích 5 580