Notes #13: Zmoudřelé Pardubice vévodí lize

P l z e ň - Nejsilnější tým současnosti v naší nejvyšší soutěži se představí v neděli na ledě Keramiky Plzeň. Hokejová parta trenéra "pytláka" Říhy loupí body na jednom stadionu za druhým a není divu, že jsou Pardubice nejúspěšnějším týmem v zápasech na hřištích soupeřů, keramici však nutně potřebují bodovat. Při plnění nelehkého úkolu proti soupeři s vysokou dávkou atraktivity budou keramici potřebovat výraznou podporu fanoušků.

HC KERAMIKA PLZEŇ - HC IPB POJIŠŤOVNA PARDUBICE

25. kolo - neděle 24. listopadu 2002 - 17:30 na plzeňském zimním stadionu
Soupeř Plzeňský zápisník Zápas

Dosavadní suverén nejvyšší soutěže, taková je vizitka pardubického týmu. S cílem zlomit čtvrtfinálové prokletí a zkusit sáhnout po nejcennějším úspěchu vstoupili Východočeši do letošní sezóny a ukazují, jak důležitá je psychika hráčů. Pardubičtí dopláceli na nedisciplinovanost, debatami s hlavním arbitrem, selhání klíčových hráčů v nejdůležitějších momentech. Horké pardubické hlavy letos vychladly a plně koncentrovaní hokejisté města perníku válcují jednoho soupeře za druhým. Čemu tedy budou dnes keramici čelit? Nejlepšímu útoku v lize, druhé nejlepší obraně ligy tvořenou z poloviny reprezentanty, čtyřem vyrovnaným útokům, reprezentačnímu brankáři a celkově psychicky velmi odolnému týmu. Silnějšího a více v pohodě hrajícího soupeře v současné extralize těžko hledat.


HC IPB POJIŠŤOVNA PARDUBICE
situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

Pýchou českého a pardubického hokeje je nová hala v městě perníku. První letošní domácí duel ve své aréně sice Pardubičtí prohráli s Litvínovem (1:4), od té chvíle je nová aréna nedobytnou tvrzí. Na svoji kůži si zde mohli již hru Východočechů vyzkoušet i keramici. Zápas nedopadl vůbec dobře a s prohrou 0:5 se jistě hokejistům Plzně zpět na západ Čech necestovalo s dobrým pocitem. Obtížně „přehratelní“ jsou Východočeši i na ledě svých soupeřů. Pouze dvě prohry na ledě Vítkovic a Českých Budějovic dělají z Pardubických suverénně nejlepším týmem v zápasech venku.

Minimálně pozměněný kádr

Loňská sestava Pardubic doznala minimálních změn. Dušan Salfický odešel po sezóně na zkušenou do Ruska, Stanislav Procházka posílil Liberec, Tomáš Vak zamířil na Vsetín a Jiří Malinský do Třince, další ztráty v hráčském kádru Pardubice neutrpěly.

Ani výčet příchodů není nijak dlouhý. Z Jihlavy posílil obranu Pardubic Petr Čáslava, ze zkušené v zámoří se do Čech vrátil Tomáš Divíšek a do svého útoku jej získali Východočeši, stejně jako Lubomíra Pištěka ze Slavanu Bratislava.

PŘEDPOKLÁDANÁ SESTAVA:

Svoboda – A. Novotný, Duben, M. Sýkora, Mudroch, Čáslava, Pácal – Janecký, Jaroslav Kudrna, Mikeska – Rolínek, T. Blažek, Lubina – D. Pospíšil, P. Sýkora, T. Divíšek – Kolář, Koukal, Průcha

Trenér: Miloš Říha

PARDUBICKÉ NEJ:

Nejlepší střelec Rolínek - 11
Nejvíce nahrávek Pospíšil - 12
Nejlepší obránce Mudroch - 11 (4+7)
Nejtrestanější hráč Mikeska - 51

Čtvrtfinálové prokletí

Čtyři! Taková je aktuální série Východočechů v počtu sezón v jedné řadě, v nichž skončila cesta Pardubic ve čtvrtfinále play-off. Předloni s Vítkovicemi byli Pardubičtí velmi blízko postupu, Ostravané však nejprve doslova utekli hrobníkovi z lopaty vyrovnáním několik desítek sekund před koncem šestého zápasu, poté na východě Čech vítěznou brankou Davida Moravce prošli do semifinále. Loni se Slavií byl průběh série jasnější, perníkáři hned první domácí duel nezvládli a v Edenu třikrát selhali. Letos věří v Pardubicích v obrat, ale noční můra vyřazení v play-off hráče stále straší. „Vyřazení v prvním kole play-off máme pořád v hlavách,“ přiznal pro deník Sport bek Michal Sýkora.

Michal Sýkora hrající, protestující

Ještě jednou reprezentační obránce z Pardubic. Dostaví-li se na pozápasovou tiskovku, zápas nekomentuje, proč? „Není to nic proti vám(novinářům), ale protože se nemohu vyjadřovat ke všem součástem zápasu, neřeknu vůbec nic,“ s rozhodností a oklikou tak sdělil, co že je mu trnem v oku. Protest Michala Sýkory je ojedinělým aktem proti diskutabilnímu zákazu vyjadřovat se v den zápasu k výkonu rozhodčích, který platí od loňské sezóny.

Petr Sýkora na špici produktivity Pardubic

Čtyřiadvacetiletý útočník vedl po 21. kole nad svým o tři roky mladším kolegou Tomášem Rolínkem o jediný bod.
Jméno Branky Asistence Celkem
Petr Sýkora 8 9 17
Tomáš Rolínek 11 5 16
David Pospíšil 4 12 16
Ladislav Lubina 6 9 15
Tomáš Blažek 5 10 15

Tomáš Rolínek je tedy zároveň i nejlepším střelcem týmu Pardubice v letošní sezóně. Nejproduktivnějším obráncem je Petr Mudroch, který čtyřikrát skóroval a sedmkrát byl u vstřelené branky. Nejtrestanějším mužem východočeského mužstva je útočník Michal Mikeska, který sesbíral 51 trestných minut.


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

NA LEPŠÍ ČASY SE OBČAS BLÝSKÁ

Série tří zápasů na vlastním ledě otevřeli keramici s hokejisty Českých Budějovic. Ti podobně jako Plzeňané doposud marně hledají herní pohodu. Dokázali sice vysoko přehrát dnešního soupeře Keramiky 7:3, jde však spíše o ojedinělý úspěch. Slabší návštěva pěti a půl tisícovek diváků viděla prolomení osmizápasové série bez vítězství.

Byl to první zápas Zdeňka Šmída, osmisté utkání Ivana Vlčka, návrat a oslavy se tedy vydařily. Při hře na čtyři útočné formace se neprosadil pouze útok Procházka-Štefanka-Volák.

S optimismem a zvědavostí přišla rekordní návštěva 8 048 diváků na zápas se Slavií. To ovšem nabídlo pouze trápení. Zpočátku střelecké, postupem času i herní. Výborného Málka nepřekonali keramici ani z nejvyloženějších pozic a při vedení Slavie 0:2, resp. 0:3 byl k vidění bezradný výkon na ledě kroužících keramiků, kteří nemohli překonat málo vídaně precizní obranu Slavie. Závěrečné snížení na 1:3 z hole Viktora Ujčíka sice potěšilo, unavené hokejové srdce plzeňského fanouška však nerozehřálo.

Pravděpodobná sestava:

Šmíd - Vobořil, Řezníček, M. Divíšek, Vlček, Mazanec, Výborný - Ujčík, Eiselt, Matějovský - Volák, Straka, Andrašovský - Koreis, Švík, Adamský

Richard Farda odvolán

Neuspokojivé výsledky a herní projev Keramiky resultovaly ve výměnu a angažování nových hráčů. Pocit nespokojenosti nadále směřoval ke svému vrcholu. Toho dosáhl 18. listopadu 2002 po prohře se Slavi, v jehož závěrečné třetině mužstvo předvedlo opravdu bídný výkon. Vedení Keramiky Plzeň odvolalo hlavního trenéra Richarda Fardu a na jeho místo hlavního trenéra A-mužstva Keramiky Plzeň přichází dosavadní trenér plzeňské mládeže Karel Trachta! Explzeňský trenér se vyjádřil ve smyslu, že výměna trenéra je nejjednodušší, faktem ovšem je, že před jeho odvoláním proběhlo i mnoho hráčských výměn. Asistenti by měli zůstat na svých místech. Trachta se tak postavil na místo Fardy poprvé v zápase s Vítkovicemi.

Věčné téma přesilovek

Ve Varech vstřelili keramici tři branky, proti Českým Budějovicím dvě, ale že by se měli soupeři plzeňských přesilovek obávat, na to dali Plzeňané ráznou odpověď zápasem se Slavií. Marnost ve čtyřminutové přesilovce současnou situaci Plzně jen dokumentovala. Nízké sebevědomí hráčů, strach a zmatek, to vše vyčíslilo počet střel na čistou nulu. Diplomaticky se do kritiky systému přesilovek pustili i Josef Řezníček s Viktorem Ujčíkem.

Jak se daří posilám?

I bez pohledu do statistik by určitě většina fanoušků otipovala na nejvýraznější posilu reprezentačního útočníka Viktor Ujčíka! Tabulka dává za pravdu.

Foto Jméno Branky Asistence Celkem
Viktor Ujčík 6 4 10
Michal Dobroň 2 6 8
Juraj Štefanka 1 7 8
Radek Matějovský 2 5 7
Martin Adamský 2 1 3

Výsledek o to zajímavější, že zatímco ostatní sehráli kolem dvaceti utkání (pouze Matějovský 15), Ujčík nastoupil v sedmi. Horší je to ovšem ve statice +/-, ve které je na tom nejlépe naopak Matějovský, Viktor Ujčík má bilanci -2 bodů. A jak je na tom Zdeněk Šmíd? Své úvodní dvě utkání odchytal výborně. Jeho úspěšnost činí 93 %, Libor Barta má za 19 zápasů bilanci 91 %. Oba brankáři však neustále čekají na svoji první vychytanou nulu.

ZÁPAS
VS.

bilance

hráči

statistiky

HISTORICKÁ BILANCE

Dušan Salfický loni v Plzni
jen v dresu Pardubic
Plzeň a Pardubice jsou dlouholetí účastníci nejvyšší hokejové soutěže. Více celkových úspěchů si na své konto připsali Východočeši, bilance v samostatné české extralize je ovšem příznivější pro Plzeňany:

Celková bilance: 35 15 7 13 101:92

Jak to bylo v domácích utkáních Plzně? Led plzeňských hokejistů je pro Pardubické zakletý. Sice hned v prvním vzájemném zápase úvodní sezóny na ledě Plzně vyhráli 3:0 (listopad 1993), další vítězství si připsali až po 14 zápasech v listopadu roku 2001, tedy v loňské sezóně(2:3), což byl zároveň první zápas Richarda Fardy jako hlavního kouče Keramiky Plzeň. Mezi listopadem 1996 a říjnem 2000 sehráli oba soupeři na ledě Plzně sedm utkání, ve kterých perníkáři nedokázali vůbec bodovat.
Bilance na ledě Keramiky Plzeň: 17 11 4 2 58:32

PLZEŇANÉ PROTI PARDUBICÍM

Složení nejčastějších střelců v dresu Plzně do branky Pardubic má opět tradiční lídry.

Michal Straka 10
Pavel Vostřák 9
Milan Volák 8
Tomáš Kucharčík 6
Milan Antoš
Pavel Geffert
Petr Kořínek
5

Ve vzájemných duelech se také čtyřikrát prosadil David Pospíšil a své příspěvky rovnoměrně rozložil mezi oba týmy. Dvě branky vstřelil za Plzeň Pardubicím, dvě za Pardubice Plzni. Ve třetím vzájemném utkání (sezóna 1993/94) se do listiny střelců pardubického týmu v zápase s Plzní zapsal Jiří Šejba! Legendární hráč se nedávno dočkal čestného zavěšení svého dresu v pardubické hale.

STATISTIKY ZÁPASŮ PLZEŇ vs. PARDUBICE

Průměrný počet branek 5.5
Průměrný počet vyloučených 14 (7-7)
Průměrný počet střel 69 (32-37)
Nejrychleji vstřelená branka 1:06 Volák
(10.10.1997)
Nejpozději dosažená branka 59:59 Antoš
(26.9.2000)
Průměrný počet diváků 5 430
- v Plzni 5 666
- ve Vítkovicích 5 208

Nejméně diváků v Pardubicích přišlo na zápas s Plzní v sezóně 1994/95, a to pouhých 1 574, v Plzni v sezóně 1995/96 – 3 100. Nejvyšší návštěva v Pardubicích byla 9 tisíc diváků (sezóna 1997/98), v Plzni v loňské sezóně 7 939.

NEJTRESTANĚJŠÍ HRÁČ

Tento primát drží obránce Aleš Píša – 60 trestných minut. O pouhou jednu minutu zpět je útočník Pardubic Jaroslav Kudrna. O třetí příčku se dělí Josef Řezníček s Davidem Pospíšilem, oba 48. Bývalý útočník Plzně a současný pardubický vyinkasoval čtyři minuty již v dresu Pardubic.