Fanoušci skandovali: TO JE PLZEŇ!!!

P l z e ň - Plzeňští hokejisté po jednom z nejlepších výkonů v letošní sezóně porazili lídra tabulky, což dokázali ocenit i nesmlouvaví plzeňští fanoušci, kteří během utkání několikrát skandovali: "To je Plzeň!" Trenér Trachta udělal tři změny v sestavě a keramici hráli a bojovali jako vyměnění. Trápícího se Eiselta vyměnil Štefanka, Voláka nahradil Dvořák a poprvé na domácím ledě dostal od začátku důvěru Kubeš. Milan Razým na tiskové konferenci dostal otázku, zda trenéři přemýšleli o těchto změnách již dříve. "Zkoušeli jsme už dříve různé varianty. Myslím si ovšem, že otázka výkonu je hlavně v přístupu hráčů. Když hráči bojují a mají ke hře správný přístup, to je podle mě důležitější než sestava."

Pardubice si připsaly teprve pátou porážku v letošní extraligové sezóně, přesto si na čele tabulky udržují devítibodový odstup na druhý Třinec. Zejména v první třetině hosté potvrdili, že jsou na čele tabulky opravdu právem. "V první třetině hráli výborně. Šli nám hodně do těla, pak od toho trochu ustoupili," všimla si jedna z hvězd utkání Ondřej Kubeš, který byl zpět do Plzně uvolněn z hostování v Berouně jako součást měsíčního hostování Václava Krále v týmu Medvědů. Odehrál celý zápas vedle plzeňského kapitána Josefa Řezníčka a působil velice jistě. "Extraliga se hraje v mnohem rychlejším tempu než první liga, ale myslím, že už si zvykám," podal pohled z druhé strany.

I další změna v sestavě měla velmi pozitivní efekt na hru Plzně. Do středu prvního útoku se posunul Juraj Štefanka. Nebál se osobních soubojů, napadal a několikrát se sám vydal na zteč soupeřovy branky. Velmi dobrý výkon okořenil i trochu šťastnou brankou. "Štefanka hrál už v minulém utkání v Litvínově velmi dobře. Dnes podal vynikající výkon," uznal Razým. O Štefankovi kolovaly ke konci týdne po Vsetíně fámy, že oblékne žlutozelené dres Valachů, o víkendu se ovšem prezentoval velmi dobrým výkonem. "Při gólu jsem stál u tyče a bouchl do toho. Potřeboval jsem moc dát gól a trochu halušku jsem potřeboval." Po vstřeleném gólu padl na led jako podťatý a v soukromí se radoval. "Potřeboval jsem se vykřičet a nechtěl jsem, aby to třeba diváci slyšeli, tak jsem křičel do ledu," říkal uvolněný po zápase.

Velký zápas odehrál i centr plzeňské řady mladíků Jan Švík. Třetí formace sice jak v pátek proti Litvínovu tak proti Pardubicím inkasovala úvodní gól zápasu, od druhé části však své protivníky jasně přehrála. Smetanu za dvě vstřelené branky slízl Jan Švík, pro něhož to byly první dvě branky v jednom extraligovém utkání. "Na první gól jsem dostal přihrávku zpoza branky a snažil jsem se střílet nahoru. Myslel jsem si nejdřív, že je to jen břevno," popisoval Švík veledůležitý druhý gól Plzně, za pět minut prostřelil Adama Svobodu podruhé. "Jakub Koreis vystřelil a brankář Svoboda puk jenom vyrazil. Já jsem dorážel, ale puk jsem moc dobře netrefil. Bylo to trochu štěstí, protože díky tomu moje střela přešla brankářův beton."

Trenér hostů Miloš Říha byl na tiskové konferenci velmi stručný. "Plzeň potřebovala vyhrát. Tenhle zápas byl pro ní otázkou života a smrti. Nepodali jsme herně ani co se týká disciplíny takový výkon, abychom vyhráli." Pardubice však přesto nakonec neměli k bodu moc daleko. Necelé dvě minuty před koncem snížil Rolínek a v poslední minutě se hosté usadili před Šmídem. Čtvrt minuty před koncem Plzeňští vyhodili puk přes všechny čáry a rozhodčí neodpískal zakázané uvolnění. Po utkání se kolem něm sesypali hostující hráči jako vosy. "Nemůžeme se rozčilovat 10 vteřin před koncem, že chceme obrátit zápas. Budeme muset v týmu znovu nastolit pořádek, už poslední zápasy naznačovaly určité problémy," říkal Miloš Říha.

Po zápase vyvolávalo plzeňské publikum svoje "miláčky". Ti však na led nevyjeli. "Bylo to přání celého mužstva zůstat dneska v šatně," odpověděl na otázku Juraj Štefanka. Hokejisté možná chtěli fanouškům oplatit pískot a absenci fandění v posledních zápasech. Snad v příštím utkání znovu zavládne mír...