Notes #15: Letos podruhé přiletí do Plzně Znojemští Orli

P l z e ň - Po libereckém procitnutí a vsetínské blamáži opět vyvstává naprostá nutnost se zástupci "železného" regionu plně bodovat! Znojemští jsou v dobré formě, okupují čtvrté místo, stále se trápící keramici tak mají hodně těžkou pozici. Ke v pořadí již patnáctému domácímu utkání vás zve dnešní notes.

HC KERAMIKA PLZEŇ - HC ZNOJEMŠTÍ ORLI

28. kolo - úterý 3. prosince 2002 - 17:30 na plzeňském zimním stadionu
Soupeř Plzeňský zápisník Zápas

Poprvé v dresu Keramiky.
Ještě před dvěma a půl měsíci se fanoušci těšili, až poprvé v nové sezóně uvidí své favority. Dnes je již odehrána polovina sezóny, co přinesla? V extralize bylo velmi živo. Neuvěřitelně vysoký počet klubů prošel krizí, došlo k velkému počtu hráčských přesunů, a nejen z výkonnostních důvodů. Havířov opustili někteří hráči kvůli dlužným mzdám, které klub nehodlal platit, další hráči opouštěli kluby kvůli neshodám s vedením, spoluhráči či z dalších záhadných důvodů. Namátkou jmenujme Gřegořka, Dudu, Cisára, Nedomu či Oldřicha Svobodu. Prvních 26 kol také vyčíslilo neuvěřitelně vysoký bodový rozdíl mezi prvním a posledním týmem tabulky, pouze s malou dávkou odvahy je možné prohlásit, že je také již dávno rozhodnuto o účastníkovi baráže. A Plzeň? Kdyby se sestavoval žebříček týmů podle toho, jak moc plnily děním v klubu novinové a internetové články, byla by Plzeň na špici. Nadějný začátek, krize, vnitřní problémy, Radkem Dudou pošpiněné jméno klubu, protesty fanoušků, výměna trenéra, šokující přestup Viktora Ujčíka, rozsáhlé změny v sestavě, pád do suterénu tabulky, prostě fanoušek Plzně se v první polovině soutěže rozhodně nenudil. Poslední utkání vyvolávají však optimismus. Mužstvo našlo svoji tvář a sestava je doslova nabita kvalitními hokejisty, reprezentanty, nadějnými mladíky. Nezbývá než do druhé poloviny soutěže popřát fanouškům i hokejistům Plzně více zábavy v tom pozitivním slova smyslu, postup do play-off a …… .


HC ZNOJEMŠTÍ ORLI
situace soupeře statistiky Znojmo
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

Znojmo letos střídá lepší okamžiky s horšími, což Jihomoravanům stačí na postavení kolem hranice postupu do play-off. Znojemští jsou těžko k překonání na domácím stadionu, na stadionech svých soupeřů doposud posbírali 12 bodů a patří jim v této statistice osmé místo.

Trenér Hořava diriguje tým, který má jednu z nejlepších obran v extralize a také útok patří k tomu lepšímu, co nabízí naše nejvyšší soutěž. Přesto postavení Orlů těmto statistikám neodpovídá. To je však dílem skutečnosti, že Znojemští pouze dvakrát prohráli o více jak dvě branky, doma s Pardubicemi 0:3 a v Třinci 1:5. Naopak zvítězit výrazným rozdílem se Jihomoravanům povedlo hned čtyřikrát a nejvyšší vítězství čítalo rozdíl pěti branek (doma proti Liberci – 8:3). Pakliže tedy úterní protivník Keramiky prohraje, zřídkakdy se urodí výraznější brankový rozdíl.

PŘEDPOKLÁDANÁ SESTAVA:

Kameš - Soudek, Havíř, Snopek, Toman, Benák, Křetínský - P. Pucher, Ludvík, Uram - Plch, Vorel, Milan Procházka - Plášek, Barus, R. Erat

Trenér: Miloslav Hořava

ZNOJEMSKÉ NEJ:

Nejlepší střelec Vorel - 10
Nejvíce nahrávek Pucher - 15
Nejlepší obránce Ludvík - 12 (4+8)
Nejtrestanější hráč Snopek - 52

Další podivný odchod

Čtyřiadvacetiletý útočník se zkušenostmi ze zámořské NHL z týmu Nashville Predators Marián Cisár měl být nejvýraznější posilou Orlů v letošní sezóně. Před utkáním 25. kola (24.11.) ve Zlíně se však nepohodl s hlavním trenérem Znojma Miloslavem Hořavou, zmizel ze zlínského stadionu a spoluhráčům oznámil, že končí. K tomuto rozhodnutí jej nejspíše přimělo jeho přeřazení do čtvrtého útoku Orlů, což vzhledem k záměru znojemských trenérů sehrát zápas na tři útoky znamenalo, že zápas pouze odsedí na střídačce. Na pondělní trénink dorazil slovenský útočník pouze v civilu a s týmem netrénoval. Po krátkém rozhovoru s trenérem Hořavou ze stadionu odešel. Je tak letos již druhým hokejistou Znojma, který opouští klub kvůli neshodám uvnitř klubu.

Karel Soudek překonal další metu

Roli rekordmana v počtu odehraných zápasů v naší nejvyšší soutěži plní ve Znojmě obránce Karel Soudek. Odchovanec táborského hokeje dosáhl domácím zápasem s Havířovem mety 700 zápasů v nejvyšší soutěži. Jeho sbírka startů mohla být mnohem výraznější, ovšem současný bek orlů strávil pět sezón v rakouském Grazu.

Kdo je ve Znojmě brankářskou jedničkou?

Po podivném odchodu Oldřicha Svobody měl roli jasné jedničky týmu Orlů plnit zkušený brankář Jaroslav Kameš. Trenér Hořava se ovšem nerozpakuje stavět do utkání také Martina Altrichtera, který odchytal např. zápasy Znojma na Spartě, v Budějovicích či Litvínově. O post prvního brankáře tedy nejspíše ještě proběhne na jihu Moravy zdravý souboj.

Orli v řeči čísel

Nejvíce gólů do branek soupeřů Znojma nasázel reprezentační útočník Marek Vorel, nejplatnějšími hráči z pohledu bilance účasti na ledě při vstřelené a inkasované brance jsou obránci Pavel Kumstát s Ludvíkem. Žebříčku nejtrestanějších hráčů Znojma zase suverénně vévodí posila Znojma ze Slavie Praha Jan Snopek.

Václav Benák oporou Znojma

Útočně laděný obránce začínal loňskou sezónu pod vedením Jaroslava Lišky v dresu Keramiky Plzeň. Stal se však jedním z hráčů, jejichž výměnou se vedení Plzně snažilo řešit loňskou hlubokou krizi, čtyřiadvacetiletý bek skončil ve Znojmě, kde se také sešel s Václavem Králem. Jak doposud vykazují Benákovy individuální statistiky, potkal se letos s dobrou formou a střílí i důležité branky. Největší radost zřejmě způsobila ta do klece Petra Břízy. V ten moment totiž znojemský obránce definitivně knokautoval obhájce titulu, který ze stavu 5:2 pro domácí srovnal, ale Benákův projektil dvě minuty před koncem odpor hostů zlomil. Vítěznou branku zaznamenal explzeňský bek i na ledě Zlína, mladý brankář Tuček podcenil jeho střelu zápěstím a ta krásně zapadla do pravého horního rohu branky zlínského gólmana.


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

Ujčík zvedal diváky ze sedadel, Hurtaj sklidil při své premiéře ovace

A je to 3:2.
Jako skvělý tah trenérů Plzně se ukázalo složení nového elitního útoku. Do něj postavili kouči Plzně ortodoxního levého křídelníka Radka Matějovského, velkého bojovníka a skvělého technika Juraje Štefanku, úloha střelce prvního útoku zůstala Viktoru Ujčíkovi. A spolupráce těchto tří hráčů se rozhodně osvědčila. Jak v zápase s Pardubicemi, ve kterém zařídila elitní formace dvě branky, tak v utkání s Havířovem, ve kterém byli u třech branek.

Viktor Ujčík svými bruslařskými exhibicemi a ekvilibristikou s pukem udivoval hráče Pardubic a Havířova, ale také fanoušky Keramiky, kteří několikrát během obou utkání jméno plzeňského útočníka bouřlivě vyvolávali. Své výkony v těchto zápasech korunoval dvěma krásnými brankami. Povedl se mu také husarský kousek, neboť ve svém krátkém působení v Plzni se dokázal již dvakrát prosadit při oslabení! Po šokujícím přestupu se již Ujčík dokonale oklepal a svými výkony si znovu důrazně říká o reprezentační dres.

Proti Havířovu vyjela Keramika s novou posilou, reprezentačním útočníkem Slovenska Ĺubomírem Hurtajem! (více viz. níže) A byla to premiéra jak vystřižená z amerického filmu. Na ledě byl slovenský forvard hodně vidět a po 34 minutách v dresu Keramiky nepohrdl výzvou Josefa Řezníčka na vstřelení premiérové branky. Od fanoušků Keramiky, kterých se tentokrát sešlo „pouze“ pět tisíc, si vysloužil hlasité uznání.

Absolutorium si zaslouží i mladíci Koreis, Švík a Adamský, kteří v posledních zápasech předvedli výtečné výkony, korunované dvěma brankami do sítě Pardubic.

Pravděpodobná sestava:

Šmíd – Kubeš, Řezníček, M. Divíšek, Vlček, Výborný, Mazanec – Ujčík, J. Štefanka, Matějovský – Dvořák, J. Straka, Andrašovský– Hurtaj, Švík, Adamský

Narozeniny oslavil už v Plzni

Slovenský reprezentační centr Ĺubomír Hurtaj utkvěl v hledáčku plzeňského vedení, které si jej vyhlédlo v mezistátním utkání Česko-Slovensko v Plzni. Odchovanec topolčanského hokeje naskočil do zápasu s Havířovem, přestup do Plzně a svoji první branku si tak nadělil ke 27. narozeninám, které oslavil ve čtvrtek 28. listopadu. A co před svým příchodem o Plzni věděl? „Že tam hrají tři Slováci a na hokej chodí hodně diváků,“ uvedl pro agenturu SITA. Hurtaj přichází s vizitkou jednoho z nejproduktivnějších útočníků nejvyšší slovenské soutěže, s Keramikou podepsal smlouvu do konce sezóny 2003/04. Vedení plzeňského klubu slovenského centra vykoupilo z platného kontraktu ve Slovanu Bratislava.

Tým pod trenérem Trachtou nabírá dech

Výměna trenérů ještě více rozvířila již tak neklidné vody v plzeňském hokejovém klubu. Přes počáteční nedůvěru fanoušků se herní projev týmu pod vedením Karla Trachty zlepšil a podobnou proměnou prošel i názor fanoušků na trenérskou rošádu.

Nabídka Podíl hlasů v %
s výměnou nesouhlasím 23,3
nevěřím, že nový trenér mužstvo zvedne 5,9
odvolání se mělo týkat i asistentů 9,1
mužstvu výměna určitě prospěje 4,1
s výměnou bezvýhradně souhlasím 57,6

V hlavní roli fanoušci

V utkání s Pardubicemi nebyly k vidění zajímavé situace pouze na ledě, ale také v hledišti. Ani příznivý vývoj duely fanoušky nepřesvědčil a nadále požadovali odchod klubových bossů. Plzeňský kotel stačil pozdravit i explzeňského Davida Pospíšila, nyní útočníka Pardubic. K celkově výborné atmosféře přispěl také početný zástup fanoušků Pardubic, oba tábory si na závěr vysekly hlasitou poklonu. Své mužstvo vyprovodili příznivci Plzně za skandovaného pokřiku „To je Plzeň!“, na závěrečnou „děkovačku“ však hokejisté nevyjeli. Někteří fanoušci tak odcházeli trochu zklamaní, velká část z nich však s pochopením pro gesto plzeňských borců vzhledem k mnohaminutovému demonstrativnímu mlčení fanoušků v minulých zápasech.


ZÁPAS
VS.

bilance

hráči

statistiky

HISTORICKÁ BILANCE

Posledně ve Znojmě s prázdnou.
Keramika Plzeň a Znojmo spolu sehrály v historii samostatné české extraligy 14 zápasů. Nikdy vzájemný souboj neskončil nerozhodným výsledkem, nikdy se tyto týmy nepotkaly v play-off. Prozatímní účet mluví ve prospěch Plzně, která ve čtrnácti zápasech vybojovala osm vítězství . Skóre je také nakloněno Plzeňanům, avšak o pouhou jednu branku.

Celková bilance:   14   8   0   6   41:40

Jak to bylo v domácích utkáních Plzně? Z sedmi dokázala Keramika plně bodovat hned v šesti, takže pouze jednou za tři roky extraligového působení Znojma dokázali Jihomoravané v Plzni zvítězit, 21.11. 2000 (1:3). Skóre z těchto zápasů mluví jednoznačně ve prospěch keramiků - 26:15.
Bilance na ledě Keramiky Plzeň:   7   6   0   1   26:15

22. října 2002 se odehrál druhý letošní vzájemný duel, na ledě Znojma. Viktor Ujčík v něm premiérově nastoupil v dresu Keramiky a po 26 minutách a dvou sekundách čisté hrací doby vstřelil svoji první branku za Plzeň. V dresu domácích vstřelil svoji první branku v novém působišti také Marián Cisár, ten však již na jihu Moravy nepůsobí.

PLZEŇANÉ PROTI ZNOJMU

Kuriózně obráncem je nejproduktivnější hráč Keramiky v zápasech se Znojmem. Kapitán Plzně Josef Řezníček.

Josef Řezníček 13 (2+11)
Michal Straka 11 (5+6)
Petr Kořínek 9 (2+7)

STATISTIKY ZÁPASŮ PLZEŇ vs. ZNOJMO

Průměrný počet branek 5.5
Průměrný počet vyloučených 18 (9-9)
Průměrný počet střel 80 (40-40)
Průměrný počet diváků 6 000

NEJTRESTANĚJŠÍ HRÁČ

Pouhý jeden zápas sehrál v dresu Znojma proti Plzni Marek Ivan, ale přesto se stihl stát nejtrestanějším mužem vzájemných soubojů obou týmů. Ivanův "zisk" 47 trestných minut ze 2. listopadu1999 prozatím nikdo "nepřekonal". O osm trestných minut zpět je další hráč Znojma Milan Procházka, 34 trestných minut posbíral obránce Pavel Kumstát. Nejtrestanějším hokejistou Plzně ze vzájemných utkání Plzně a Znojma je Michal Dvořák - 20 trestných minut.