Každý bod získaný venku má cenu zlata, říká Juraj Štefanka

P l z e ň – Dva zápasy na ledě soupeřů čekají v následujících dnech na hokejisty Keramiky. Nejprve se představí na ledě pražské Slavie, aby se pokusili přerušit její sérii osmi zápasů bez porážky. V neděli pak nastoupí ve Vítkovicích, které se již budou muset obejít bez obránce Radima Tesaříka, jehož přetáhla Lokomotiva Jaroslavl.

Prvním zápasem roku 2003 bude pro Keramiku utkání v pražském Edenu, kde se v pátek utkají se svěřenci Vladimíra Růžičky, na čele s novopečeným držitelem rekordu v počtu odchytaných zápasů bez obdržené branky, Romanem Málkem. „Roman letos opět podává skvělé výkony a je velkou oporou svého týmu,“ přiznává asistent trenéra Keramiky Radek Kampf. O to více mu vystupují vrásky na čele, neboť střelecká produktivita keramiků nepatří v letošní sezoně mezi velké zbraně. „Doufejme, že se podaří některým hráčům se probudit ze střeleckého spánku a protrhnou svoji smůlu. Například Josef Straka už dlouho neskóroval, a tak by mohl právě na Slávii uspět.“ Letos trenéři mnoho radostí nezažívají, a tak alespoň hřejivým pocitem může být prázdná marodka, kdy všichni hráči jsou k dispozici. „Pouze Radek Matějovský s námi ve středu netrénoval, stěžoval si na zvýšenou teplotu. Dnes, tedy ve čtvrtek, byl už normálně na ledě.“ Tři, nebo čtyři formace? To většinou bývá dilema pro trenéry před každým utkáním. Ti plzeňští mají jasno. „Začneme hrát na čtyři útoky, které by neměly doznat změn oproti předchozímu utkání v Budějovicích. Pokud se nebude někomu dařit, zredukujeme sestavu tak, aby hráli jen ti, co si myslíme, že podávají maximum.“ Kampf se domnívá, že letošní plzeňská sezona je specifická. „Dovedeme zahrát se silnějšími soupeři. Naopak s těmi, kteří jsou v tabulce za námi, prohráváme. Věřím, že teď odehrajeme dobré zápasy a že v těchto dvou zápasech nevyjdeme bodově naprázdno.“

Výhru, ale i porážku má za sebou brankář Libor Barta, přestože ve dvou zápasech po svém návratu po zranění do svatyně inkasoval pouze čtyřikrát. „Moc bych si přál, aby rok 2003 byl lepší, než ten loňský. Pro mě i pro moji rodinu celkově. Rrok 2002 až zas tak idelání nebyl, takže chci do nového roku vstoupit úspěšně.“ Ke splnění svého cíle, úspěšnějšího roku, může Barta hned v pátek udělat první krok. „Asi se budu opakovat, když řeknu, že to nezáleží pouze na mě, je tam patnáct, dvacet hráčů, kteří hrají se mnou. Pokud se semkneme, všichni podáme maximum, nemusíme odjíždět s prázdnou.“ Právě bodová ztráta na osmé místo by měla donutit keramiky i k tomu, aby vozili body ze z ledu soupeřů, neboť získávat body „pouze“ doma, by nemuselo stačit. „To rozhodně. Nesmíme spoléhat na to, že budeme doma vše vyhrávat. Potřebujeme vozit body z venku, vždyť získané body u soupeře jsou dvojnásobně ceněné.

Šanci na prodloužení v posledním utkání loňského roku zmařil v posledních vteřinách zápasu Radek Matějovský. „Dnes už se mi to hlavou nepromítá, ale musím přiznat, že mě to hodně mrzelo a dlouho vrtalo hlavou, byl jsem z toho zklamaný.“ Vše by mohl odčinit hned v příštím utkání, které je pro Matějovského rozhodně více motivační, vždyť poprvé nastoupí na ledě Slavie v dresu Keramiky, kde v loňské sezoně hrál. “Sice to nebude poprvé, kdy budu hrát v Edenu proti Slavii, už jsem tam hrál s Jihlavou a Pardubicemi, přesto se velice těším a rozhodně pociťuji větší napětí.“ Matějovský nezapírá, že by rád právě v Edenu rozšířil svoji sbírku letošních branek, kterých dal šest. Přidal k nim ještě devět asistencí. „Určitě by to potěšilo, ať branka či asistence, ale hlavním přáním je samozřejmě vyhrát.“ Ani tentokrát neopomene třiadvacetileté křídlo druhé útočné formace vypsat speciální prémii. „Vždy proti Slavii vypisuji prémii a ani tentokrát to nebude jinak,“ dodává s úsměvem.

Dva body do statistických údajů si připsal v posledních dvou zápasech i Juraj Štefanka. S Matějovským a Dvořákem vytvořili údernou formaci Keramiky. „Čekají nás kvalitní soupeři, což dokazuje i jejich umístění v tabulce. Každý takto získaný bod bude mít cenu zlata.“ To, že začínají nový rok zápasy venku, Štefankovi nevadí a pověrčivý na první vyhrání není. „Nejsem pověrčivý, pro nás je teď důležité sbírat body, neohlížet se nalevo či napravo a jít za naším cílem, postupem do osmičky.“