Notes #21: Třináct kroků do play-off

P l z e ň - Prvním zápasem v pátek startuje závěrečná čtvrtina letošního ročníku extraligy. Jde o vše. Keramici nutně potřebují bodovat, udržet krok s týmy na postupových příčkách.Valachům jde o to samé. Lze tedy očekávat říznou bitvu, které bude zcela jistě sledovat zaplněný zimní stadion.

HC KERAMIKA PLZEŇ – HC VSETÍN

40. kolo – pátek 17. ledna 2003 - 17:30 na plzeňském zimním stadionu
Soupeř Plzeňský zápisník Zápas

P l z e ň – Osmé místo, magická hranice úspěchu a neúspěchu v základní části extraligy. Zbývá třináct utkání. Letošní ročník je pohybem kolem postupové hranice jedním z nejnapínavějších v historii samostatné české extraligy. Výchozí pozice keramiků stále vyvolává velkou naději na účast ve vyřazovacích bojích. Zároveň je letošní postavení Plzně před poslední čtvrtinou nejhorší za poslední čtyři roky. V sezóně 1999/00 měli plzeňští hokejisté na kontě rekordních 71 bodů, v bilanci branek měli o plných 40 převahu ty vstřelené. Nakonec vybojovali Plzeňané konečné třetí místo, svůj největší úspěch za existence samostatné české soutěže. O rok později se bodový zisk po 39 kolech smrskl na 54, při pasivním skóre (-4). Situace kolem poslední postupové příčky byla podobná té letošní, 5. Vítkovice a 11. Třinec dělilo 7 bodů! Play-off nakonec keramikům uniklo, přestože na osmé Znojmo ztráceli po třech čtvrtinách pouze dva body. I další vývoj pokračoval cyklicky. O rok později si nesli Plzeňané do 40. kola 63 bodů při aktivním skóre (+8). A letos? Jak již bylo řečeno, výchozí pozice je nejhorší. Odstup od play-off je tři body, bodový zisk 53 a skóre je v červených číslech (-19). Kolik bylo potřeba na play-off bodů? V sezóně 1999/00 jich bylo třeba 63. V dalších sezónách, tj. 2000/01 a 2001/02 výše počtu bodů pro play-off vyskočila na 79! Keramiku nečeká lehký úkol.


HC VSETÍN
situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

VSETÍN UDIVUJE

Valaši se s rolí, která jim byla před touto sezónou přisuzována nehodlají smířit. Tým nadějných mladíků i zkušených harcovníků výrazně promlouvá do bojů o play-off. Nadšeně bojující Vsetínští dosáhli letos několika pozoruhodných výsledků. Remízy na Spartě a na Slavii, doma dokázali porazit Spartu, smést např. Třinec, ale také Plzeň.

Jistotou v bráně je Radovan Biegl, který podává konstantně dobré výkony a vyrovnává nezkušenost velké části vsetínské obrany. Útočné řady po odchodu Jiřího Hudlera vyplnily zkušené náhrady.

Manažer Oldřich Štefl získal Mariána Kacíře, mistra světa z Vídně, který se nedohodl s Litvínovem a působil v první lize. Valaši usilují o služby Josefa Štrauba, který byl vyměněn ze Slavie do Českých Budějovic, ale není zde spokojen především kvůli velkému odloučení od rodiny.

Do příchodu Štrauba se tedy na Valašsku dohodli na střídavém startu kladenského štírka Gardoně, který si v extralize vede skvěle a fanoušci valašského klubu na něj pějí ódy.

SESTAVA VSETÍNA Z MINULÉHO KOLA:

Biegl - Luža, Frolo, Kuboš, Němec, Jaškin, Polák, - Kacíř, Gardoň, Demel - Vampola, Stantien, Kucharzcyk - Streit, Ambruz, Kotásek

Trenéři: Jan Neliba, Zdislav Tabara

Hudler opustil Vsetín

Hráč, jehož jméno se letos stalo téměž synonymem vsetínského hokeje, největší soupeře Richarda Krále v souboji o vítěze kanadského bodování extraligy a největší talent současného českého hokeje Jiří Hudler zamířil na východ. Manažer Vsetína neodolal výši sumy, kterou nabízela ruská Kazaň za mladého útočníka, ten tak dohraje sezónu v Ruské lize. O 30 % ze 100 000 „kazaňských“ dolarů za hostování do konce sezóny se však přihlásila Olomouc, z níž Hudler do Vsetína před několika lety přišel. Náhradou za mladého útočníka do Vsetína přišel Marián Kacíř a centr Kladna Radek Gardoň.

Málo vídaná chyba připravila Vsetín o důležité body

Nedlouho po dohadech o kontumaci pražského derby Sparta-Slavia se objevil další problém. Tomáš Vak dostal trest ve hře a nemohl tak nastoupit v dalším utkání. Vedoucí vsetínského mužstva však pochybil a forvard v Českých Budějovicích za Vsetín nastoupil, dokonce skóroval (2:4). Nemohlo tak následovat nic jiného, než kontumace, která znamenala odečtení tří bodů. Na jihu Čech rozhodnutí přijali s vcelku pochopitelnými rozpaky.

Na Kladně není o co hrát

I to si řekl Radek Gardoň při zvažování možnosti hrát ve Vsetíně na střídavý start. Kladno je prvoligovým suverénem a má již prakticky jistou první pozici před vyřazovacími boji. Gardoň zazářil proti Karlovým Varům, které Vsetín přehrál jasně 4:0. Gardoň zaznamenal branku a asistenci, fanoušci Valachů jej srovnávají postavou i herními schopnostmi s Jiřím Burgrem, bývalým vsetínským a nyní vítkovickým útočníkem.

Vsetín "zestárl"

Změnami v kádru Vsetína došlo také ke změně charakteristik mužstva. Věkově mužstvo "zestárlo" a průměrný věk je nyní 25 let, zatímco na začátku na začátku sezóny byl 23 let. Průměrná výška hráče Vsetína je 183 cm a váha 85 kg. Keramici jsou naproti tomu v průměru o dva roky starší, s průměrnou výškou 182 cm a váhou 87 kg.

Souboj pardubických brankářských veteránů

Odchovance pardubické brankářské líhně od sebe dělí 2 roky. Libor Barta a Radovan Biegl patří mezi veterány české nejvyšší soutěže, ale také opory svých týmů. Doposud je úspěšnější vsetínský gólman. V pořadí brankářů extraligy mu patří 10. místo s úspěšností zákroků 92,04 %. Plzeňský Libor Barta je 13. Jeho úspěšnost činí 91,50 %, v domácích zápasech pak 93,4 %. Barta však stále čeká na svoji první nulu, Biegl již vychytal čtyři, naposledy proti Karlovým Varům ve 38. extraligovém kole.


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

JIŽ BEZ UJČÍKA DOTÍRÁ PLZEŇ NA OSMÉ MÍSTO

25. října po porážce od Sparty Praha opustili keramici elitní osmičku a od té doby jen přihlížejí jejímu složení. V současnosti jsou opět na dostřel a dnes proti Vsetínu hrají o možnost opět se po 24 kolech ocitnou na pozici zaručující play-off.

Po výhře nad Litvínovem, proti kterému se střelecky probudil Josef Straka jeli keramici v roli outsiderů na led Pardubic. Zaúřadoval opět Josef Straka, když jej 17 sekund před koncem prodloužení před koncem chytrou koncovkou napodobil Ľubomír Hurtaj, senzace byla na světě.

Proti Liberci již to bylo o něčem jiném. S nováčkem již Keramika rozhodně měla co ztratit a po první třetině hrozilo, že se opravdu cenné body bude muset minimálně dělit. Zvratem ve druhé třetině Plzeňané dokráčeli k historicky prvnímu vítězství nad Libercem v české nejvyšší hokejové soutěži.

S valašským klubem má utkání stejný podtext, nutnost vícebodového zisku.

SESTAVA KERAMIKY PLZEŇ Z MINULÉHO KOLA

Barta - M. Divíšek, Mazanec, Dobroň, M. Výborný, Kubeš, Vlček - M. Dvořák, J. Straka, Eiselt - Branda, J. Štefanka, Matějovský - R. Procházka, Hurtaj, Volák - Topol, Švík, Adamský

Eiselt se vrací

Oproti duelu s Libercem ve 38. kole by již měl být trenérům k dispozici Ivan Vlček, chybět naopak zcela jistě bude kapitán Josef Řezníček. Účastník MS 20 Jakub Koreis pokračuje v sezóně v týmu plzeňské juniorky. Hrát nebude také Dušan Andrašovský, který byl potrestán za píchnutí holí v zápase s Libercem distancem na jeden zápas. Nahradí jej Václav Eiselt, který se po delší době opět vrací do sestavy Plzně. Po zranění se rozehrával v prvoligovém Berouně.

Trumf jménem Hurtaj

Slovenský útočník dokazuje, že se v české extralize již dokonale oklepal. Předvádí technické finesy, je mozkem svého útoku a stává se klíčovým útočníkem Keramiky. V Pardubicích utkání v prodloužení rozhodl, proti Liberci si přispal tři body za branku a dvě asistence, je nejproduktivnějším útočníkem Plzně v posledních deseti kolech. Nasbíral v nich osm bodů za čtyři branky a čtyři asistence, statistika účasti na ledě vykazuje hodnotu +5, a to vše při pouhých čtyřech trestných minutách!

Branda posílil plzeňský útok

Reprezentační útočník Viktor Ujčík v Plzni zpočátku zářil, postupem času se však forma i brankové zápisy exslávistického útočníka vytrácely. Plzeňské vedení tak sáhlo k opatření a využilo touhy nového trenéra Sparty Hadamczika po členovi klubu střelců. Ujčík se tak stěhoval zpět do Prahy, místo něj do Plzně přišel Daniel Branda, na jehož služby získala Keramika také předkupní právo. V rámci této výměny by měl do Plzně přijít ještě jeden hráč Sparty Praha. Příchod další posily je však nyní v nedohlednu, neboť obhájce titulu se potýká z rozsáhlou marodkou.

Řež o play-off finišuje!

Poslední čtvrtina extraligy slibuje zajímavou podívanou. Jaká je situace Plzně? Keramici ztrácí na postupovou osmou příčku tři body, což je lehce smazatelný odstup. Hraje se ještě o bodů 39, o 18 z nich se plzeňští hokejisté utkají na vlastním ledě, o zbytek na stadionech svých soupeřů. Podle aktuálního postavení týmů v tabulce budou největšími soupeři České Budějovice, Karlovy Vary, Vsetín a Litvínov. Podívejme se na dosavadní letošní bilanci Keramiky Plzeň s těmito týmy.

VSETÍN: Valaši mají zápas k dobru. Sparta mezi svátky odcestovala na švýcarský Spengler cup, zápas se Vsetínem si tak odložila. Se šestinásobným mistrem mají keramici letos zápornou bilanci, ze tří zápasů dva prohráli, skóre 7:11. Keramici tedy musí zvítězit výraznějším rozdílem, aby vzájemná bilance při případné rovnosti bodů mluvila pro Plzeň.

LITVÍNOV: Ze tří zápasů se Severočechy získali plzeňští hokejisté 6 bodů při skóre 9:7. Bilance tedy doposud mluví pro ně. Poslední utkání se hraje na ledě Litvínova 25. února v rámci 50. kola.

ČESKÉ BUDĚJOVICE: Jihočeši v posledním zápase zlomili komplex „Plzeň“, ale bilance je stále nakloněna Keramice. Ze tří zápasů keramici dvakrát zvítězili, skóre je 9:6 a poslední zápas se odehraje 16. února v Plzni.

KARLOVY VARY: S energetiky je již jasno ohledně pořadí při případné rovnosti počtu bodů po 52. kole. Plzeň bodovala v každém zápase, získala 7 bodů oproti 1 karlovarskému, skóre činí 10:7. Poslední zápas, který bude sehrán 14. února v Karlových Varech již nic nezmění na aktivní bilanci Keramiky s Energií, ale samozřejmě ve hře budou 3 veledůležité body.


ZÁPAS
VS.

bilance

hráči

statistiky

HISTORICKÁ BILANCE

Málokterá vzájemná utkání jsou tak pověstná, jak duely mezi Plzní a Vsetínem. I v letech největší slávy vsetínského hokeje si Plzeň udržovala vzácnou aktivní bilanci s dřívějším suverénem českého hokeje. Historicky první vzájemný duel sehrála obě mužstva 7. října 1994 v 7. kole. Tehdy se v tomto premiérovém utkání 4500 diváků na stadionu Na Lapači branky nedočkalo. Historicky první branku Plzně proti Vsetínu zaznamenal 15. listopadu 1994 současný hráč Pittsburgh Penquins Martin Straka. To co nedokázali jejich mnohem slavnější předchůdci, to dokázali vsetínští mladíci, otočili bilanci vzájemných utkání s Plzní ve prospěch Valachů. Rozhodující měrou k tomu přispěly poslední dvě porážky, doma 1:2 a ve Vsetíně vysoko 1:6.

BILANCE PLZNĚ SE VSETÍNEM:
Celková bilance: 35 13 8 14 76:83

V domácím prostředí sehráli hokejisté Keramiky proti Vsetínu šestnáct utkání. Sedm jich dovedli do vítězného konce, tři skončily nerozhodně a šestkrát odjížděli Vsetínští se všemi body.

Poslední utkání na ledě Plzně za dozoru šesti a půl tisícovek diváků rozhodl osm minut před koncem Martin Ambruz po přihrávce Vozdeckého. A byl to právě Vozdecký, jehož návrat do Vsetína rozčeřil hladinu dění pochybnostmi o oprávněnosti jeho startu v utkání. Vše se nakonec vyřešilo pokutou.

Domácí bilance: 16 7 3 6 41:31

STATISTIKY ZÁPASŮ PLZEŇ vs. VSETÍN

Často se v těchto zápasech jiskřilo, v některých sezónách se hustá atmosféra a přehnaná agresivita staly nedílnou součástí plzeňsko-vsetínských hokejových bojů. Z počátku historie vzájemných soubojů tak tomu však nebylo. Během první sezóny rozhodčí vyloučil pouze 22 hráčů. Poté sehrála důležitou roli „alergie“, kterou si Vsetínští vůči Plzni vypracovali a počet vyloučených nabral výrazně stoupající trend.

Průměrný počet branek 5
Průměrný počet vyloučených 13 (7-6)
Průměrný počet střel 61 (30-31)
Průměrný počet diváků 5 517
- v Plzni 6 817

HISTORICKÉ TABULKY

V součtu bodového zisku v základní části od roku 1993/94 je na tom Vsetín oproti Plzni mnohem lépe, přestože má odehráno o jednu sezónu méně. Aktuální rozdíl činí 99 bodů. Této tabulce však nevévodí Vsetín, ale pražská Sparta. Po započtení zápasů play-off je situace jiná. Na prvním místě kraluje zatím stále valašský klub. Sparta však jeho náskok rychle stahuje.