Musíme hrát vabank, říká Karel Trachta

P l z e ň – Pouhých tři sta minut čistého času může dělit hokejisty Keramiky od konce letošního soutěžního ročníku, do konce základní části totiž zbývá posledních pět kol. V pátek se keramici představí na ledě druhého celku extraligy, Slavie Praha.

Pro páteční utkání nemohou plzeňští trenéři stále počítat s Vlčkem ani Matějovským. „Trochu se zlepšil stav u Ivana Vlčka, ale připraven nebude, stejně tak jako Matějovský,“ upřesňuje kouč Karel Trachta. Matějovský sice zkoušel v týdnu trénovat, ale bolest zad jej zahnala nazpět z ledu. A snad i proto nedozná sestava pro páteční utkání změn. „Mělo by to být stejné jako v posledním utkání,“ dodává Trachta. Co se týče výsledku, nechtěl se trenér Trachta pouštět do žádných prognóz. „Je to velmi těžké, sice se nám tam v posledním utkání nedařilo, ale každé utkání je jiné. Nezbývá nám nic jiného než hrát vabank,“ poodhaluje taktický záměr pro následující utkání a přiznává, že s bodem by byl spokojen.

Střelecká produktivita keramiků v letošním ročníku není nejsilnější, právě v posledním utkání se Slavií v Praze vyšli keramici naprázdno. „Nevěřím tomu, že utkání skončí stejně 5:0, i když je Málek velmi kvalitní gólman, věřím, že s prázdnou neodjedeme.“ Možnou výhodou pro plzeňské hokejisty by mohlo být utkání navíc v nohou hráčů Slavie, kteří dohrávali zápas se Spartou. „Může to hrát svoji roli, navíc reprezentanti byli na Švédských hrách. Tuším Kučera je po operaci kolena, mužstvo nemusí mít stoprocentní formu.

Své sedmadvacáté narozeniny oslavil ve čtvrtek Daniel Branda, hráč, který v deseti odehraných zápasech v dresu Plzně si připsal čtyři kanadské body. „Nepřinesl jsem dnes klukům nic, až zítra po zápase,“ mlžil hráč, který v loňském ročníku oblékal právě dres Slavie. „Slavia je můj tajný favorit na titul, má kvalitní kádr, a to i přestože poslední dva zápasy prohráli, mají velkou šanci na úspěch.“ A právě díky svému dvouletému působení ve Slávii by mohl prozradit spoluhráčům nějaký recept na překonání Málka. „Co jsem viděl na Spartě, dostával dost neštastné branky, ale jeden byl na vyrážečku, tak asi tam.“

Osmý nejproduktivnější obránce extraligy Josef Řezníček zůstává i nadále optimistou. „Stále je ve hře patnáct bodů. V loňském ročníku jsme závěr odehráli výborně a já věřím, že tomu bude stejně tak i letos.“ Podle kapitána modrobílých by mělo stačit na osmou pozici získat 76 bodů. „Počítám, že potřebujeme získat tak deset bodů, to by mělo stačit.“ To, že Plzeň zahajuje na Slavii, nevidí jako velkou výhodu. „Poslední zápasy jim nevyšly podle představ a budou se chtít chytit, o to to bude těžší. Myslím však, že naše poslední výkony venku byly lepší, a tak je vše otevřené. Samozřejmě nám nezbývá nic jiného, než doma porazit oba silné soupeře.“