Notes #4: Medvědy střídají v Plzni Bílí Tygři

P l z e ň - Po neúspěšném domácím měření sil se zlínskými medvědy přivítají v 7. kole hokejisté Lasselsbergeru na svém ledě tentokrát Bílé Tygry z Liberce. Severočeši by rádi po čtyřech kolech zvítězili a odvanuli tak definitivně černý závoj, který pomyslně zahaluje logo klubu. Překazí jim vizi Plzeňští, povzbuzení vybojovanou výhrou na ledě mistrovské Slavie? Pokus Plzně o průnik do vyšších pater tabulky můžete sledovat na městském zimním stadionu tradičně od 17:30.

HC LASSELSBERGER PLZEŇ – HC BÍLÍ TYGŘI LIBEREC


7. kolo – neděle 28. září 2003 - 17:30 na plzeňském zimním stadionu
Soupeř Plzeňský zápisník Zápas

P l z e ň – První kolo fanoušky Plzně dokonale namlsalo. Výhra nad favorizovanými Pardubicemi bylo pohlazením po plzeňské hokejové duši. Ani druhé kolo, přestože skončilo nešťastnou porážkou v Třinci, nenaznačovalo problémy. Zvláště když dokázali hokejisté Lasselsbergeru přehrát v dalším zápase nabuzené České Budějovice. Poté přišlo první velké zklamání, prohra v Litvínově, který letos rozhodně nemá vysoké ambice. Ani v tomto zápase neudrželi Plzeňané vedení na hřišti soupeře a ustrašeným výkonem otevřeli chemikům dveře k vyrovnání a nakonec i výhře. Mizérii zápasu podtrhl poslední gól, který si nechali svěřenci trenéra Čady vstřelit při vlastní přesilovce. Do té doby byl alespoň spoleh na sběr bodů na domácím hřišti. To přijeli změnit medvědi ze Zlína a jejich export tří bodů velmi zklamal pět a půl tisíc diváků na stadionu. Po pěti kolech bylo na kontě Plzně 6 bodů. Horší vstup do soutěže předvedli Plzeňáci za posledních pět sezón pouze v sezóně 2001/02, která ale nakonec skončila postupem do play-off a čtvrtfinálovou prohrou s Vítkovicemi. Devět bodů získala Plzeň v ročnících 2000/01 a 2002/03, kdy se play-off obešlo bez účasti plzeňských hokejistů. Nedostižný zůstal zisk 13 bodů z prvních pěti kol v bronzové sezóně 1999/00.


HC BÍLÍ TYGŘI LIBEREC
situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

S LÉTY V EXTRALIZE ROSTOU AMBICE

Po loňském zahřívacím extraligovém ročníku letos Tygři myslí výš. Posílení mužstva tomu odpovídá. Do branky přišel exznojemský Oldřich Svoboda, který po nepříliš jasně zdůvodněném vyřazení z kádru Znojemských Orlů strávil část loňské sezóny v ruském angažmá.

Dva hráči, kteří již před svým příchodem pod Ještěd měli s Libercem mnoho společného, posílili obranu. Odchovancem tamějšího hokeje je Jaroslav Nedvěd, vysoký bek, jehož jméno bylo dlouho neodlučně spjato s pražskou Spartou. Ze stejného směru se na sever Čech vrátil Valdemar Jiruš. Loni nejproduktivnější bek Sparty se také stal jedním z mnoha z Holešovic odcházejících hráčů.

Útočné snažení Bílých Tygrů přišli podpořit forvardi Verčík a Korhoň. Zejména druhý jmenovaný je hokejovým fanouškům dobře známý. Exhavířovský hráč byl oficiálně uznaným nejrychlejším bruslařem extraligy.

I nadále působí v libereckém dresu plzeňský odchovanec Michal Straka, který plní roli kapitána týmu.

SESTAVA LIBERCE Z MINULÉHO KOLA

Falta (od 12. O. Svoboda) - Čakajík, J. Moravec, Šmíd, Jiruš, J. Nedvěd, Jakeš, Holub, Krstev - Kropáč, M. Straka, S. Procházka - Rozsíval, Plodek, Korhoň - V. Novák, Kašpařík, Verčík - Pabiška, Musil, M. Hájek

Trenéři: Josef Jandač, Karel Dvořák, Jaroslav Nedvěd st.

Přípravné zápasy HC Bílí Tygři Liberec
Pardubice-Liberec
Ústí n.L.-Liberec
Liberec-Pardubice
Litvínov-Liberec
Sparta-Liberec
Liberec-Slavia
Kladno-Liberec
5:3
0:3
3:3
5:3
3:0
2:2
5:3
Liberec-Sparta
Liberec-CSKA Moskva
Liberec-Kladno
Beroun-Liberec
Liberec-Karlovy Vary
Liberec-Ústí n.L.
Liberec-Litvínov
2:5
6:4
1:3
3:0
4:1
2:1
4:2

Proč?

... tázali se všichni. 24letý hokejista Liberce Pavel Kábrt si 16. září 2003 dobrovolně vzal život. Nečekaným způsobem řešení životních problémů šokoval nejen své spoluhráče a fanoušky Liberce. Ovšem právě na Tygry dopadla smutná událost maximální vahou. „Všichni uvažují, proč tak mladý kluk není mezi námi. Pro nás tam dole v kabině je to mnohem těžší, my jsme Pavla důvěrně znali. Je to nepochopitelné, ten kluk neměl nepřátele,“ popisoval ponurou atmosféru v kabině Tygrů trenér Pavel Jandač. Následující dva zápasy Liberečtí svým soupeřům podlehli, v utkání se Zlínem, které bylo pojato jako vzpomínkové 1:2 a poté na si z Kladna přivezli Tygři debakl 1:6.

Horká hlava v Liberci nevychladla

Jednoho z nejvyšších beků extraligy vždy provázela pověst bouřliváka. Jaroslav Nedvěd dokáže obsazovat čelní pozice v kanadském bodování obránců, ale také žebříček hráčů dle počtu trestných minut. Letos odstartoval pěkně zostra. V Liberci rozhodčí změnil výrok a z původně dvouminutového trestu pro Nedvěda udělal pětiminutový, automaticky následoval tedy trest do konce utkání. „Ujely mi nervy,“ vysvětlil bek svůj následný náznak úderu holí do hlavy jednoho z arbitrů. Následoval druhý trest do konce utkání pro jednoho hráče v jednom čase. Liberecký hráč tak zopakoval „kousek“ Michala Dvořáka ze zápasu na Slavii 26. února 2002, který ve vyhroceném duelu inkasoval v jednu chvíli 50 trestných minut, což je součet dvou trestů 5+TDK.

Liberečtí se těší na novou halu

Dalším z měst, kde se rozhodli pro stavbu nové haly je právě Liberec. Nová multifunkční hala má vyrůst vedle současné Svijanské arény a hotova by měla být v září roku 2005. Téměř dvě třetiny z vyčíslených nákladů 720 miliónů ponese město. Hala by měla pojmout 7500 diváků.


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

NEDOBYTNOST JE JIŽ MINULOSTÍ

Nájezdům Pardubic a Českých Budějovic plzeňské mužstvo odolávalo se ctí a připsalo si v těchto soubojích po třech bodech. Ovšem sebevědomý Zlín zlomil příznivou bilanci Plzně na vlastním stadionu.

Medvědi ze Zlína disponují výbornou lajnou Balaštík, Leška, Veselý, která ční nad ostatními. Zřejmá skutečnost, se kterou se však hokejisté Lasselsbergeru nedokázali vypořádat. Leškova formace nasázela do branky Libora Barty tři góly a prakticky utkání rozhodla. Prohra 3:5 byla již druhou prohrou v řadě a posunula Plzeň až na deváté místo tabulky. Své premiérové góly v novém ročníku zaznamenali Vostřák, Krátoška a Cartelli.

V přetahované v polovině utkání vstřelil gól na 2:2 Pavel Vostřák. Pro plzeňského útočníka to byl 99. extraligový gól. Na jubilejní zářez si však bude muset počkat poněkud déle, neboť si přivodil v zápase zranění mezižeberního svalu.

Skutečné jubileum bylo k vidění ve 48. minutě. Plzeňští fanoušci z něj měli sice pramalou radost, přesto jde o úctyhodný počin. Svým gólem do sítě Libora Barty překonal zlínský Rostislav Vlach hranici 250. extraligových branek a dostal se tak do Klubu střelců. Ze vstupu do Klubu střelců se kdysi na plzeňském stadionu radoval také loňský forvard Plzně Viktor Ujčík, tehdy v dresu Třince.

Problémem plzeňského týmu se bohužel stává zaplněná marodka. Zápas se Zlínem nuceně vynechali obránci Marek Posmyk, Milan Nedoma a útočník Dušan Andrašovský. K nim se přiřadil již zmiňovaný Pavel Vostřák a s chřipkou také obránce Martin Výborný. Návrat všech zraněných je plánován zhruba do poloviny října. Trenér Rostislav Čada doufá, že by někteří z marodů mohli již v příštím týdnu naskočit alespoň do tréninku.

Týmové a individuální statistiky domácích zápasů

Střely: Průměr střel hokejistů Lasselsbergeru Plzeň v jednom domácím zápase je 28. Nejvíce střel na branku soupeře vyslal před vlastním publikem ve třech domácích duelech Aleš Krátoška (10). S osmi střelami mu na záda dýchají Zdeněk Sedlák a Josef Straka. Šest střel zaznamenal Michal Dvořák, pět Dušan Andrašovský, který však sehrál pouze jedno domácí utkání. Z obránců to nejčastěji zkoušel Mario Cartelli (5).

Buly: Vhazovalo se celkem 229x, stokrát vyšel jako vítěz z vhazování útočník soupeře, zbývající většinu vyhráli Plzeňané. To činí úspěšnost téměř 52 %. S úspěšností téměř 62 % (47/76) je na vhazování nejlepší z plzeňského týmu Josef Straka. Lubomír Hurtaj a Aleš Krátoška mají přesně padesátiprocentní úspěšnost. Buly před svými fanoušky zatím neprohrál Roman Bílek, ovšem nastoupil pouze ke třem. Nulovou úspěšnost má Michal Důras, který se postavil ke třem a Pavel Vostřák – dvě vhazování.

Kanadské bodování po pěti kolech
Pavel Vostřák4 (1+3)
Lubomír Hurtaj3 (2+1)
Michal Dvořák, Michal Dobroň, Zdeněk Sedlák,
Radek Matějovský, Josef Straka, Aleš Krátoška
2 (1+1)
David Pospíšil2 (0+2)
Mario Cartelli, Martin Výborný, Jiří Dobrovolný1 (1+0)

Klíč k vítězství? Gól Lubomíra Hurtaje!

178 centimetrů vysoký útočník Plzně se na úvod sezóny stal ztělesněním výher Lasselsbergeru. Jediné dvě výhry v prvních pěti kolech zaznamenali Plzeňáci v domácích zápasech. Výhry měly minimálně jedno společné, vítězné góly v obou zápasech vstřelil Lubomír Hurtaj. Jeho desátý gól v extralize se stal rozdílovým v zápase s Pardubicemi, jedenáctá trefa se stala vítěznou proti Českým Budějovicím. Před vlastním publikem vyslal Hurtaj ve třech zápasech čtyři střely, úspěšnost jeho střel je tedy 50 %!

Jakub Koreis v Guelph Storm

Plzeňský odchovanec podepsal s týmem NHL Phoenix Coyotes tříletou smlouvu. Po turnaji Rookie Tournament mu vedení oznámilo, že další sezónu stráví v soutěži Ontario Hockey League (OHL), kde bude oblékat dres týmu Guelph Storm. O své dojmy z prvního roku za mořem se mladý útočník pravidelně rozděluje s návštěvníky oficiálních internetových stránek HC Lasselsberger Plzeň www.hcplzen.cz.


ZÁPAS
VS.

bilance

hráči

statistiky

HISTORICKÁ BILANCE

Do druhé nejvyšší soutěže vstoupil Liberec po úspěšné baráži v roce 1995/96. Ve svém pemiérovém ročníku v první lize skončil na třináctém místě a v jeho sestavě figuroval i bývalý hráč Keramiky Plzeň Jaroslav Špelda. V dresu Liberce sehrál tento obránce i další ročník první ligy, který vyhrály Karlovy Vary a Liberec obsadil devátou příčku. Výrazný posun prožili Severočeši v sezóně 1997/98, skončili druzí za vítězným Znojmem, za které mj. chytal současný druhý brankář Liberce Pavel Falta! Jihomoravané vyhráli i následující ročník 1998/99, to však již sledovali Liberečtí z uctivé vzdálenosti, obsadili až 12. příčku. Barvy Severočechů v této sezóně hájil další současný obránce Lasselsbergeru Plzeň, Martin Výborný. Odehrál 50 utkání a získal 11 bodů (3+8).

V sezóně 1999/00 hráli již Liberečtí pod novým logem i názvem - HC Bílí Tygři Liberec. Jako největší favorit vstupovali hokejisté Liberce do play-off první ligy v sezóně 2000/01. Vyhráli základní část, ale o právo účasti v extralize se nakonec utkal s Karlovými Vary severočeský soused z Chomutova. Ovšem do následující sezóny 2001/02 se podařilo v Liberci sestavit velmi silné mužstvo, které pod taktovkou nejmladšího, nyní již extraligového trenéra Josefa Jandače prošlo do baráže a v ní převálcovalo Kladno.

Liberec do extraligy naskočil jako jednadvacátý tým novodobé historie samostatné české ligy. V pořadí týmů v součtu bodových zisků od sezóny 1994/95 se již propracoval 18. místo před Brno, Jindřichův Hradec a Hradec Králové.

Ve své premiérové sezóně mezi nejlepšími kluby republiky skončili Severočeši jen sedm bodů za Plzní na 12. místě. Svůj cíl, udržení se v nejvyšší soutěži, splnili pohodlně. Náskok na poslední Havířov narostl na 42 bodů.

Loňské účty

18.10.2002: Plzeň - Liberec 3:5 (3:2,0:1,0:2)
Branky:
4. Duda (Andrašovský), 12. Adamský (Švík), 14. V. Král (Matějovský, I. Vlček) - 11. J. Moravec (Rozsíval), 18. Kropáč (Čakajík), 38. M. Straka, 54. Krstev (Jankových, M. Straka), 56. Kropáč (M. Straka).

29.11.2002: Liberec - Plzeň 6:3 (2:0,2:3,2:0)
Branky:
17. Kábrt (V. Novák, Kašpařík), 20. Krstev (Michal Straka, Kropáč), 30. Musil (Michal Straka, Jiří Hanzlík), 32. Kropáč (Čakajík), 47. Kropáč (M. Straka, Musil), 60. Kašpařík (V. Novák) - 26. Hurtaj (Kubeš), 29. Matějovský (Kubeš, Řezníček), 33. Ujčík (Štefanka).

12.1.2003: Plzeň - Liberec 5:4 (1:2,3:0,1:2)
Branky:
10. J. Štefanka (Branda), 31. Adamský (Vobořil, Švík), 34. Hurtaj (Andrašovský, Mazanec), 40. Švík (Hurtaj, Výborný), 46. Matějovský (Hurtaj) - 5. Rozsíval (Plodek, Hájek), 19. Jankových (Michal Straka), 50. J. Moravec (Rozsíval, Plodek), 59. Krstev (M.Straka, Musil).

2.3.2003: Liberec - Plzeň 5:3 (3:2,0:1,2:0)
Branky:
7. Michal Straka (J. Moravec, Jiří Kudrna), 14. Jiří Kudrna (Michal Straka), 15. R. Pospíšil (Hájek, Kašpařík), 51. V. Novák (Michal Straka), 60. V. Novák - 4. Dobroň (Andrašovský), 6. J. Štefanka (Adamský, Dobroň), 36. Volák (M. Dvořák, M. Výborný).

Bilance Plzeň vs. Liberec: 4 1 0 0 0 3 14:20

STATISTIKY ZÁPASŮ PLZEŇ vs. LIBEREC

Průměrný počet branek 8,5
Průměrný počet vyloučení 14 (7-7)
Průměrný počet diváků 5 142
- v Plzni 6 705

Plzeňané proti Liberci

Lubomír Hurtaj 4 (2+2)
Juraj Štefanka, Radek Matějovský, Martin Adamský 3 (2+1)
Jan Švík 3 (1+2)
Dušan Andrašovský 3 (0+3)


Nejtrestanější hráč

Někdejší útočník keramiky Radek Duda uštědřil po zápase s Libercem ránu pěstí libereckému Janu Kudrnovi se slovy "on ví za co". Za tento čin si vysloužil dodatečný trest do konce zápasu a ten jej "posadil" na první místo ve statistice "nejtrestanější hráč vzájemných zápasů". Celkem inkasoval Duda 29 trestných minut.