Notes #6: Západočeši rozehrají své první letošní derby!

P l z e ň - Stadion v Plzni čeká střet regionálních hokejových rivalů, domácího Lasselsbergeru Plzeň a hostující Energie Karlovy Vary. Pouze jednu porážku v historii vzájemných zápasů uštědřili karlovarští hokejisté Plzni na jejím ledě. Reprezentanti lázeňského města s poraženeckou náladou rozhodně nepřijedou, letos pravidelně vylupují stadiony svých soupeřů a hra venku je prozatím hlavním trumfem energetiků.

HC LASSELSBERGER PLZEŇ
vs.
HC ENERGIE KARLOVY VARY

10. kolo – sobota 5. října 2003 - 17:30 na plzeňském zimním stadionu

Rozčilení Ivana Vlčka vs. rozčilení hráčů Energie.
P l z e ň – 10. kolo nabízí první letošní západočeské derby. Tatam je bohužel vzájemná soudržnost fanouškovských táborů obou klubů, o to více nabývají souboje na prestiži. Výrazně lepší bilanci zatím mají hokejisté Plzně. Nervozita vzájemných duelů roste, ovšem měrou nemalou se o to v loňské sezóně zasloužili arbitři. První utkání na ledě Karlových Varů „ozdobil“ rozhodčí Havlík nesprávně odpískaným trestným střílením, ze kterého David Balázs srovnal ve 40. minutě na 3:3. Autora zákroku Ivana Vlčka verdikt tak rozčílil, že vzteky hodil hůl do hlediště. Své velké přehmaty rozdělili muži v černém „spravedlivě“ mezi oba týmy. V druhém utkání na ledě Plzně čárový Padevět nesprávně odpískal ofsajd a upřel tak Ladislavu Svobodovi regulérní gól, který by znamenal snížení na 3:2. Zbytečné emoce do derby západočeských klubů často vnáší i dění v hledišti. Velmi důležité poslední vzájemné měření sil v loňské sezóně rozhodl gólem do prázdné branky Řezníček. Neodpustil si poté poznámku na adresu karlovarské střídačky, za což inkasoval ránu pěstí od mladého Vojtěcha Poláka. Při následné debatě s rozhodčím jej zasáhla láhev hozená z hlediště.


HC ENERGIE KARLOVY VARY
situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

DALŠÍ ÚTOK NA PLAY-OFF

Smělý cíl, postup do play-off, takovou metu si stanovili západočeští extraligoví sousedi z Karlových Varů. Dopomoci by k tomu měli i nový trenéři.

Cesty „nerozlučné“ trenérské dvojice Sýkora-Rulík se ve Varech před několika lety rozešly. Radim Rulík odešel do Ruska, odkud se před letošní sezónou vrátil. Ovšem do Ruska zase odešel Marek Sýkora, ještě loni trenér Varů.

Karlovy Vary se rozloučily s celou řadou hokejistů. Klub neprodloužil smlouvu s Martinem Opatovským, Marcelem Kučerou, Markem Topoli, Milanem Navrátilem, Michalem Mádlem či Janem Němečkem. Hostování ze Zlína skončilo Petru Valovi. Nejvíce zřejmě Karlovarské mrzí odchod obránce Martina Hlavačky, který má vzácné útočné schopnosti.

Nahradit odcházející hráče by měly nové akvizice. Nejzajímavější posilou se zřejmě stal František Ptáček. Dlouholetý bek Sparty Praha opustil Holešovice poněkud překvapivě, neboť nový kouč Hadamczik měl o jeho služby zájem. Ptáček oplývá velkými zkušenostmi, méně příznivé fyzické dispozice vyrovnává dobrou poziční hrou, střelou a rozehrávkou. Fyzickými dispozicemi naopak budí respekt Petr Kumstát, forvard, který přestoupil ze Znojma.

Hodně si v klubu z lázeňského města slibují od někdejšího kapitána Slovanu Bratislava Jána Lipianského, který již ve Varech působil. Z Ústí nad Labem se jižněji za extraligou přemístil odchovanec Sparty Tomáš Netík. Zajímavou posilou je i obránce Lukáš Galvas, který se ukázal zejména v dresu Vítkovic ve vítkovické „stříbrné“ sezóně.

Pozměněnému týmu již „velí“ nová trenérská dvojice. Do Varů se vrátil již zmiňovaný Radim Rulík, opět do funkce asistenta hlavního trenéra, kterým byl jmenován Miloslav Hořava, ten v loňské sezóně koučoval znojemské Orly a došel s nimi do čtvrtfinále play-off.

Sestava Energie z úterního zápasu na Slavii:

Pejchar - Galvas, Ptáček, Rodin, Bauer, Krajíček, Vantroba, Hájek, Punčochář - Svoboda (C), Skuhravý, Němčický - Kumstát, Pavliš, Tvrdík - Košťál, Bacul, Netík - Kraus, Polák, Bednařík.

Přípravné zápasy HC Energie Karlovy Vary
Kladno-K.Vary
K.Vary-CSKA
Olten-K.Vary
Lions-K.Vary
Tigers-K.Vary
1:3
2:3
0:7
3:2
3:1
Ambri-K.Vary
K.Vary-Zug
Liberec-K.Vary
K.Vary-Kladno
K.Vary-Plzeň
1:6
4:2
4:1
3:5
2:0

Sezónu zahájili energetici úspěšně

Hlavně díky úspěšným výsledkům na hřištích soupeřů se Karlovarští po osmi kolech usadili na sedmém místě, se sedmibodovou ztrátou na vedoucí Pardubice. Lepší pozici si energetici zatím prohrávají na svém ledě. Ze čtyř zápasů tři prohry není zrovna lichotivou vizitkou. Vše vyrovnávají úspěchy v zápasech venku. Se schopností karlovarského týmu vyrovnat se s cizím prostředím se měli již tu čest seznámit v Litvínově, ve Vsetíně a v Liberci, odevšad si odvezli dnešní soupeři Plzně tři body.

Nová karlovarská střelecká hvězda jménem Tomáš Netík

Jednadvacetiletý forvard Energie se v novém působišti uvedl na výbornou. Do sítě soupeře prošlo z jeho hole v osmi zápasech pět puků, což z mladého útočníka dělalo poněkud překvapivě nejlepšího střelce týmu. Jedna z jeho akcí si dokonce vysloužila nominaci do Zlaté helmy, to když subtilní útočník oklamal dva velezkušené hráče. Nejprve se pokoušel marně zastavit karlovarského štírka Josef Řezníček a po svém nezdaru pouze sledoval, jak si Netík kličkou do bekendu vychutnává Petra Břízu. Uhlídat pohotového střelce nyní bude nelehkým úkolem plzeňských obránců.

Slabina? Využívání přesilovek

Herní situace, která často rozhoduje utkání zatím Karlovarským nevychází. Svoji první přesilovou hru využili energetici až v 8. kole na Slavii! V pořadí to bylo letošní 35. přesilová hra svěřenců trenéra Hořavy. Procentuelní využití je i přes tuto „první vlašťovku“ žalostné, necelá tři procenta.


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

Z VÍTKOVIC OPĚT S VÝPRASKEM

Marodka, to bylo hlavní téma debat před zápasem v Ostravě. Ze základu vypadli Posmyk, Nedoma, Výborný, Andrašovský, Vostřák, Hurtaj a Kracík. Většinu zápasu chyběl i Aleš Krátoška, který však měl „jen“ trest do konce zápasu. Rozklíženou sestavu doplnili Plzeňští Milanem Volákem, který je na hostování v Havířově, a Patrikem Rimmelem, také hráčem Havířova. Jiří Dobrovolný si opět zahrál v útoku, a to na pravém křídle čtvrtého útoku s Bílkem a Volákem.

I přes zástup absentérů začala Plzeň odvážně, také výborné zákroky Libora Barty dávaly naději na slušný výsledek. Ovšem vše změnil závěr druhé části hry. Své góly vtěsnali do necelé minuty Irgl s Burgrem a rázem šli Plzeňáci do závěrečné části s dvoubrankovým mankem.

To nakonec narostlo až do výše čtyř gólů a Plzeň odjela ze severní Moravy se vcelku velkým debaklem 0:4. Kuriózně ovšem vypadala situace kolem třetí branky domácích. Rozhodčí avizoval přesilovku a plzeňští hráči očekávali vyloučení. Stejně zareagovala i časomíra, která se zastavila a jasně tak hokejisty Lasselsbergeru utvrzovala v tom, že již bylo pískáno. Vítkovičtí však přeci jen zaútočili a vstřelili branku, kterou k překvapení hostů rozhodčí uznal.

Nezdary na ledě Vítkovic tak nekončí. Naposledy Plzeň uspěla v Ostravě 15. března 2002 v rámci čtvrtfinále play-off, kdy vybojovala vítězství 3:2. Série dalších výsledků není vůbec příznivá – 1:9, 2:4, 1:6, 2:5 a posledně 0:4 (celkově 6:28!). Vítkovický led je tedy již pět zápasů zakletý.

Sestava Plzně z minulého kola

Všude dobře, doma nejlíp!

Novou tříletou smlouvu podepsal staronový hokejista Plzně a odchovanec hokeje západočeské metropole Robert Jindřich! Počet navrátilců tak ještě rozšířil. Z doby, kdy Jindřich odešel zkusit své štěstí do zámoří v týmu zbyli Pospíšil, Vostřák a Hanzlík. Zápas s Karlovými Vary nebude pro zkušeného beka premiérou, tu si již odbyl proti Znojmu. Bek, který loňskou sezónu strávil ve švédském klubu Timra IK, uspíšil svůj příchod do týmu vzhledem k absencím beků Posmyka, Výborného a Nedomy.

Kdy se mají vrátit

Dlouho očekávaná premiéra Marka Posmyka v plzeňském dresu se zřejmě konečně blíží. Kolem poloviny října by se mohl obrovitý obránce konečně zapojit do tréninku. Zapojil se již Milan Nedoma, Dušan Andrašovský dokonce již naskočil do zápasu. Nejdéle bude na své uzdravení čekat Lubomír Hurtaj, který prodělal operaci kolena a jeho návrat do sestavy by se měl konat koncem října. V probíhajícím měsíci se tedy hokejisté Lasselsbergeru v nejsilnějším složení určitě nepředstaví.

Pozoruhodná bilance Lubomíra Hurtaje

Bohužel v současnosti je slovenský centr Lubomír Hurtaj po operaci kolena, v úvodu sezóny však zaznamenal jedinečnou bilanci. Plzeň v prvních osmi kolech třikrát vyhrála a ve všech vítězných zápasech byl autorem vítězné branky právě Lubomír Hurtaj. Rozjásal fanoušky proti Pardubicím, Českým Budějovicím a naposledy na Slavii, kde dvě minuty před koncem prostřelil Málka a zařídil cenné tři body. O další body pro Plzeň se však bude moci přičinit až zhruba koncem měsíce října.

Nejtrestanější Plzeňáci

Nejvíce trestných minut v loňské sezóně Radek Matějovský (126), o více než polovinu zůstal zpět Martin Výborný (60) a na třetí místě zůstal Juraj Štefanka s Ivanem Vlčekm (58).

Jméno Počet minut
Aleš Krátoška 33
Mario Cartelli 10
Radek Matějovský8
Lubomír Hurtaj,
Milan Vobořil
6
David Pospíšil, Patrik Rimmel,
Michal Dobroň, Martin Výborný,
Jiří Dobrovolný
4

Trest 5+TDK v 8. kole ve Vítkovicích katapultoval to čela této statistiky Aleše Krátošku.


ZÁPAS
VS.

bilance

hráči

statistiky

HISTORICKÁ BILANCE

Od 19. září 1997 se začala psát historie vzájemných soubojů mezi Plzní a Karlovými Vary v rámci samostatné české ligy. Dlouho nemohli Karlovarští vybojovat první vítězství nad západočeským kolegou, prvního se dočkali na vlastním ledě až v březnu roku 1999, kdy porazili keramiky těsně 2:1. Vzájemná bilance ovšem přesto hovoří jasně ve prospěch Plzně. Kuriozitou jsou zápasy, které skončily nerozhodným stavem. Z celkových pěti jich celkem čtyři skončily totožným výsledkem 4:4.

Celková vzájemná bilance Plzeň vs. Karlovy Vary
24146487:61

Jak to bylo v domácích utkáních Plzně? Z deseti utkání skončila tři remízou, všechna shodně 4:4. Jednou dokázali Karlovarští v Plzni plně bodovat, a to v posledním předloňském vzájemném utkání, divoká přestřelka tehdy skončila vítězstvím Karlových Varů 6:4.

Bilance Plzně s Karlovými Vary na domácím ledě
1283149:32

Plzeňané proti Karlovým Varům

V průměru bod za zápas sbíral v duelech proti Karlovým Varům útočník Pavel Vostřák, mj. také dřívější hráč Varů. Zajímavý je příspěvek obránce Martina Čecha, který byl v zápasech s bývalou Becherovkou velmi vidět, a to také nejen díky svému bodovému příspěvku, viz. níže.

JménoBody
Pavel Vostřák20 (9+11)
Josef Řezníček17 (4+13)
Petr Kořínek14 (6+8)
Michal Straka14 (2+12)
Martin Čech11 (4+7)

STATISTIKY ZÁPASŮ PLZEŇ vs. KARLOVY VARY

Průměrný počet branek 6
Průměrný počet vyloučení 12 (6-6)
Průměrný počet střel 82 (39-33)
Průměrný počet diváků 5 200