Režiséry velkého obratu byli Matějovský se Strakou

P l z e ň - Velký hokejový obrat se podařil plzeňským hokejistům v zápase se Spartou Praha. Na začátku druhé třetiny Plzeň prohrávala již o dva góly, ale nakonec nezměrnou bojovností a zlepšenou hrou vybojovala vítězství. "Určitě jsme za nepříznivého stavu nic nevzdávali. 0:2 je pořád ještě hratelný výsledek, vždyť do konce ještě zbývalo skoro 40 minut," popisoval Radek Matějovský. Právě on zavelel k obratu. "Nejdřív tam byla šance, kterou brankář pochytal. Pak jsem viděl, že Petr Bříza nemá puk pod kontrolou a podařilo se mi ho tam došťouchat," říkal hráč, který sezónu zahájil nádherným gólem proti Pardubicím, ovšem naplno se jeho velký přínos pro mužstvo ukazuje až v posledních zápasech.

Velkou roli hrál Radek Matějovský i při vyrovnávací brance, když si připsal přihrávku u vyrovnávacího gólu. Brankou skončila spolupráce s Martinem Adamským. V jedné formaci tak s pravým křídlem Dvořákem nastoupila dvě levé křídla, Matějovský i Adamský se na centru střídali. O skvělém výkonu Matějovského už byla řeč, vynikající hrou se prezentoval i Adamský, jenž v poslední době často vysedával pouze na střídačce. K jeho výkonu se na tiskové konferenci vyjádřil i trenér Rostislav Čada. "Adamský hrál opravdu velmi dobře. Svým výkonem si určitě řekl o zařazení do základní sestavy."

Zatímco třetí řada se zasloužila o vyrovnání, výhru zajistila elitní formace v čele se středním útočníkem Josefem Strakou. "Při prvním gólu jsem to trefil gólmanovi nad lapačku. Před druhým gólem ztratil Řízek puk na modré, rozhýbal jsem Břízu a bekhendem zasouval puk do branky. Myslel jsem si, že to bude jasný gól, ale Bříza obdivuhodně rychle přesouval beton. Nebyl jsem si jistý, zda je gól. Puk jsem viděl za čarou tak ze tří čtvrtin, jsem rád, že video potvrdilo, že tam byl celý," vyznával se autor dvou gólů Josef Straka.

Začátek utkání nevěštil nic dobrého. Už v 10. minutě měla za sebou Sparta tři samostatné nájezdy, všechny však skvělý Barta pochytal. "V tu chvíli jsem myslel na to, jak pomoct mužstvu. Důležité bylo, že jsme pak začali bruslit, hodně nám pomohlo stažení hry na tři útoky. Určitě jsem si nemyslel, že by zápas mohl skončit neúspěšně, i přes porážku ve Vsetíně panovala v týmu velmi dobrá atmosféra," uvedl trenér Čada.

Jedním z důvodů, proč se Plzeň pomaleji dostávala do tempa, byla možná náročná cesta ze Vsetína. "Po první třetině to nebylo nic moc, asi se na nás projevilo to cestování," uvažoval obránce Milan Nedoma, který se po zranění konečně vrátil do plzeňské sestavy. "Přijeli jsme v půl druhé ráno, usnul jsem až v půl třetí. Trenéři nám ráno zrušili rozbruslení, abychom se aspoň trochu vyspali. Myslím, že to byla dobrá volba," doplnil Nedomu Matějovský.

Klíčovým momentem utkání byla branka Radka Matějovského na 1:2. Zatímco do té doby měla Sparta více ze hry, po první plzeňské brance se karty obrátily. "Zdálo se mi, že sparťané přestali bruslit a už nebyli zdaleka tak aktivní," všiml si Straka. "Potřebovali jsme strašně moc vyhrát. Hodně tvrdě jsme ve Vsetíně pracovali, ale bohužel jsme si odtud neodvezli ani bod. I proto jsme dnes potřebovali hlavně bodovat, jsem moc rád, že se to nakonec povedlo," dodal trenér Čada na závěr.