Preview 20. kolo

Indiáni se po dvanácti dnech doma opět střetnou se Spartou!

Fanoušci HC Škoda Plzeň se mohou těšit na další ostře sledovanou bitvu, která slibuje poctivý hokej a snad i skvělou podívanou, poslední říjnový den roku 2021 bude ve znamení souboje indiánů a pražské Sparty!

HC ŠKODA PLZEŇ
vs.
HC Sparta Praha

LOGSPEED CZ Aréna, Plzeň
31. října 2021 | 16:30
20. kolo Tipsport extraligy

Dvě pohledné bitvy, ve kterých uspěly domácí týmy

Modrobílí se v aktuálním extraligovém ročníku Spartě již dvakrát postavili. Ačkoliv se indiáni v průběhu druhé čtvrtiny ještě nepotkali se všemi týmy podruhé, s Vítkovicemi dokonce ani jednou, proti pražskému soupeři Západočeši odehrají svůj předposlední duel v probíhající základní části. Hned ten první, který se odehrál v O2 areně, musel fanoušky bavit. Byl plný gólů, zvratů, prvního bratrského souboje, výhru v něm nakonec ukořistili hokejisté z hlavního města, kteří doma vyhráli 4:3 v prodloužení. Škodovka tak do sbírky získala alespoň cenný bod.

Jestliže zmíněné první klání obou soupeřů bylo parádní, to druhé, jež se minulý týden uskutečnilo v LOGSPEED CZ Aréně, už bylo doslova strhující. Skóre se opět přelévalo ze strany na stranu, po dvou třetinách vedla hostující Sparta o dva góly, nakonec však odjela s prázdnou. Indiáni totiž rozjeli v posledním dějství základní hrací doby takovou smršť, během níž si útočník Ludwig Blomstrand připsal hattrick, po které mají fanoušci modrobílých husí kůži možná ještě teď. Plzeňané nakonec Spartě vrátili porážku, zvítězili 5:4 a zaznamenali tři body do tabulky.

Matyáš Kantner, útočník Plzně, před vítězným kláním proti Pražanům hlásil, že není nic lepšího než domácí zápas proti Spartě. Jeho slova se po neobyčejné bitvě ukázala jako naprosto pravdivá. Fanoušci modrobílých by si tak neměli nechat ujít ani další bitvu proti pražskému celku, stejně tak i následující domácí duely Škodovky – vstupenky jsou v prodeji.

Zranění, ztracené zápasy a hledání herní pohody

Sparta v posledních pěti extraligových duelech pětkrát prohrála. Pražané v těchto utkáních získali z patnácti možných bodů pouhé tři za porážky v samostatných nájezdech. Což o to, krize občas padne na každý tým. Hokejisté z hlavního města však ztráceli výborně rozjeté duely v úplných závěrech, což jejich fanoušci těžce nesli. Také v pozápasových rozhovorech padala mezi hráči i ostřejší slova.

Například doma s Kladnem Sparta vedla ještě ve třetí třetině 3:1, stejně tak v Plzni, o čemž jsme již hovořili, na ledě Olomouce dokonce 3:0 jen pár minut před závěrečnou sirénou. Ze všech utkání však Pražané odešli se svěšenou hlavou. Nejbližší prohru si Sparta připsala na konto v Třinci, kde sice také vedla a měla ve hře mnoho šancí, Oceláři však duel i tak zvrátili na svou stranu. Další věc, která pražskému mužstvu nehraje moc do karet, je to, že tým čeká dlouhá venkovní šňůra, doma v O2 areně se celek představí zase až na konci listopadu.

Sparťany ale nesužuje jen herní nepohoda, ale také řada zranění a nemocí. V Třinci týmu chyběli Miroslav Forman, kterého sužovala nemoc, dále krátkodobě zranění gólman Salák a útočníci Buchtele se Sobotkou, ale také dlouhodobě zranění Němeček s Vitouchem. Jedním z aktů, které Sparta v návaznosti na tyto problémy učinila, bylo dvouzápasové angažování ruského brankáře Maxima Žukova z prvoligového týmu Dukla Jihlava. Gólman bude mužstvu k dispozici ještě pro utkání v LOGSPEED CZ Aréně proti Plzni.

Individuálním statistikám vládnou posily, v těch týmových Sparta nezáří

Nezáří je možná trošku nespravedlivé, neplatí to totiž o všech statistikách, protože v jedné je na tom Sparta opravdu skvěle, a tou je výčet vstřelených gólů, neboť Pražané mají hned po Třinci druhou nejlepší ofenzivu. A oproti soupeři ještě jeden zápas k dobru. Na druhou stranu Sparta inkasuje také celkem velké množství branek, sama jich v 17 duelech nastřílela 60 a obdržela 54. V úspěšnosti využití přesilovek patří mužstvu průměrné postavení, Pražané dokázali vstřelit 13 gólů v 66 početních výhodách. Naopak v procentuálním podílu ubráněných oslabení je Sparta se 70 % na úplně poslední příčce této statistické oblasti. Suma sumárum po 17 zápasech patří Pražanům 7. místo v tabulce Tipsport extraligy se ziskem 28 bodů, na indiány, kteří jsou na 4. příčce, aktuálně ztrácí 3 body.

V TOP 5 nejproduktivnějších hokejistů nejvyšší soutěže můžeme najít hned dva sparťany. Erika Thorella, švédský útočník v 16 utkáních posbíral 22 kanadských bodů (8+14), a Filipa Chlapíka, ten získal 19 bodů (9+10). Svými výkony týmů přispívá i kapitán Michal Řepík či Zdeněk Doležal, další předsezónní posila. Naopak za očekáváním je nejspíš forvard David Kaše, který si dosud připsal jediný přesný zásah.

Výsledky posledních zápasů

BK Mladá Boleslav – HC Škoda Plzeň 2:1 (0:0, 1:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 21. Ševc, 57. Kousal (Najman) - 54. Kantner (Bulíř, V. Lang).

Sestava HC Škoda Plzeň: Svoboda (Pavlát) – L. Kaňák, Čerešňák (A), Graňák, Jiříček, Kvasnička, J. Kindl (C), V. Lang – Dzierkals, Mertl, P. Musil – Blomstrand, G. Thorell, Bulíř – Kantner, Kodýtek (A), F. Suchý – M. Lang, F. Přikryl, Adamec.

HC Oceláři Třinec – HC Sparta Praha 4:2 (0:1, 3:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 24. P. Vrána (Martin Růžička, Kundrátek), 29. P. Vrána (Zahradníček), 34. Martin Růžička (Kundrátek), 48. Martynek (Kundrátek, Dravecký) – 6. E. Thorell (M. Řepík, T. Pavelka), 55. E. Thorell (M. Jandus, Šmerha).

Sestava HC Sparta Praha: Žukov – T. Pavelka, Moravčík, Tomáš Dvořák, M. Jandus, Mikliš, Jurčina (A) – E. Thorell, R. Horák, M. Řepík (C) – D. Kaše, F. Chlapík, Šmerha – Z. Doležal, Zikmund, J. Konečný – Prymula, Hašek, T. Jandus.


Bezpečnostní podmínky vstupu a chování uvnitř LOGSPEED CZ Arény:

Vstup je umožněn pouze osobám, které nevykazují klinické příznaky onemocnění COVID-19.

Po vstupu do Arény je povinné zakrývat si dýchací cesty respirátorem, např. FFP2, KN 95, a to po celou dobu pobytu v Aréně.

Při vstupu je nutné předložit jeden z níže uvedených dokumentů obsahující Vaše jméno nebo pomocí aplikace Tečka:

- negativní RT-PCR test ne starší než 7 dní - negativní POC test ne starší než 72 hodin

- certifikát prokazující očkování nejméně 14 dní od absolvování druhé dávky očkování

- potvrzené prodělání onemocnění COVID-19, přičemž od prvního pozitivního testu neuplynulo více než 180 dní

- viz Mimořádné opatření MzČR ze dne 30. července 2021

Testování u LOGSPEED CZ Arény zajišťuje firma ABCOVID. Samotesty, potvrzení o testu vystavené ze zaměstnání a čestná prohlášení nejsou akceptovány. Netýká se dětí do 6 let. Pro plynulý průběh vstupu do Arény prosíme fanoušky, aby měli společně s permanentní vstupenkou připravené potvrzení o negativním výsledku testu, případně o očkování či prodělání nemoci, viz výše uvedené podmínky pro vstup do Arény.

UPOZORŇUJEME, ŽE BEZ SPLNĚNÍ VÝŠE UVEDENÝCH POVINNOSTÍ NEBUDE VSTUP NA ZÁPAS UMOŽNĚN A TO BEZ VÝJIMEK.