Ohlasy 49. kolo

Shutout? Jsem hlavně rád, že jsme urvali další tři body, říká Dominik Pavlát

V Třinci o nulu do svých statistik přišel, když musel na pár minut střídat kvůli rozbité helmě. Dnes si ji ale již vychutnat může, když zastavil všech jednatřicet pokusů domácích.

Mezi třemi tyčemi Škody se Dominik Pavlát pevně usadil, ve třech posledních duelech (a po necelých sto střelách soupeře) lovil puk ze své sítě pouze jednou. Jak těžká dnešní nula ale ve skutečnosti byla? „Hodně. Tady jsou vždy náročné zápasy, je zde malé hřiště, střely tak přicházejí odkudkoliv. Musíte se neustále soustředit, i když jde třeba rána ze středního pásma. Jsem hlavně rád, že jsme urvali další tři body a jdeme dál,“ říká skromně.

Duel výsledkově vyznívá jasně, avšak domácí si dokázali vypracovat celou řadu zajímavých příležitostí. Kdy plzeňský gólman začal věřit v čisté konto? „Já jsem tomu začal věřit, až když zazněla siréna (úsměv). Ještě minutu před koncem mě tam jedna střela trefila do rukávu a odrazila se do břevna. Takže věřit dopředu se asi nedá nikdy,“ vypráví s úsměvem na rtech.

Zejména v prostřední části, i když ji Plzeň paradoxně ovládla v poměru 2:0, bylo před brankovištěm Západočechů hodně živo. „My ty druhé třetiny nemáme moc dobré dlouhodobě. Ale Boleslav do toho více šlápla, snažila se více tlačit do brány a tím nás přehrávala,“ přiznává mladá gólman.

Boje v základní části finišují, hra na ledě pořádně houstne, atakům se nevyhnul ani Dominik Pavlát. V minulém kole byl dokonce atakovaný hned dvakrát a ani dnes nájezdu soupeře nebyl ušetřen. Na obránce se ale nezlobí. „Máme mladý tým, mladé obránce, i pro ně je to samozřejmě těžké. Po Olomouci jsem se ovšem necítil dobře, jak mi po souboji odletěla maska. Dneska to také bylo na ostří nože, ale ne tak, jako s Hanáky,“ srovnává.

Naopak dobrý pocit může mít ze svých výkonů. V poslední době odchytal čtyři duely, všechny byly pro Plzeň vítězné, navíc inkasoval pouze dvakrát. „Užívám si to, pro každého hráče je lepší, když je i v zápasovém zatížení, ne, že pouze trénuje. Každé utkání je úplně něco jiného než příprava. Nepřemýšlím, jestli nastoupím příště. Jdu vždy jen do dalšího duelu. Když mě trenéři nasadí, budu chtít udělat pro úspěch maximum a vychytat výhru pro tým,“ vypráví.

Trenéři Plzně na konci rozbruslení vyhlásili, že v případě vítězství dostanou hráči o den volna navíc. „Byla to extra motivace, ale já se na to nesnažil vůbec myslet. Protože kdybych to udělal, asi všichni víme, jak by to dopadlo,“ směje se závěrem.

Foto: Jan Pavlíček