Statistiky TELH

Statistiky TELH: Lídr Kodýtek, Rekonen pálí v přesilovkách, Zámorský pořád na ledě

Tipsport extraliga hlásí po devatenácti kolech první reprezentační přestávku. Pojďme si nyní dosavadní část shrnou z pohledu čísel. Indiáni měli pomalejší rozjezd, když čtyři úvodní kola prohráli, avšak poté jen ve třech zápasech nezískali ani bod a parta okolo Petra Kořínka jde pomalu tabulkou vzhůru.

Týmové statistiky

Západočeši mají na kontě 25 bodů z devatenácti zápasů, což v neúplné tabulce stačí na osmé místo. Avšak mezi pátým Třincem (27b) a předposledním Spartou (21b) je rozdíl pouhopouhých šest bodů.

Škodovka zatím vstřelila 55 branek, lépe na tom v tomto směru jsou jen Vítkovice a Pardubice. Vzhledem k tomu, že všechna mužstva nemají odehráno stejný počet zápasů, tak v počtu vstřelených gólů na zápas jsou indiáni šestí (2,89), v počtu inkasovaných branek jim patří až jedenáctá pozice, průměrně Škoda inkasuje rovné tři branky na utkání.

V průběhu základní části modrobílí vyslali na brankáře 550 střel, což stačí až na osmé místo, v průměru na jeden zápas vystřeli plzeňští hráči na brankář soupeře 28 pokusů, méně pokusů vykouzlí již pouze Sparta, Kometa a poslední Kladno. Ve velké permanenci jsou oba brankáři Plzně, dohromady čelili 600 střelám na branku, což je po Kladnu vůbec nejvíce.

Naopak na co se trenéři mohou spolehnout jsou přesilové hry. Indiáni v nich vsítili šestnáct branek, což v součtu extraligy stačí na čtvrté místo, procentuální úspěšnost činí téměř 24 %. Plzeňskému týmu se tradičně nad míru daří bránit oslabení. Škoda ubránila 80.65 % všech oslabení, inkasovala pouhých dvanáct branek, což je po Mladé Boleslavi nejvíce.

Před sezónou si přála Plzeň ve své hře přitvrdit, se 119 hity ji patří šestá pozice. Lehce nad průměrem je Škodovka co se týče vhazování. Téměř každé druhá buly končí na hokejkách plzeňských hráčů, lépe jsou na tom pouze čtyři celky.

Hned v deseti zápasech modrobílí vstřelili první branku v utkání. Z devatenácti duelů jich hned sedm šlo do prodloužení či samostatných nájezdů. V dovednostní disciplíně se Plzeňanům zatím vůbec nedaří, ani v jednom pokusu neuspěli. Naopak pětkrát již prodloužení skončilo předčasně, ve třech případech se povedlo zápas ukončit Plzni. Proti Vítkovicím a Karlovým Varům uspěla Škoda díky odvolání brankáře, v Liberci rozhodl po hezké individuální akci Petr Zámorský.

Dřívější pýchou Plzně byla vždy návštěvnost. Doba, kdy byla západočeská metropole na prvních příčkách je bohužel pryč. Průměrně navštíví zápas 4093 diváků, což stačí až na osmou pozici všech klubů.


Individuální statistiky

Hned tři Plzeňáky najdeme v elitní dvacítce kanadského bodování. Druhý dech v letošní sezóně chytil Petr Kodýtek, který je nejproduktivnějším hráčem plzeňského celku. S devatenácti body patří Kodýtkovi celkově šestá příčka. Jen pro připomenutí, v loňské základní části posbíral Kodýtek 22 bodů. Letos zatím vstřelil osm branek a jedenáct jich připravil. Za dobré výkony si lídr plzeňského celku také vysloužil pozvánku do národního týmu.

Na devátém místě bodování se nachází předsezónní posila z Finska - útočník Aleksi Rekonen (7+11). Šest ze sedmi branek vsítil Rekonen v přesilové hře, jeho prudké rány z pravého kruhu bývají smrtící. V kategorii cizinců je poté Rekonen na druhém místě.

Do první dvacítky se dostal ještě Kryštof Hrabík, jemuž patří devatenáctá pozice. Ten prozatím vystřelil 35 střel a pět jeho pokusů skončilo v brance. I Hrabík těží z dobré práce v početních výhodách, jeho kanceláří je hranice brankoviště, kde vykonává skvělou práci.

Skvěle do týmu také zapadl Adrián Holešinksý, který za modrobílé barvy zatím odehrál tři zápasy, v nich si ale připsal již pět bodů (3+2). Slovenský útočník se nejprve prosadil proti Spartě, následně otáčel vývoj utkání v Karlových Varech a na závěr díky jeho vyrovnávací trefě brala Škoda ze zápasu s Libercem alespoň bod.

Velmi dobré výkony odvádí Petr Zámorský, který je na třetím místě bodování celé soutěže mezi obránci. I Zámorský vstřelil již pět branek a pouhý jeden bod mu schází na prvního Košťálka z Pardubic. Obránce Škody dostává na ledě spoustu prostoru, v průměru to je více než 26 minut na utkání, což je suverénně nejvíce ze všech hráčů TELH.

Jak je již obecně známo, v Plzni se dává hodně prostoru mladým hráčům a ani tahle sezóna není výjimkou. Hned sedmnácti hráčům je 25 let a méně. Nejmladším hráčem je Adam Dvořák, který letos dal již dvě branky. Svůj debut si v probíhající sezóně odbyl Marek Soukup. Hned ve třetím utkání si připsal asistenci.

Nejvíce střel z Plzně vyslal na branku aktivní Petr Zámorský (58 střel), což stačí v součtu všech na osmou pozici, těsně za ním je Aleksi Rekonen.

Jak už jsme zmiňovali, Škodě se daří v početních výhodách. Hned šest branek v nich vstřelil Aleksi Rekonen, což je nejvíce z celé ligy. Dohromady v početních výhodách finská posila posbírala již třináct bodů, což ho pasuje opět na první místo.

V plus mínus kategorii je na osmém místě Vojtěch Budík (+9), zajímavostí je, že před ním jsou jen hráči Pardubic.

V týmových statistikách jsme zmiňovali, že Plzeň uspěje na každé druhé buly. K tomu přispívá hlavně nejmenší hráč extraligy Petr Kodýtek, který má procentuální úspěšnost více jak 53 %. Nad poloviční většinou je také Tomáš Mertl (52.51 %) a Kryštof Hrabík (50.91 %). Samuel Bitten, Sebastián Malát s Filipem Suchým jsou naopak pod padesáti procenty, poslední jmenovaný má úspěšnost jen 43.68 %.

Co se týče brankářů, tam se pravidelně střídají Miroslav Svoboda s Dominikem Pavlátem. První jmenovaný zatím odchytal deset duelů, jeho kolega o jedno méně. Oběma se povedlo vychytat jedno čisté konto. Svoboda zavřel svou branku proti Kladnu (4:0), Dominik Pavlát zase vychytal všechny střelce Sparty (4:0). Lepší procentuální úspěšnost zákroků má zatím Pavlát (91.64 %), který svému celku vychytal pět vítězství s průměrem lehce pod 2.5 branek na zápas. Miroslav Svoboda zatím ve třech případech z ledu odcházel jako vítěz, jeho úspěšnost činí 90.69 %, s průměrem lehce nad tři branky na utkání. Svoboda má na svém kontě také jednu asistenci, což se v probíhající sezóně povedlo jen čtyřem gólmanům.