Padne pravidlo "můj stadion, můj hrad"?

P l z e ň - Plzeň je na nohou! Po nepříliš povedené základní části Plzeňáci ve čtvrtfinále extraligy zle zatápí vysokému favoritovi z Pardubic a živí šanci na postup. Po čtyřech zápasech je stav série 2:2, kdo pro sebe vybojuje "mečbol" se rozhodne na pardubickém ledě. Oba týmy si doposud drží domácí neporazitelnost, ani jeden dokonce na ledě svého čtvrtfinálového soupeře letos nezvítězil! Nabuzení Plzeňáci mají nyní pátý letošní pokus, který odstartuje v úterý v 18:00.

Pojeďte podpořit hokejisty do Pardubic!

"Musíme vyhrát!" zní z pardubické kabiny. Důležitost utkání velí oběma týmům k enormnímu nasazení. Již jednou se Východočeši ve stejné pozici ocitli. Loňská série Pardubic a Znojma měla doposud stejný vývoj jako probíhající série s Plzní. Po dvou domácích výhrách "perníkářů" se dvakrát na svém ledě radoval jejich soupeř. Za stavu 2:2 se série přesunula zpět do Duhové arény, stejně jako letos.

Klíčový duel Pardubice před rokem zvládly

Hned v 7. minutě šli v přesilovce zásahem Michala Sýkory do vedení. O osm minut později vyrovnal znojemský Vorel. Rozhodl výpad dvojice Kropáč-Pištěk ze 47. minuty. Gól druhého jmenovaného byl vítězným. Výhru pečetil minutu před koncem do prázdné branky Lubina.

Z letošní sestavy před rokem nehráli Stanislav Procházka, Libor Zábranský, Jiří Dopita a Tomasz Razingar. Z tehdejší sestavy naopak již v Pardubicích nepůsobí Andrej Novotný, Tomáš Rolínek, Radoslav Kropáč, zraněni jsou v současnosti Petr Kolář, Miroslav Duben a Otakar Janecký. K domácí výhře v pátém zápase Říhovi svěřenci následně přidali i těsné vítězství na znojemském ledě a propluli po výsledku 4:2 na zápasy do semifinále.

Pardubice jsou letos jasným favoritem na titul, na čemž nic nemění ani současný stav série s Plzní. I přes dvě domácí výhry Lasselsbergeru mají hlavní trumfy ve svých rukou Východočeši. Poslední výsledky a zejména nevídaný obrat ve čtvrtém zápase jsou však velkou psychickou vzpruhou pro Západočechy, které těží také z brankářského umu brankáře Romana Málka.

Vlastní publikum, klíč k úspěchu?

Série potvrzuje očekávání ohledně souboje dvou početných táborů fanoušků. Dosavadní zápasy provází bouřlivá atmosféra, duely sledovala průměrná návštěva vysoce převyšující 8 000 diváků. Podobně vysokou návštěvností se nemůže pochlubit žádná další čtvrtfinálová série. I v tomto směru je výhoda na straně Pardubic, které v případě, že se série natáhne na maximální počet zápasů, sehrají rozhodující duel před svým publikem.

Druhou stranou téže mince je, že sedmé rozhodující duely se v posledních letech Východočechům nedařily. V živé paměti má jistě mnoho fanoušků loňský sedmý rozhodující zápas o titul, který Pardubičtí na vlastním stadionu prohráli gólem Michala Supa 0:1, z titulu se radovali slávisté. Také v sezóně 2000/01 měli Východočeši výhodu domácího prostředí v sedmém zápase čtvrtfinálové série s Vítkovicemi. I tehdy selhali. Čtyřikrát se Ostravané dostali do vedení, Pardubičtí odpověděli pouze třikrát.

Pozoruhodná je dosavadní bilance obou týmů před vlastním publikem. Pardubičtí dosáhli dvou výher při celkovém skóre 11:5, Plzeňáci jim oplatili takřka stejně hodnotnou mincí. Dvě výhry hokejistů Lasselsbergeru s celkovým skóre 10:5 zápas vyrovnaly. Série se nyní stěhuje před pardubické tribuny.

Josef Straka vs. Jiří Dopita

Kanadskému bodování po prvních čtyřech zápasech očekávaně vévodí vůdčí osobnosti, Jiří Dopita na jedné, Josef Straka na druhé straně. Jediný obránce se vešel do prvních pětic obou týmů, a to plzeňský Michal Dobroň. Příjemným překvapením jsou výkony jednadvacetiletého plzeňského forvarda Jaroslava Kracíka, který si při zranění Michala Straky zahrál v centru druhého útoku a ve své zkoušce rozhodně obstál.

Kanadské bodování Lasselsbergeru
Jméno Body Góly Asistence
1. Josef Straka 5 3 2
2. Dušan Andrašovský 4 1 3
3. Michal Dobroň 4 0 4
4. Radek Matějovský
Martin Špaňhel
3 2 1
5. Jaroslav Kracík 3 0 3
Kanadské bodování Moelleru
Jméno Body Góly Asistence
1. Jiří Dopita 9 1 8
2. Petr Průcha 6 3 3
3. Tomáš Blažek 5 3 2
4. Ladislav Lubina 4 2 2
5. Jaroslav Kudrna 3 2 1

Roman Málek vs. Adam Svoboda

Souboj obou kolegů z reprezentace má podobně jako celá série překvapivý vývoj. Oba inkasovali ve čtyřech duelech 15 gólů, protože je však plzeňský gólman zaměstnanějším z obou mužů, má také vyšší procentuelní úspěšnost. Právě úspěšnost zásahů dosahuje u obou překvapivě nízké úrovně, ani jeden se nedostal přes 90 %.

Romanu Málkovi ze 143 střel prošlo za záda 15, což dělá úspěšnost zásahů 89,5 %. Jeho protějšku Adamu Svobodovi 15 střel ze 122 pokusů plzeňských hráčů - 87,7 %. Ani lacinější branky nejsou kupodivu takovou vzácností, jak by mohlo vzhledem ke kvalitám brankářů zdát. Do brankářských statistik však bezesporu ještě výrazně promluví zbývající čtvrtfinálové duely.

S kým do boje o třetí bod

Východočeši nemohou počítat se zraněnými Petrem Kolářem, Miroslavem Dubnem, Patrikem Lužou a Otakarem Janeckým. Na druhé straně Plzeňáci budou postrádat Ivo Proroka, ale stále budou muset obejít také kapitána Michala Straku, na jehož pozici nastupuje plzeňský objev letošního play-off Jaroslav Kracík. Kapitánské "C" převzal Josef Straka.

Pravděpodobné sestavy:

HC Moeller Pardubice: Svoboda - M. Sýkora, Mudroch, Čáslava, Zábranský, Pácal, Linhart - Průcha, Dopita, Blažek - P. Sýkora, Divíšek, Lubina - Kudrna, Mikeska, Pištěk - Razingar, Koukal, Procházka St.

HC Lasselsberger Plzeň: Málek - Dobroň, Jindřich, Cartelli, Výborný, Nedoma, Krajíček, Dobrovolný - Paroulek, J. Straka, Andrašovský - Vostřák, Kracík, Matějovský - Dvořák, Špaňhel, Šaffer - Polák, Švík, Důras.