Spraví si Plzeň po dvou prohrách chuť proti Litvínovu?

P l z e ň - Čtyři pomyslné body zatím získali plzeňští hokejisté v přípravných zápasech, a to za remízu se Spartou a výhru nad prvoligovou Kadaní. V měření sil s vicemistrem ruské Superligy z Magnitogorsku i Kladnem však Plzeňáci v obou zápasech svému soupeři podlehli. Šanci vylepšit si letní bilanci mají Keramici v úterním zápase proti celku Chemopetrolu Litvínov. Souboj hostí od 17:30 mostecký zimní stadion.

Litvínov zatím v přípravě stihl odehrát o jeden zápas více než Plzeň. V prvním zápase porazili Severočeši prvoligový Beroun vysoko 8:1. Poté odehráli dvojzápas s pražskou Slávií. Oba soupeři zkoušeli různé varianty sestav a o vítězství se spravedlivě rozdělili. Svěřenci Vladimíra Růžičky si z Litvínova odvezli výhru 7:5, v druhém zápase v Praze se radovali z vítězství 4:3 pro změnu žlutočerní. V pátek přijela na led zimního stadionu v Mostě, který poskytuje Litvínovu tréninkové zázemí, k dalšímu přátelskému utkání Sparta Praha. Sparťané první smluvený zápas s Litvínovem odřekli pro velký počet nemocných nebo zraněných hráčů. Na týmu pod vedením ex-reprezentačního trenéra Slavomíra Lenera však nebyly pozůstatky velké marodky ani v nejmenším znát. Sparta Litvínov doslova rozdrtila poměrem 7:1. Domácí svůj čestný jednogólový úspěch přidali až v závěru utkání.

V neděli se, stejně jako předtím plzeňskému Lasselsbergeru, Chemopetrolu naskytla možnost cenné konfrontace s ruským superligovým hokejem. Do Mostu zavítal tým Metallurgu Magnitogorsk. Litvínov v zápase vedl již 3:1, nakonec však elitnímu ruskému klubu podlehl 3:5.

Soupiska Severočechů doznala před sezónou řady změn. Asi největší ztrátou je pro Litvínov odchod zkušených útočníků Richarda Žemličky a Romana Kaděry. Litvínovští fanoušci ve žlutočerném dresu už v nové sezóně neuvidí ani Iva Proroka, který přes Plzeň zamířil do dánského Esbjergu, slovenskou akvizici Ivana Droppu nebo Jindřicha Kotrlu, jdoucího do Sparty. Naopak se mohou těšit na dva hokejisty, kteří hráli i v Plzni. Z Novosibirska se vrací Daniel Branda a přichází i Michal Jeslínek, který loni zazářil v dresu prvoligového Chomutova.

Plzeňští trenéři mají plnou hlavu problémů se sestavou, kterou sužuje řada nemocných, případně zranění doléčujících, hráčů. Se střevní chřipkou měli problémy Havelka, Šrek, Klaus i gólman Tomáš Duba. Do druhé kategorie rekonvalescentů spadají Výborný, Trnka, Vostřák či Vobořil. Někteří hráči by však snad měli být pro utkání s Litvínovem již k dispozici.

Sestava Plzně ze zápasu s Magnitogorskem
Pejchar - Dobrovolný, Výtisk, Trnka (Pulpán), Jindřich, Cartelli, Výborný, - Andrašovský, Straka J., Paroulek - Matějovský, Pospíšil, Vondráček - Šaffer, Straka M., Adamský (35. Polák) - Důras, Kracík, Mrázek

Sestava Litvínova ze zápasu se Spartou
Mařík - Kroupa, Skuhrovec, Jeslínek, Hreus, Sklenička - Řezníček, Klobouček, Hübl, Branda, Gombár - Hranáč, Boháček, Havel, Říha, Balázs - Lašek, Veber, Novák O., Přeučil, Novák J.