Ve sváteční den jede Plzeň na Spartu

P l z e ň - Po reprezentační přestávce, kterou vyplnil turnaj Karjala ve Finsku, pokračuje extraliga již svým 24. kolem. V netradiční hokejový den jedou plzeňští hokejisté ke svátečnímu utkání do sparťanské T-Mobile Areny. Aktuálně osmá Sparta zažila v poslední době otřes na postech nevyšších. U kormidla jednoho z nejbohatších klubů extraligy nahradil Jaromíra Šindela František Výborný. Ke změně došlo i v managementu. Své funkce se vzdal generální manažer Luboš Koželuh.
Utkání Sparta – Plzeň začíná ve čtvrtek v 18,30 v pražské T-Mobile Aréně.

SOUPEŘ :

Měli bojovat o příčky nejvyšší, místo toho se pohybují na samotné hranici elitní osmičky. Vedení pražské Sparty se na nelichotivé umístění rozhodlo zareagovat na trenérských postech. Jaromír Šindel, jenž vedl tým od začátku sezóny, byl odvolán. Na jeho místo byl jmenován František Výborný, na pozici asistenta Marian Jelínek, osobní trenér Jaromíra Jágra. Výborný kvůli Spartě odešel od slovinského celku Jesenice, který koučoval. Funkce hlavního trenéra slovinské reprezentace se ale vzdát nehodlá. “Půjde to skloubit. Slovinsko čeká před mistrovstvím světa jediná akce, v termínu olympiády. To má extraliga pauzu,“ vysvětluje Výborný v rozhovoru po MF DNES. Zkušený kouč Spartu vedl již minulosti. “Nabídka přišla nečekaně, vzbudilo to ve mně určitou nostalgii. Kdyby to nebyla Sparta, nevracel bych se. Neměl jsem k tomu jediný důvod. Ve Slovinsku jsem byl maximálně spokojený,“ uvedl otec forvarda Davida Výborného.

Vedle trenérské změny došlo na Spartě i ke změně ve vedení. Funkce generálního manažera a člena představenstva se vzdal Luboš Koželuh, jeden z nejmocnějších mužů klubu. "Nebylo to pro mě jednoduché. Ale po zvážení všech aspektů jsem došel k závěru, že můj odchod by Spartu mohl nastartovat k úspěšnějšímu období," vysvětlil Koželuh.

Letošní vzájemné utkání:

HC Lasselsberger Plzeň - HC Sparta Praha 4:1 (0:1, 2:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 33. Moravec, 40. Moravec (Andrašovský), 43. Padělek (Kracík), 45. Padělek (Kracík, Andrašovský) - 5. Ton (Dobroň). Rozhodčí: Smeták - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 4:7. Využití: 1:0. Diváci: 6710.

Na takový zápas dlouho zkoušený plzeňský fanoušek čekal! Hokejisté plzeňského Lasselsbergeru předvedli hru, která místy zvedala diváky ze sedadel. A odnesl to rival z největších - Sparta Praha. Už v první části domácí Pražany zřetelně přehrávali, ale z úvodní branky se radovali hosté. Vše se zlomilo ve druhém dějství, v němž modrobílí nejdříve srovnali krok a těsně před sirénou strhli vedení na svoji stranu zásluhou Davida Moravce. V poslední třetině Plzeňští nepřipustili žádnou diskusi o výsledku a dvěma trefami Aleše Padělka rozhodli o osudu utkání. Padaly skvostné branky, zvláště zásahy s pořadovými čísly dvě a čtyři stály za to.

Statistiky soupeřů:

vs. HC Sparta Praha HC Lasselsberger Plzeň
Bilance týmů v extralize
Postavení v tabulce 8. 12.
Skóre 63:63 45:54
Výhry 8 6
Remízy 1 6
Prohry 11 (+1 v prodl.) 9 (+2 v prodl.)
Body 32 26
Hráči
Nejproduktivnější hráč Ton - 23 (13+10) Andrašovský - 14 (6+8)
Nejlepší střelec Ton - 13 Padělek - 9
Nejlepší nahrávač Marek - 14 Kracík - 10
Nejvíce trestných minut Vopat - 73 Matějovský - 42
Nejlepší +/- Nikolov - +10 Cartelli - +6
Brankáři Bříza - 91,82% Málek - 94,14%
Marodka
Tabaček, Vykoukal, Chabada Kracík
Kurs na výhru podle Tipsportu
1,65 3,50


Sestavy soupeřů z posledního kola:

Sparta: Bříza - Kasík, Stehlík, Černošek, O. Malinský, Dobroň, Jan Hanzlík - Netík (53. M. Růžička), Vopat, Špaňhel - O. Kratěna, J. Straka, Sivek - Ton, Kašpařík, Marek.

Plzeň: Málek - Jindřich, Trnka, Cartelli, Výborný, Nedoma, Štěpánek - A. Padělek, Koukal, Andrašovský - Zelenka, D. Moravec, Matějovský - Důras, M. Straka, Adamský - Kepl, Tvrdoň.