Nezvyklé pocity Josefa Straky

P r a h a - Zvláštními pocity se to ve čtvrtek v T-Mobile Aréně před zápasem Sparta-Plzeň jen hemžilo. Na jedné straně bojovali se sentimentem exsparťanští Plzeňáci Jiří Zelenka a Jakub Šindel. Na straně druhé především dlouholetá ikona plzeňského klubu Josef Straka, v zápase centr první formace Sparty. „Před zápasem to byly zvláštní pocity, hlavně při rozbruslení. Zvlášť, když jsem viděl tu přelepenou devatenáctku s mým jménem, bylo to takový ...,“ nechává Josef Straka větu nedokončenou.

Pod dresem s číslem 19 se na plzeňské lavičce skrýval novic Martin Látal. Jak to ale již v hokeji bývá, s první sekundou zápasu je vše zapomenuto a začíná ostrý boj. „Po prvním buly to ze mě všechno spadlo,“ líčí obvyklý scénář Straka. V centru prvního útoku měl na křídlech Ondřeje Kratěnu a Michala Sivka, gólově prosadit se ale nedokázali. Největší šance skončila při přesilovce v rukavici Romana Málka, do odkryté branky jej zkoušel překonat Kratěna po přihrávce Straky. Plzeňský gólman předvedl jeden z nejhezčích zákroků zápasu.

Plzeň „neplzeň“, Straka toužil skórovat. „Určitě jsem chtěl, ale bohužel to tak nedopadlo,“ smutnil. „Kdybych dal gól na 2:0, nebo někdo jiný, tak jsme vyhráli.“ Sparťané ale své jednobrankové vedení nenavýšili, zaplatili za to ztrátou, resp. ziskem pouze jednoho bodu. Zápas otočil Jiří Zelenka, muž, který měl podobnou motivaci jako Straka. „Občas se stane, že hráči takto sedne zápas proti jeho bývalému klubu. Dneska to vyšlo Jirkovi Zelenkovi a bohužel pro nás ne Pepovi Strakovi,“ glosoval zápas na tiskové konferenci kouč Sparty František Výborný. „Je jedno, kdo ty góly za Plzeň dal,“ nedělal si hlavu Straka.

Prohra s Plzní pokazila premiéru právě kouči Františku Výbornému, Sparta nevystoupila ze stínu svých střeleckých útrap. „Že se vymění trenéři neznamená, že začneme dávat pět, šest gólů.“ Příčina nezdarů leží v týmu. „Potřebujeme vyhrát nějaký upracovaný zápas. Začneme dávat góly a psychika půjde nahoru,“ věří Straka. Prozatímní změnu pod vedením nového kouče se zdráhá hodnotit. „Každý kouč má svoje věci. Ať posoudí někdo na tribuně, jestli jsme hráli jinak než pod starým trenérem. Prostě dobrý to nebylo, že jsme prohráli,“ uzavřel rozhovor útočník Sparty Josef Straka.