Zelenkův dvougólový návrat do Holešovic

P r a h a - Nedávní spoluhráči Ton s Vopatem jej před zápasem s úsměvem popichovali, že v současné formě těžko dá dva góly. Plzeňský útočník Jiří Zelenka to ale dokázal. Jeho 251. a 252. extraligový gól nasměrovaly Plzeň k výhře 2:1 v prodloužení na ledě Sparty Praha, jejíž branku hájil Petr Bříza. „Snad naše kamarádství zůstane i nadále,“ usmíval se po zápase Zelenka. „Jsme teď prostě na jiné lodi.“ Lasselsberger dokázal letos poprvé vyhrát v prodloužení, na marodku však může nejspíš přidat kvůli poraněnému kolenu útočníka Radka Matějovského, který v den zápasu slavil 28. narozeniny.

Zápas diváky ze sedadel rozhodně nezvedal, k vidění byla opatrná taktická bitva s minimem šancí. Plzeňská obrana pracovala prakticky bezchybně. „Hodně defenzivní zápas. Šancí na obou stranách moc nebylo, ani elitní sparťanská lajna s Markem jich moc neměla,“ konstatoval po zápase další host ze Sparty v dresu Plzně Jakub Šindel. Devatenáctiletý útočník nezapomněl své spoluhráče náležitě motivovat. „Jasně, motivační prémii jsem vypsal,“ přikyvuje.

Sám prožíval zvláštní pocity, vracel se na led klubu, které se výrazně podepsal pod jeho hokejový um. „Před stadionem jsem měl moc pocitů. Motivace byla obrovská, přemýšlel jsem, jestli mám hrát dobře,“ směje se pohodář každým coulem. Co převážilo? „Jo, že budu hrát dobře,“ nesundává úsměv plzeňský forvard, kterého však museli v průběhu zápasu nasměrovat správným směrem. „Když jsem jel na trestnou, tak mi říkali – vedle, vedle, teď už jsi za Plzeň,“ líčí úsměvný okamžik z duelu.

Zápas samotný příliš vzrušení nenabídl. Oba týmy se oddaly jisté hře v obraně, solidně zaplněná T-Mobile Aréna viděla gól až ve 42. minutě. V brance skončil švih ostrostřelce Petra Tona. Sparta se tak dostala do vedení paradoxně ve fázi utkání, v níž měla více ze hry Plzeň. „Ve druhé třetině jsme se dostali pod tlak a bylo pro zápas důležité, že jsme neinkasovali. Ve třetí třetině jsme se vydali ze všech sil,“ vyhodnotil po zápas kouč Radim Rulík. Staronový kouč Sparty František Výborný souhlasil. „V poslední části byla Plzeň aktivnější.“

A stačilo jí to k alespoň dvoubodovému úspěchu. Pět minut před koncem zasunul puk za Břízova záda po nahrávce Moravce Jiří Zelenka. V prodloužení ten samý hráč napálil puk za modrou čarou a touš si mezi betony našel dráhu až do sítě. „Nemířil jsem, ani náhodou. Prostě jsem vypálil ze své parkety a byla klika, že to tam projelo,“ přiznává šťastný střelec, který po vítězné brance divákům předvedl, jak se umí radovat. „Byl jsem psychicky úplně dole. Čekají se ode mě góly a já je nedával, i v tréninku to bylo tragický.“

Zelenka dvěma góly podpořil nejen svoje sebevědomí, ale i týmové. „Jirka to na sebe parádně vzal,“ chválil spoluhráče Šindel. V jednom z nedávných duelů nechali trenéři Jiřího Zelenku pouze na lavičce se zdůvodněním chybějící fyzické kondice. „Byl jsem zavařený, unavený, takže to možná vypadalo, že jsem na tom špatně fyzicky,“ popsal svůj pohled člen klubu střelců.

Duel Plzně na Spartě měl být původně vlastně rodinným soubojem, kouče Sparty Jaromíra a útočníka Plzně Jakuba Šindela. Leč nestalo se, sparťanský kouč byl odvolán. „Byl to šok. Přežil krizi, pořád slyšel o důvěře, takže ho to zarazilo. Ale je vidět, že v trenérovi to nebylo,“ vrátil se k události, která ovlivnila i jeho samotného centr Lasselsbergeru Jakub Šindel. „I to mi zvýšilo motivaci před zápasem.“ V jeden moment na lavičku Sparty zamířil prudce vystřelený puk právě z hole Jakuba Šindela. Puk těsně prosvištěl kolem hlavy Františka Výborného, ovšem žádná msta to rozhodně nebyla. „Nechci donášet, ale to vypálil Michal Sivek,“ směje se Jakub Šindel.

Hosté sice byli spokojeni se ziskem dvou bodů, budou se však zřejmě muset vyrovnat s další hráčskou ztrátou. Tvrdý střet ve středním pásmu těžce pocítilo koleno Radka Matějovského, které od té chvíle chladil led. „Dostal jsem ránu do kolena z boku. V pátek jdu na magnetickou rezonanci a uvidí se, jak je to vážné,“ popisoval důrazný forvard, zatímco jeho spoluhráči se širokým úsměvem procházeli kordonem svých fanoušků zakrytým obří vlajkou západočeského klubu.