NOTES#23: Hostem v ČEZ Aréně bude Kladno

A jde se znovu do boje. Extraliga těsně před reprezentační pauzou nabrala rychlost a utkání přicházejí v krátkém sledu. Plzeňáci s představí dvakrát za sebou před svými diváky. Nejprve přivítají kladenský Rabat. Středočechům mají hráči Lasselsbergeru co vracet, dvakrát s nimi letos vysoko prohráli a chtějí bilanci alespoň trochu srovnat.

Utkání začíná v ČEZ Aréně v 17:30.

HC LASSELSBERGER PLZEŇ
vs.
HC RABAT KLADNO

47. kolo – úterý 30. ledna 2007 – 17:30 v plzeňské ČEZ Aréně


HC RABAT KLADNO
situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

Kladno drží naději na play-off
Rabat Kladno v současné chvíli okupuje desátou příčku v tabulce a drží poslední místo pro předkolo play-off. Ještě před pár dny se však zdálo, že Středočeši do boje o poslední volná místa nezasáhnou. Jenže po domluvě trenérů se hokejisté zmátožili a začali sbírat potřebné body. Vysoko rozstříleli Slavii, poradili si s Litvínovem i Pardubicemi. Ve veledůležitém souboji o samotnou nadstavbovou část udolali Vítkovice a ve středočeském derby si poradili i se Spartou, když ji před zraky televizních kamer udolali 7:5. Až zlínské Hamé zastavilo narůstající sérii vítězství, jenže hned v dalším klání Středočeši přehráli 3:2 Karlovy Vary a sen začíná nabývat reálných rysů.

Žádní marodi – klíčový předpoklad
Rabat měl v celém průběhu sezóny štěstí – jen málokdy musel bojovat ve stavu, kdy klíčoví hráči byli na marodce. Hlavní postavy týmu, Patera, Procházka, Gardoň i Orct se celou sezónu drží ve formě a platí to i v napínavém závěru základní části. Trenéři nemohou počítat pouze s náhradním brankářem Lvem, jenž má poraněná třísla a naštípnuté zápěstí nepustilo do hry Martina Frolíka. Jinak by měli být Středočeši v plné síle.

P+P – důchod v nedohlednu
Jednoznačnou hvězdou Kladna je nestárnoucí útočník Martin Procházka. Kladenský odchovanec řádí ve spolupráci s Paterou a zejména produktivita v početních výhodách vynesla Procházkovi prozatímní druhé místo v tabulce střelců. Stále hbitý forvard nastřílel již třicet branek a stále se předhání s pardubickým Petrem Sýkoru. Jeho řádění odnesly naposledy Vítkovice, které vymazal z ledu hattrickem. Celkem Procházka nastřádal dvaačtyřicet bodů.
Stejně tak další veterán Pavel Patera hraje v oslnivé formě, dokonce je v čele kanadského bodování týmu, s osmačtyřiceti body také patří do užší extraligové špičky. Jeho vyhraná vhazování při přesilových hrách naposledy smetla pražskou Spartu.

Orct? Už není jistotou
Kladenští mají sice famózní ofenzívu, ale nejednou prohráli utkání, ve kterém nastříleli třeba pět branek. Defenzíva je zatím slabinou Středočechů. Opora posledních let Zdeněk Orct také doplatil na několik debaklů a v tabulce procentuální úspěšnosti zákroků se v extralize řadí až na dvanáctou příčku. Ještě horší je to s průměrem obdržených branek na zápas, v této statistice je kladenská jednička až šestnáctá, číslo 3,25 vypadá skutečně hrozivě. Jenže ono Orctovi není co závidět, je třetím nejvytíženějším brankářem, dostali se před něj jen Málek a Pinc, který však odchytal podstatně více minut.

Sestava z posledního utkání
Orct - Ševc, Evan, Pavlas, M. Štěpánek, Zeman, Hájek - Bělohlav, Patera, Martin Procházka - Bílek, Gardoň, Kuchler - M. Havel, Kalla, Hluchý - Rudovský, Čurilla, Diviš.


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

Nedodržení taktiky bylo příčinou porážky s Litvínovem
Až do pátečního kola, kdy Plzeň přivítala na svém ledě Litvínov, držela dlouho sérii domácích výher. Musela, pokud si chtěla udržet reálnou šanci na play-off. Naposledy podlehla 5. prosince Pardubicím v době velké marodky. Od té doby neztratila ani jeden bod. Ovšem venku moc nebodovala a porážka s Chemopetrolem 2:5 ve 45. kola znamená, že Plzeň na desáté místo ztrácí 8 bodů a sedm kol před koncem je její šance na účast v play-off ve sféře teorie. „Nedodrželi jsme taktické pokyny, které jsme určili před zápasem," viděl po utkání jasnou příčinu prohry František Černý. „Neprohráli jsme si to ale dneska, nýbrž někdy na přelomu listopadu a prosince, když se nám nedařilo a měli jsme velkou marodku,“ je jasné Tomášovi Divíškovi. "Říkali jsme si, že všechny domácí zápasy musíme vyhrát, ale dnes jsme zaváhali a postup do play off je jen teorie," truchlil kapitán Radek Matějovský.

Plzeň před koncem sezóny nikoho neuvolní
Situace z loňského roku se letos konat nebude. Když na loni konci ledna už bylo jasné, že Plzeň ztratila reálnou šanci na postup do play-off, rozhodlo se vedení plzeňského klubu, že své největší hvězdy nabídne do zahraničí, aby ušetřilo peníze. Letos však tento krok opakovat nebude. "Hráči samozřejmě mají možnost si zahrát play-off, ale pouze v Plzni, mají pro to v našem klubu vytvořeny všechny podmínky. Bez ohledu na vývoj následujících zápasů nebude žádný hráč HC Lasselsberger Plzeň uvolněn do jiného klubu,“ prohlásil jasně prezident klubu Tomáš Král.

Sestava z posledního utkání
Hudáček - Cartelli, Čakajík, Benák, Derner, Nedoma, Mazanec, Čech, Pulpán - Fabuš, Divíšek, Šaffer, Vampola, Kracík, Matějovský, Důras, Kubalík, Adamský, Zelenka, Šindel, Laš.


HISTORIE
VS.

bilance

hráči

statistiky

HISTORICKÁ BILANCE

Kladno je jedním z nejslavnějších klubů českého hokeje. Líheň, ze které vzešlo mnoho vynikajících hokejistů, však v posledních letech dává zapomenout na někdejší úspěchy. Nezdary dokonal sestup do první ligy, ze kterého se ovšem Středočeši rychle oklepali, a po roční přestávce se vrátili do nejvyšší hokejové soutěže.

Celková bilance Plzeň vs. Kladno
4722619166:148

Jak to bylo v domácích utkáních Plzně? Nejvyšším brankovým rozdílem byla výhra Plzně 8:0. 2. února 1996 ale Kladeňáci deklasovali Plzeň na jejím ledě 10:3! 25. ledna 1998 tehdejší Keramika roznesla Kladno 7:1. Hattrick zaznamenal Jaroslav Bednář, na všechny góly mu přihrál Pavel Geffert. Asistenci v tomto zápase zaznamenal i gólman Dušan Salfický, který ve 24. minutě přihrál Mojmíru Musilovi na gól na 4:0. První „plzeňský“ hattrick ale zaznamenal již o pět let dřív Pavel Metlička, 9. listopadu 1993 v zápase Kladno-Plzeň 1:4.

V aktuální sezoně Západočeši nejprve vyhráli na soupeřově ledě 3:1, jenže pak doma prohráli 2:7 a venku dokonce 4:10. Zhoršili si tak nejen vzájemnou bilanci vyhraných zápasů, ale výrazně i skóre. Přesto mají pořád jasně navrch.

Domácí bilance Plzeň vs. Kladno
25143895:51

Jágr v mlze
První měření sil v sezóně 2004/05 opticky nafouklo plzeňský zimní stadion, výraz „praskat ve švech“ byl vidět v praxi. Na západ Čech totiž přijelo Kladno s Jaromírem Jágrem. A bylo se na co dívat, přestože v teplém podvečeru na led pomalu padala mlha. Jágr byl u dvou gólů, diváky několikrát zvedl ze sedadel individuální akcí, gólman Rudolf Pejchar dokonce uspěl tváří v tvář největší kladenské hvězdě. Podle očekávání se současný útočník newyorských Jezdců stal nejlepším mužem zápasu a stejně jako několikrát v průběhu zápasu se i na konci dočkal uznalého potlesku plzeňského publika.