Plzeň hokejem žije, libuje si Jakub Šindel

P r a h a - Tři zápasy, tři výhry. Plzeňský tým vzbuzuje optimismus v očích svých fanoušků, šlape. I při absenci útočných es si Lasselsberger Plzeň přesvědčivým výkonem poradil 3:1 se Slavií Praha na jejím ledě. „Nepřeceňovat, ani nepodceňovat,“ velí Jakub Šindel. Do Prahy dorazilo mnoho desítek natěšených plzeňských fanoušků, kteří se s hokejisty Lasselsbegeru těšili z další výhry a bodů do letního Tipsport Hockey Cupu. Zájem fanoušků hokejistům neunikl. „Byli úžasní, Plzeň hokejem žije,“ těší autora dvou gólů.

Trio Vlasák, Divíšek, Ludvík si užívalo volna. Další trio Cartelli, Matějovský, Kubalík stálo pro zranění. Horečnatý boj o výsledek a základní sestavu dal na citelné absence zapomenout. Skvělé výkony útočníků Vampoly, Důrase, Šindela či Fabuše přivedly Plzeň k výhře. „Máme čtyři výborné lajny, ne každé se musí vždy zápas povést, ale ostatní ji musí zastoupit,“ říká zkušeně Šindel. Zápas na Slavii se povedl právě „šindelovcům“, kteří na gól zatím čekali. „Zatím jsme jen pálili,“ usmívá se syn slavného gólmana.

Z hokejistů Plzně je po dietních letech cítit velký hlad po úspěchu. „Letos to prostě musí být. Očekávání nás nemůžou svazovat,“ odmítá spekulace o tlaku mladý forvard. Na ledě Slavie exceloval, dvakrát zasunul puk za Fina Taskinena. Po přesilovkové souhře centrů s Kracíkem se trefil po parádně načasované příhře od Petera Fabuše a vrátil Plzni ve 23. minutě vedení. Za gól ale málem těžce zaplatil, v plné rychlosti se celou svojí vahou opřel do zadního mantinelu. Starostlivé srocení spoluhráčů se však rázem změnilo v hromadnou gralutaci. „Je to dobrý, jen mi podjely nohy,“ usmívá se střelec. „Ale koleno trochu bolelo.“

Ukázková souhra Vampoly s Důrasem nedlouho před druhou sirénou potvrdila plzeňské vítězství. „Pro psychiku je to dobré,“ ví Šindel. Oproti předchozím rokům se Plzni v přípravě daří. „Tak hrozné to předtím nebylo, nebo jo?“ Oponuje na oko plzeňský forvard při vzpomínce na poslední přípravná období. Nepovedná příprava byla předzvěstí nepodařené sezóny. „Současné výsledky bych ale nepřeceňoval, ani nepodceňoval,“ přemítá s opatrností. I počet fanoušků v edenských ochozech však naznačoval, že plzeňští příznivci jsou příjemně naladěni.

Zájem o přípravné duely Lasselsbergeru Plzeň je vydatný. „Moc příjemně mě to překvapilo. Už v prvních přípravných zápasech doma byli fanoušci úžasní, tady na Slavii taky. Je vidět, že Plzeň hokejem žije,“ líčí se zaujetím v hlase Jakub Šindel. Tým svými výkony očekávání rozhodně vzbuzuje. Změnila se atmosféra v týmu opravdu k lepšímu? „Je to fakt. Přišli pohodáři, je to o něčem jiném. Těší mě to. Hlavně ale aby byly výsledky,“ přeje si stejně jako fanoušci plzeňského Lasselsbergeru útočník Jakub Šindel. Plzeň se výhrou 3:1 vyhoupla do čela skupiny B letního poháru.

Přítomní plzeňští fanoušci však nečekaně prožili na edenském stadionu nepříjemnou chvilku, když v průběhu druhé třetiny své násilné choutky pod rouškou fandovství projevili někteří z fotbalových příznivců pražského týmu, kteří hlouček plzeňských fanoušků fyzicky napadli. I přes faktickou absenci účinné pořadatelské služby se situaci podařilo zvládnout a až na pár šrámů snad u plzeňských fanoušků přeci jen převládl spokojený pocit z dění a výsledku na ledě.