Notes#25: Zápas pravdy...

Plzeň - Po reprezentační pauze čekají na extraligové hokejisty již jen pouhá čtyři kola. Drama okolo postupové desítky a šestky se neúnosně stupňuje a plzeňští hokejisté mohou udělat jeden velký krok právě v souboji s předposledním Zlínem. Hosté přijedou již bez, na západě Čech velmi známého, trenéra Bokroše, bouřlivá atmosféra v ochozech se však jen těžko změní. Přijďte podpořit i vy, v tento netradiční den plzeňské hokejisty ve veledůležitém zápase!


HC LASSELSBERGER PLZEŇ
vs.
HC RI OKNA ZLÍN

49. kolo – středa 13. prosince v plzeňské ČEZ Areně

V rychlém tempu hrající se extraliga nedává hráčům moc možností k odpočinku, k regeneraci ani k doléčení šrámů. Proto jistě přišla vhod právě tato pauza, kterou vyplnil turnaj EHT – LG hockey games. Na tomto turnaji však český tým neuspěl a skončil poslední. Plzeňský tým mezitím poctivě trénoval, kul nové pikle, aby mohl své fanoušky potěšit. Jediný, kdo si ani na chvíli neodpočinul byl plzeňský bek, v současnosti druhý nejproduktvnější obránce celé extraligy, Václav Benák. Devětadvacetiletý obránce se dočkal své premiéry v reprezentačním dresu, byť byl původně psaný na pozici náhradníka. Chvilku oddychu neměl ani Peter Fabuš, jehož čekaly povinnosti v reprezentaci Slovenska. Svou skvělou formu potvrdil i tam a střelecky se prosadil v zápase se Švédskem. A do třetice – lotyšský obránce Jekabs Redlihs byl také pozván do reprezentačního týmu. Jinak byl celý tým pohromadě a je připraven jako jeden muž bojovat o vytoužené play-off. Pozice týmů na sedmém až desátém místě jsou tak vyrovnané, že týmy musí maximálně bodovat! Plzeň v posledním zápase vyšla bodově na prázdno, byla obrána dvanáctým celkem tabulky, Pardubicemi. Lasselsberger se sice nachází na sedmém místě zaručující předkolo, ale tabulka je tak vyrovnaná, že dnešní zaváhání nepřichází v úvahu! Další ztráta bodů by mohla být osudná... Plzeň má odehráno utkání navíc, a tak se dá předpokládat, že po 50. kole budou nervy fanoušků i samotných hráčů ještě více v zápřahu. Závěr bude hodně zajímavý a napínavý. Už se nehraje na sto, ale na 120 procent! Play – off se blíží, dočkáme se po 3 letech i v Plzni?


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK

výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

Komu pomůže reprezentační pauza?

Nový plzeňský trenér Miloslav Hořava naskočil do rozjetého vlaku a v prvních utkáních větší zásahy do taktiky a herního systému dělat nemohl. I když větší důraz na obranu byl v zápasech pod jeho vedením rozhodně znát. Reprezentační přestávka dala týmu čas zkonsolidovat síly před koncem základní části a připravit se na rozhodující zápasy. Trenérům ale chyběli tři hráči, kteří si plnili své reprezentační povinnosti. Za nepříliš úspěšnou reprezentaci Česka bojoval obránce Václav Benák. V první útočné řadě Slovenska nastoupil ve čtyřech mezinárodních zápasech Peter Fabuš. Proti Švédsku vstřelil gól, v zápase s Francií si připsal asistenci. Za výběr Lotyšska nastupoval obránce Jekabs Redlihs.

Čtyři centři se zlatýma rukama

Plzeň má většinu svých útočných sil koncentrováno ve středu hřiště. Všichni čtyři plzeňští centři jsou mezi padesáti nejproduktivnějšími hráči extraligy. Konkurence na tomto postu je v týmu Lasselsbergeru obrovská a všichni se snaží ukázat co umí. Gólový příspěvek by se dal očekávat také od Michala Důrase, který konečně v Pardubicích protrhl svojí střeleckou smůlu. V zápasech proti Zlínu se mu navíc daří, v dosavadních třech střetnutích si připsal tři góly.

Hlavně nepodcenit slabého soupeře

Po brankových hodech s Třincem přišlo vystřízlivění v zápase s Pardubicemi. Žádný soupeř se v extralize nesmí podcenit. Týmům, které již zdánlivě nemají o co hrát, často dává právě tato lehkost křídla a dokáží přehrát jasného favorita. Takovýmto papírovým outsiderem byly Pardubice, které Plzeň porazili 3:1 a skóre mohlo být mnohem horší nebýt skvělého Romana Málka, který od nového kouče dostal plnou důvěru a odvděčuje se za ni skvělými výkony. Středeční soupeř, Zlín, patří do stejné skupiny týmů, které jsou již zcela mimo boj o play-off a hrají bez stresu.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Sestava HC LASSELSBERGER PLZEŇ z posledního zápasu:

Málek - Benák, Redlihs, Posmyk, Čakajík, Jasečko, Dresler, Cartelli - Vlasák, Vampola, Adamský - Důras, Divíšek, Ludvík - Fabuš, Kracík, Matějovský - Stránský, Šindel, Dvořák


HC RI OKNA Zlín

situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

Zlínský postup do play-off už by byl jen pohádkou

Ztrácí devět bodů na desáté Kladno a hraje se již jen o bodíků dvanáct. Okenáři sice porazili v dohrávce o reprezentační pauze Třinec, se kterým doma prohrávali již o dvě branky, přesto v jejich postup do nadstavbové části není příliš reálný. Navíc hraje v Plzni a Vítkovicích, doma pak přivítá ústí a Liberec.

Dušan Andrašovský mimo hru

Dlouholetý miláček plzeňského publika a velký bojovník je se po operaci slepého střeva a do extraligových bojů hned tak nezasáhne. Je velmi reálně, že s objeví až v nadstavbových částech této sezóny.

Jaký bude Zlín bez Bokroše?

Téměř neodmyslitelně patřil Ernest Bokroš na lavičku Beranů. Na západě Čech se však stal velmi neoblíbený a zapomeneme-li na kauzu “Murín,“ určitě se nám vybaví závěr posledního utkání Plzně a Zlína v ČEZ Aréně, kdy hostující trenér poslal na led do té doby nehrajícího Ďuráka, aby se pomstil Martinovi Adamskému za jeho tvrdou hru v průběhu zápasu.

Balaštík se opět neztratil

Šikovný útočník dokázal, že i v týmu, kterému se příliš nedaří, dokáže zazářit. Právě se vyhřívá na pátém místě v produktivitě celé soutěže a dokonce mu chybí pouhé dva zásahy na titul nejlepšího kanonýra. Dohromady se postaral o více než čtvrtinu branek Okenářů a to se navíc nepočítají druhé asistence.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Sestava HC RI OKNA Zlín z posledního zápasu:

Murín - Hamrlík, Galvas, Nosek, Ďurák, Hlavačka, Bořuta, Vosátko, Lučka - Balaštík, Leška, Rachůnek - Okál, M. Čech, M. Pšurný - Balán, R. Pšurný, Kubiš - Mokrejš, F. Čech.
Trenéři: Vlach a Přikryl.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

HISTORICKÁ BILANCE

Aktuálně dobrá, dlouhodobě špatná. Taková je bilance Plzně v duelech se Zlínem. V minulé sezoně vyhrály oba týmy dvakrát, v té současné je to 2:1 pro Lasselsberger. První setkání skončilo na Moravě jeho vítězstvím 4:0 a druhé v Čechách bylo znova jasnou záležitostí modrobílých, kteří soupeře suverénně přestříleli v poměru 6:2. Byla to jubilejní dvacátá výhra nad nepříjemným protivníkem z východu republiky. Až ve třetím utkání přišla venku porážka 3:4.


Celková bilance Plzeň vs. Zlín
6620739166:206

Jak to bylo v domácích utkáních Plzně?

Díky vítězství ve 23. kole tohoto ročníku modrobílí vyrovnali vzájemnou bilanci na domácím kluzišti. Další úspěch by znamenal přehoupnutí celkového poměru výher na plzeňskou stranu. Skóre mají Západočeši o sedmnáct gólů lepší...


Domácí bilance Plzeň vs. Zlín
3214414103:86

Silným zážitkem byla semifinálová bitva mezi Plzní a Zlínem z ročníku 2003/04. Pozdější mistr zvítězil v poměru 4:1. Západočeši v této sérii dosáhli své historicky první výhry v semifinále. Medvědi si nakonec došli až pro titul a na svůj úspěch navázali finálovou účastí o rok později. Pozoruhodné je, že podlehli 0:4 Pardubicím, které Plzeňští vyřadili ve čtvrtfinále předchozí sezóny.

Poslední zajímavostí je, že ve vzájemných střetnutích dosáhli dva hokejisté Plzně hattrick. V sezóně 1997/98 nasypal do branky hostí tři góly v jednom utkání Jaroslav Bednář, o tři roky později ho napodobil Václav Eiselt. Dalších sedm let se to nikomu nepodařilo. Bude sedmička šťastná?

-----------------------------------------------------------------------------------