Smečka Tygrů před indiánskou tvrzí, seznamte se

V realitě se indián s tygrem potkají spíše náhodou. Hokejová extraliga ale takový souboj nabídne, plzeňští indiáni vs. liberečtí Tygři. A Liberec? Pro hokejovou Plzeň dlouhá léta synonymum noční můry. Vyřazovací boje Plzeň a Liberec nikdy nesvedly, až nyní, v době, kdy se karta vzájemných utkání začíná obracet západním směrem. Z posledních osmi zápasů Plzeň sedm získala pro sebe, jenže čtvrtfinále play-off začíná od nuly. Liberec je tým s velkým potenciálem, který sehrál základní část spíše pod své možnosti. Projděme se společně s asistentem trenéra Milanem Razýmem sestavou Bílých Tygrů Liberec.


Liberec touží napravit nevydařenou loňskou sezónu, v níž vystavili Liberci v předkole stopku Vítkovičtí 3:0 na zápasy. I letos ovšem museli Liberečtí projít předkolem a nakonec jím výhrou 3:2 na zápasy také prošli. Nyní zkříží hokejky s vítězem základní části HC Plzeň 1929. "Dohadovali jsme se, kdo by pro nás byl shůdnější, ale prostě jsme dostali Liberec. Musíme porazit každého," burcuje Milan Razým. Tým vedený dlouholetým asistentem Vladimíra Růžičky ve Slavii Jiřím Kalousem však jistě vstoupí do čtvrtfinále povzbuzený postupem přes Jihočechy a suverénní výhrou 9:1 v rozhodujícím duelu.

Brankáři

V otázce gólmanů se Liberečtí trochu trápili. Po odchodu Milana Hniličky vsadili na severu Čech na finského gólman Tero Leinonena, jehož úspěšnost v základní části činila 90,33 procent. Několik duelů odchytali i Michal Fikrt (85,23) a Jiří Stejskal (88,46). V průběhu sezóny ovšem na sever Čech zamířil osvědčený Marek Pinc, který odchytal s úspěšností 91,85 celkem 29 duelů a posbíral čtyři čistá konta. V předkole odchytal čtyři zápasy, rozhodující duel v brance odchytal finský gólman Leinonen. "Mají vyrovnanou dvojici gólmanů, jejich nasazení se bude asi odvíjet od průběhu série," odhaduje Razým.

Obránci

Obrana prošla před sezónou znatelnou obměnou. Odešli Žabka, Jiruš, Modrý, Zíb, Kočí, liberecká obrana se slávistickou a budějovickou dělila o 8. až 10. místo v pevnosti (151 gólů)., Jen 36 zápasů odehrál Jiří Hunkes, ovšem o parník zvládl zvítězit v produktivitě obránců (6+16) a být druhým nejlepším v +/- (+3). Plnou porci duelů s 11 body (3+8) odehrál Richard Jareš, nejlepší v +/- mezi beky (+5). Stejně kanadských bodů si připsal Martin Rýgl (2+9) a v Plzni dobře známý Martin Čakajík (2+9). Mezi nejhorší v bilanci účastí patří další hráč, který má zkušenost z Plzně – Lukáš Derner. Ten byl nejvíce trestaným obráncem Bílých Tygrů a zároveň má ve statistice +/- zaneseno celkově -9. Nejhorší bilanci v +/- si připsal Jiří Moravec (-16). A ještě jedno jméno, které si v Plzni fanoušci dobře pamatují, Jan Výtisk. Mohutný bek odehrál na západě Čech jednu sezónu, v Třinci se v letošní sezóně nevešel do sestavy a putoval do Liberce. Výtisk potvrdil na severu Čech pověst defenzivního beka, připsal si tři body (1+2) a byl druhým nejtrestanějším obráncem Liberce.

Produktivita liberecké obrany je solidní, obránci vstřelili 16 % gólů. K 22 gólům přidali beci Bílých Tygrů přidali 54 asistencí. Pro srovnání, indiánští beci vstřelili 27 gólů a přidali plných 73 asistencí. Plzeň inkasovala 128 gólů, o 23 méně než Liberec, a její obrana byla nejvíce pevnou mezi všemi extraligovými. V obranné činnosti by mohla být jedna z výhod plzeňského týmu. "Ale určitě bych netvrdil, že je obrana jejich Achillova pata, chceme se soustředit na jiné věci," prozrazuje Milan Razým. Pikanterií bude setkání s Libercem pro Jaroslava Modrého, který ještě loni působil v libereckém dresu a neodcházel ze severu Čech v příliš dobrém rozpoložení. Nejproduktivnější obránce Tygrů Jiří Hunkes byl na 10. místě produktivity mezi obránci, které vyhrál plzeňský Jan Benda, na pátém místě zakončil sezónu Jaroslav Modrý.

Útočníci

V předkole explodovala útočná hvězda Milana Bartoviče, nejproduktivnějšího muže Liberce základní části (20+15), rozeného střelce a rychlíka k pohledání. Ale také chlapíka, který způsobil hodně zlé krve. Za své šlápnutí na nohu obránce Tůmy (video) si vysloužil dodatečný trest, o jehož adekvátnosti však byli přesvědčeni zřejmě pouze členové dispiplinární komise. Za pouhý jeden zápas „stop“ se snesla silná vlna kritiky ze strany hráčů i fanoušků, po níž definitivně rezignoval předseda komise Stanislav Šulc. A Bartovič se po jednozápasové „stopce“ nakonec ukázal jako klíčový muž série, ve zbylých dvou zápasech nastřílel Jihočechům pět gólů a stal se hlavním strůjcem libereckého postupu přes Budějovice. Tomáše Pöpperleho čeká jistě mnoho soubojů se slovenským expresem. "Je to rychlý útočník, dostává se do šancí, dobře řeší přečíslení, ale sám by nic nedokázal," naráží Milan Razým na přítomnost dalších skvělých útočníků v libereckém dresu.

Stejný počet bodů jako Bartovič nasbíral v základní části Petr Nedvěd (15+20), velezkušený forvard, mistr buly a střel zápěstím. Nedvěd si udržoval průměr bod na zápas, v případě odehrání celé sezóny by jeho pozice v bodování byla jistě mnohem příznivější. Zároveň byl však Nedvěd nejtrestanějším hráčem Bílých Tygrů, značnou část ze svých 94 trestných minut nasbíral při extempore v posledním vzájemném zápase Plzně a Liberce, v němž také zároveň vstřelil jediný gól Severočechů (celkově 3:1). I Nedvěd se blýskl v předkole, společně s Bartovičem zaznamenal v jednom zápase hattrick, kdy hokejistů z pod Ještědu deklasovali České Budějovice v rozhodujícím zápase 9:1!

Léta odvádí Liberci výbornou práci další slovenský forvard – Andrej Podkonický, třetí nejproduktivnější muž Liberce v základní části. Autor 13 gólů a 19 asistencí zatížil konto Budějovic v předkole 4 góly, jen o jeden gól méně si připsal Jan Víšek, odchovanec libereckého hokeje a čtvrtý muž produktivity Tygrů v základní části. Stále výrazněji se prosazuje další odchovanec severočeského klubu Tomáš Klimenta, v základní části si připsal 10 gólů a 13 asistencí, čímž získal v součtu o dva body více než zkušený Pavel Kašpařík, majitel mistrovských titulů se Spartou Praha a hráče, jehož zdobí především důraz v okolí brankoviště.

Že tým Liberce má v útoku svojí nespornou kvalitu svědčí i jména hráčů, kteří sice ve statistikách neatakovali nejvyšší pozice, ale zkušenosti by mohli rozdávat. Václav Nedorost, ryzí smolař, ale také hráč, který prošel nejlepší soutěží na světě zámořskou NHL. Nastupoval za Colorado, za Floridu, ovšem potíže s koleny a rameny jej dokonce donutily zcela vynechat sezónu 2005-06. Stejně tak Zdeněk Blatný, devětadvacetiletý forvard, který nastoupil za Atlantu, Boston, oblékl dres finského Lahti, švédského MoDo či švýcarského Ambri-Piotta. Tradičním mužem liberecké sestavy je také Jan Plodek (7+5) a po zranění se v sestavě pomalu aklimatizuje jihočeský odchovanec Zdeněk Ondřej, jenž se do Liberce dostal oklikou přes Znojmo, Vítkovice a Pardubice.

Mezi dalšími forvardy zmiňme Lukáše Vantucha, Daniela Špačka či Antonína Duška. A nakonec zvláštní téma, které si zaslouží pozornost – Radek Matějovský. Dlouholetý útočník Plzně, oblíbenec plzeňských tribun, které si získal svojí bojovností . Ovšem Matějovského pšenka loni v Plzni uvadala, dlouho byl na spadnutí přestup robustního útočníka. Již několikrát byl na cestě do Mladé Boleslavi, nakonec se Radek Matějovský stěhoval na sever Čech do Liberce a nyní se postaví proti svým někdejším a dlouholetým spoluhráčům, Plzni. O motivaci bude mít někdejší plzeňská „jedenasedmdesátka“ postaráno.

Celkově byl liberecký útok devátý nejproduktivnější (141 gólů), k čemuž potřebovali Tygři 1506 střel, což dává úspěšnost 9,4 %. Pro srovnání plzeňský útok zaznamenala 162 branek, přičemž na soupeřovu klec vyslala 1489 střel, tj. úspěšnost plzeňských střel je 10,9 %. "Mají skvělé dva útoky, nechci podceňovat ty další, ale síla prvních dvou útoků je enormní. O tom svědčí už jen poslední výsledek z Liberce," připomíná debakl 9:1 Budějovicím Razým. "Chceme se soustředit na jejich útočnou sílu, od toho se bude vše odvíjet."

Nejproduktivnější forvard Liberce Milan Bartovič byl v celkovém pořadí na 29. místě. Na záda tak koukal hned čtveřici plzeňských hokejistů, Martinu Strakovi (12. Místo), Markovi Bomersbackovi (11. místo), Petru Vampolovi (6. místo) a Tomáši Vlasákovi (5. místo). Bartovič však po předkole vede bodování play-off se sedmi body.

Týmové statistiky

Liberec dosáhl 52 gólů v přesilových hrách, při celkové úspěšnosti přesilových her 19,85 %. Plzeňská úspěšnost je o pár procentních bodů vyšší. Plzeň dosáhla 64 gólů s úspěšností 21, 48 %. Naopak v oslabení jsou na tom lépe Liberečtí, kteří dosáhli 12 gólů, oproti sedmi plzeňským. "Přesilovkám Liberce se určitě budeme věnovat, góly v nerovném počtu hráčů budou rozhodovat," připomíná Milan Razým. Tygři jsou na tom také lépe v disciplíně, inkasovali celkem 867 trestných minut, Plzeň téměř o 100 více (955). V předkole navštívilo domácí zápasy Tygrů v průměru 4482 fanoušků, v základní části 5527 (kapacita Tipsport Arény je 7250 lidí), čímž Liberci patřilo páté místo v návštěvnosti domácích útkání. Plzeň byla o dva stupínky výše s průměrem 7020 fanoušků.

Sestava Bílý Tygři Liberec z předkola: Leinonen - Čakajík, Výtisk, Hunkes, Derner, Holub, Jareš, Rýgl - Klimenta, Nedvěd, Nedorost - Podkonický, Kašpařík, Bartovič - Ondřej, Blatný, Dušek - Špaček, Matějovský, Víšek - Kica