Play-off je jiné než základní část, je lepší jít spát s pocitem výhry, řekl po vítězství Tomáš Vlasák

Plzeň – Po dlouhé pauze konečně do vyřazovacích bojů zasáhl i tým HC Plzeň 1929. V prvním utkání čtvrtfinálové série s Libercem však na indiánských válečnících nebyla dlouhá zápasová absence znát. Od začátku nastoupili aktivně, stejně tak i soupeř, takže od prvních minut mohla téměř zaplněná ČEZ aréna sledovat atraktivní útočný hokej. Což bylo znát i na atmosféře v hokejovém stánku, kterou kvitoval i hostující kouč Jiří Kalous. Skóre otevřel v 18. minutě v přesilové hře Tomáš Vlasák. Do 28. minuty přidal ještě další dva a rozhodl tak o osudu utkání hattrickem. „Dobrý pocit si můžu nechat maximálně do půlnoci,“ nepřeceňoval nijak své tři góly útočník.

O dobrou náladu fanoušků se ještě dlouho před zápasem postaral svým návratem na led Martin Straka. „Definitivně jsem se rozhodl dneska dopoledne, ale už jsem to měl v hlavě od pondělka,“ odpověděl na otázku, kdy se rozhodl, že bude hrát. „Na začátku jsem se cítil děsně, ale pak už jsem si na bolest nohy zvykl nebo jsem to přestal vnímat a i jsem si vzal nějaké utišující látky,“ vyjádřil se ke svým pocitům. Ale pak už se odmítl o své zraněné noze bavit, chtěl mluvit o utkání.

„Kvůli dlouhé pauze jsme samozřejmě cítili nejistotu. Vím, jak to bylo loni s Pardubicemi, než oni se rozehráli, tak my vedli 1:0,“ zavzpomínal na loňské play-off, ve kterém byla Plzeň ve stejné roli jako Liberec. Svůj návrat navíc okořenil gólem, přesně mířil se ve 48. minutě v přesilové hře čtyř proti třem. „Tomáš všechno vymyslel, já už to jen trefil. Stejně si myslím, že ho Tomáš doklepl, ale nahlásil ho mě,“ usmíval se indiánský náčelník. Ale neměl pravdu, Leinonen si jeho střelu srazil za záda sám, což potvrdil i Vlasák.

Jedním z hrdinů utkání a důležitým strůjcem výhry byl gólman Tomáš Pöpperle. Jako vždy byl jistý, pomáhal spoluhráčům výbornou rozehrávkou, neodskakovaly mu puky. Tým věděl, že se na svého brankáře může spolehnout. „Chytalo se mi dobře. Ze začátku jsem pochytal pár střel, sáhnul jsem si na puk,“ liboval si po utkání. „Navíc kluci dali čtyři góly, byli skvělí i v obraně, všichni mi k nule pomohli,“ pochválil i své spoluhráče a za nulu ve vyřazovacích bojích jim také připsal zásluhy.

Jednoznačně nejlepší a hlavně nejužitečnější a nejdůležitější muž utkání byl Tomáš Vlasák. Z divokých šelem udělal svým hattrickem během devíti minut a dvaceti vteřin spíše klidné kočky domácí. Ví však, že zítra může být všechno jinak. „Dobrý pocit si můžu nechat maximálně do půlnoci, protože zítra je nový den, nový zápas, který bude těžký,“ hlásil krátce po utkání hvězdný útočník. „Je to příjemný pocit kvůli výhře, ale ráno se probudím a vím, že do zápasu jdeme zase za stavu 0:0,“ pokračovala plzeňská šestadvacítka. Jindy spíše kliďas dnes po dosažení hattricku obrovskou radost neskrýval a nechal ji vyplynout na povrch, aby se o ni podělil s diváky. „Play-off je jiné než základní část, měl jsem radost, že se nám povedlo udělat první krok. Určitě by bylo zítra těžší jít do zápasu s tím, že v sérii prohráváme,“ přiznal radost ze čtyř kanadských bodů a hlavně z vítězství.

A jak bude vypadat zítřejší den útočné opory indiánů? „Jako ten dnešní,“ zasmál se Vlasák. „Ráno rozbruslení, pak dobrý oběd a musíme se dobře připravit. Zítra to bude těžší utkání,“ myslí si forvard. „Dneska se nám podařilo jít rychle do vedení, ale to asi každý zápas nepůjde. Musíme se připravit i na chvíle, kdy nám nebude tolik dařit,“ věděl dobře Tomáš Vlasák, že Plzeň pokaždé nepovede ve 28. minutě 3:0. Na závěr si Vlasák přál, aby vydržela forma Tomáši Pöpperlemu. „Gólman je v play-off strašně důležitý, dnes nás podržel fantastickými zákroky,“ uzavřel Vlasák své povídání.

--------------------------------------------------------------------------------------------