Rozjíždí se kolotoč přípravných zápasů!

Plzeň – Přesně po sto a jednatřiceti dnech se mohou příznivci hokejových Indiánů ze západu Čech opět vydat na hokej. Částečně přebudovaný tým se ale fanouškům ještě nepředstaví komepletní. V úvodním dvojzápase s Mountfieldem nenastoupí Straka, Vlasák, Modrý a Slaney s Johnsnem a Lammersem, pravděpodobně nenaskočí ani Hvila a drobné zranění bude léčit Salfický. Jak to tak bývá, šanci v přípravě dostanou hlavně mladíci a hráči na zkoušku z nižších lig, vy ovšem neváhejte a přijďte Indiány povzbudit i v létě, vždyť doma hrají pouze třikrát!
Vstupné 50 Kč je pouze na východní tribunu. Od 15 hodin budou otevřeny pokladny č. 1 a 4 a bude také probíhat prodej permanentních vstupenek na sezónu 2010/11.


HC PLZEŇ 1929
vs.
HC MOUNTFIELD

ČEZ Aréna, Plzeň
3. srpna 2010
přátelsky

Loňské osudy

Nemasná neslaná. Tak by se dala popsat loňská jízda Českých Budějovic extraligou. Moutfield skončil po základní části se ziskem jednasedmdesáti bodů devátý, se ztrátou dvanácti bodů na přímý postup do play-off. Ve vyřazovacích bojích poté narazil na Liberec, když na severu Čech dvakrát prohrál, aby poté doma srovnal. Rozhodující duel ovšem Jihočeši zle nezvládli – 1:9 a tak jim i v konečném pořadí devátá příčka zůstala.
Budějovičtí hráli jako na houpačce. Tu výhra – tu prohra. Výraznější série se dočkali jen na přelomu listopadu-prosince, kdy vyhráli hned pětkrát v řadě a pouze dvakrát inkasovali, Roman Turek dokonce útočil na rekord v extralize v počtu minut bez obdržené branky. Nepovedlo se a následně Mountfield nevyhrál přes měsíc a dokonce osm duelů!

Naopak Plzeň prožívala sezonu snů. Nad hlavu její hráči zvedali Prezidentovu trofej pro vítěze základní části, kterou vyhráli o deset bodů a dokonce o pětatřicet před Českými Budějovicemi. Ale stejně jako Mountfieldu i Indiánům vystavili stopku v prvním kole play-off Bílí Tygři z Liberce, přestože Západočeši vedli na zápasy již 2:0. Celkově tak tým Mariana Jelínka obsadil pátou příčku, oproti předcházejícímu ročníku si tak o pozici pohoršil. Obzvláště druhá polovina soutěže byla pro plzeňské diváky pohádkou. Jejich tým pouze čtyřikrát nevyhrál! Hned zezačátku navíc držel jedenácti-zápasovou sérii bez prohry!

Kdo táhl svůj tým

Mountfield táhli především čtyři jména. Tomáš Vak (14+20), Milan Gulaš (14+16), Václav Pletka (15+14) a Petr Gřegořek (6+23). Hned za nimi skončila v bodování klubu největší posila Michal Mikeska, který si na své konto připsal šest branek třiadvacet přesných asistencí. Nejproduktivnější Vak nasbíral shodně, jako v minulé sezóně v devětačtyřiceti duelech čtrnáct branek a dvacet přihrávek! Tenkráte ho ale přeskočili Brabenec, Hübl a Kůrka, který před loňskou sezónou klub opustili a Hudec, jenže tentokráte nasbíral pouze 6 oproti 34 předešlým. V brance se nejlépe činil bratr plzeňského Jana Kováře Jakub, jenž v sedmnácti duelech jistil svůj tým procentuální úspěšností 91,53% a průměrem obdržených branek na zápas 2,46. Druhý skončil Roman Turek s čísly 90,64% a 2,86 v osmatřiceti odehraných utkáních.
Na druhé straně válel Tomáš Pöpperle, jenž v pětatřiceti zápasech zachytal s 92,48% a průměrem 2,20, záda mu jistil v sedmi duelech Pavel Francouz 86,76% a 3,71 s Dušanem Slafickým (9 zápasů) 93,09% a 1,86. V útoku táhli tým Tomáš Vlasák (19+33), Petr Vampola (15+37), Mark Bomersback (19+25) a Martinem Strakou (17+26). Následují obránci Jan Benda (6+29) a Jaroslav Modrý (9+18) a Martin Adamský, pro kterého patnáct branek a osm asistenci znamenalo nejlepší výsledek v extralize.
Mark Bomersback byl vyhlášen Nováčkem roku, Jan Kovář, v play-off hrající druhého centra zase Nejlepšího juniora. Martin Straka obhájil Sympaťáka extraligy.

Změny v kádru

Poměrně razantní proměnou prošel kádr Jihočechů. Tým opustili Jindřich Kotrla (Kladno), Petrové Gřegořek se Sailerem zamířili do Karlových Varů, explzeňský Stanislav Hudec odešel do Bratislavy, Ondřej Veselý se usadil v Brně, Tomáš Micka ukončil hostování a vrátil se do Slavie, mužstvo opouštějí i Melichárek, Huml, Michal Hudec, Melichar, Poživil a Vak. Naopak se podařilo přilákat bratry Pšurné z Ústí, Rostislava Martynka z Třince, Jakuba Langhammera ze Sparty a Pavla Kašpaříka z Liberce. Jak se povede obměna týmu?

I Plzeň se činila. Kanadské pozice zamířili do Sparty, KHL, respektive Rakouska. Po dlouhých devíti letech se loučil i Martin Adamský, do KHL zamířil čerstvý mistr světa Petr Vampola. Nejproduktivnějšího obránce extraligy po dohodě s vedením Plzně ulovil Chomutov, Na Tomáše Pöpperleho uplatnila opci Sparta, Pavel Francouz se vydal do Ústí na Labem. V Brankovišti se tak objeví Petr Přikryl, který západočeskému celku patří až na tři roky, na rok přichází miláček publika Dušan Salfický. Z Mladé Boleslavi pak doplní obranné řady řízný bek Tomáš Frolo, do útoku se vrací dravý mladík a bratr Martina Jan Heřman. Zadní pozice ještě vyztuží z Kanady John Slaney a Nick St. Pierre, z USA pak přichází do útoku člen All-Star týmu univerzitní ligy Nick Johnson a další Kanaďan John Lammers.

Jihočeši již začali

České Budějovice mají první duel z řady přípravných zápasů na novou sezónu za sebou. Zahráli si v jihočeské derby v Písku. Po brankách Sedláka, Snopka a Kuchejdy vyhráli 3:1, v závěru nakonec došlo i na dva pěstní souboje. „Utkání se soupeřem z regionu má svůj náboj. Takové zápasy bývají často vyhrocené a ke konfliktu nakonec došlo. Myslím si, že to hráči zvládli a utkání mělo tempo, nebyl to žádná "pouťák". My teď máme celkem šest pětek a postupně budou dostávat příležitost všichni. Za měsíc a půl by z toho měla vzniknout sestava pro extraligu. Mladí hráči se nám dnes líbili a líbí se nám i na tréninku. Pokud jim nestoupne sláva do hlavy, tak mají budoucnost před sebou,“ uvedl po zápase hlavní kouč hostí František Výborný.

Sestava HC Mountfield: Kovář (31. Hrubec) - Snopek, Šulc, Kotaška, Havran, Ptáček, Jank, Klement - Květoň, Langhammer, Gulaš, Švihálek, Sedlák, A. Ježek, M. Pšurný, Červený, Kuchejda, Burian, Mertl, Heřman.

Loňské duely:

Plzeň v loňské sezóně vždy České Budějovice dokázala porazit. Nejprve v ČEZ Aréně rozhodl hattrickem Scofield, čtvrtý zásah přidal krajan Bomersback (4:2). V Budvar Areně zase se Salfickým v brance uspěli hosté 3:1, když výsledek alespoň korigoval Sailer. V posledním měření sil zase snižoval výčet utkání Gulaš, tentokráte však na 5:1. Zajímavou zápletku mělo poslední vzájemné měření sil, když Indiáni srovnávali na 2:2 v power-play a oslabení čtyřiačtyřicet vteřin před koncem základní hrací doby, aby v nájezdech rozhodl Kovář.

-----------------------------------------------------------------------------------