V pátek začíná hokejový pohár

Keramici v pátek 2.8. nastoupí od 18:30 hodin v Karlových Varech proti Sokolovu v 1. kole soutěže Tipsport Hockey Cup. Chcete-li se dozvědět něco o soupeři, jak se do Karlových Varů dopravit, jaký je další program hokejového poháru a další zajímavosti, pak právě pro vás je určen tento notes.

Soupeř | Plzeňský zápisník | Jak to bylo loni | Další program poháru


HC BANÍK SOKOLOV (II. LIGA) - HC KERAMIKA PLZEŇ
1. kolo poháru Tipsport Hockey Cup

První důležitý zápas čeká plzeňské keramiky v pátek 2. srpna. Svá kola roztáčí hokejový pohár Tipsport cup, do něhož Plzeň vstupuje v 18 hodin na ledě v Karlových Varech, kde bude jejich soupeřem účastník druhé národního hokejové ligy Baník Sokolov. Zápas je významný z hlediska celkové přípravy na nadcházející sezónu, vítězství znamená zajištění kvalitních přípravných zápasů s těžkými soupeři, mj. Spartou Praha, v semifinálové skupině. To si uvědomuje i trenér Richard Farda: "V poháru o něco jde, jsou vidět chyby a v tom vidím naši motivaci. Kdybychom v něm náhodou prohráli, tak rázem nemáme další soupeře," prohlásil kouč Plzně po prvním přípravném zápase s Českými Budějovicemi.

KDO JE BANÍK SOKOLOV?

Západočeský soused je pro někoho možná trochu neznámou, proto se na pátečního soupeře Plzně trochu více zaměříme. Kdysi účastník druhé nejvyšší hokejové soutěže nyní brouzdá vody o třídu níž. Naopak někdejší soupeř Sokolova, Karlovy Vary, bojuje v extralize, čehož oba kluby nyní využívají ke vzájemné spolupráci. Na tuto vzájemnou pomoc v Sokolově spoléhají i v příští sezóně, neboť vedení neprodloužilo některým hráčům smlouvy, které pro klub byly velkým finančním zatížením.

Loňská sezóna pro Baník skončila v prvním kole play-off, ve kterém prohrál ve třetím rozhodujícím zápase na ledě Kolína. Přípravu na novou sokolovští hokejisté zahájili 2. května, pod vedením nových trenérů. Jako hlavní působí u "A" mužstva mužů v současnosti plzeňský Miroslav Přerost, jemuž dělá asistenta Jan Michna, který loni vedl sokolovské juniory. Změnilo se nejen trenérské obsazení, ale také stadion v Sokolově, což je příčinou karlovarského azylu.

Sokolovští již sehráli i své první přípravné utkání. Jejich soupeřem byl Beroun, který si v zápase otevřel doslova střelnici a hosty smetl poměrem 11:0, po třetinách 7:0, 4:0 a 0:0. Zajímavostí je, že v dresu Medvědů se trefili také např. plzeňští mladíci Fiala či Topol. Borci ze Sokolova nastoupili v této sestavě:

Csipka (16. Stanko) - Reiser, Diblík - Průše, Krátký - Potužník, Duchek - Sopr, Veverka, Čejka - Eismann, Dobřemysl, Píša - Svoboda, Koněvalík, Haak - Hankovski, Formánek, Svojanovski.

[ nahoru ]

PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK

Keramice budou chybět někteří hráči

Pověstná Šumava je již pryč, hráči vyfasovali novou výstroj, pravidelně chodí na led, prostě pilují se a nacvičují herní situace, kombinace, souhru. Zkusit si vše "naostro" mohli keramici již v úterý v zápase s Českými Budějovicemi. Zápas nuceně vynechali Krátoška, Hanzlík, Dobroň a Špelda, kteří budou s největší pravděpodobností chybět i v zápase se Sokolovem. Sestava by nejspíše měla vypadat takto:<> Barta - Chvojka, Řezníček - Dobrovolný, Výborný - Mazanec, Vlček - Vobořil - Dvořák, Straka, Andrašovský - Duda, Štefanka, Sedlák - Král, Švík, Eiselt - Koreis, Voskár, Volák.

Na karlovarský led se tedy opět vrací Juraj Štefanka, který je v Plzni právě z Karlových Varů na hostování. Jak ukázal zápas s Českými Budějovicemi, sestavení tohoto útoku bylo velice šťastné, zařídil čtyři branky z celkových šesti plzeňských.



Přijeďte podpořit své hokejisty

Plzeňští hokejisté budou samozřejmě stát o podporu svých fanoušků. Pakliže se na zápas budete přepravovat jinak než autem, nabízíme pár typů na vlakové a autobusové spojení.

Doprava do Karlových Varů z Plzně

Do Karlových VarůNávrat ze Karlových Varů
Odjezd Příjezd Odjezd Příjezd
14:35 - CAN 16:20 21:12 - vlak 23:57*
15:20 - CAN 17:00 21:00 - bus 23:57*
16:10 - CAN 17:45 - -

* - s přestupem v Chebu na osobní vlak

[ nahoru ]

Jak to bylo loni?

Před rokem byl soupeř Plzně v prvním kole přeci jen jména hokejovým fanouškům známějšího a soupeř budící větší respekt, severočeský Chomutov. Se Šimonovičem v brance keramici nakonec pohodlně po výsledku 6:2 postoupili do čtvrtfinálové skupiny, ve které je čekaly celky Českých Budějovic, Sparty Praha a Slavie Praha. Postup do semifinále si nakonec vybojovala pražská Sparta, se kterou keramici prohráli oba zápasy (3:5 a 3:2). Celý průběh byl charakterizován změnami na postu brankářské jedničky, neboť tehdejší trenér Jaroslav Liška hledal po odchodu Dušana Salfického brankářskou jedničku mezi trojicí Šimonovič, Kůs a Jež. V 7 zápasech vstřelili Plzeňané celkem 31 branek, podívejme se, kterým hráčům ze současného kádru se dařilo nejvíce (údaje jsou získány z dostupných statistik):

Jméno Branky Asistence Celkem
Aleš KRÁTOŠKA 2 6 8
Zdeněk SEDLÁK 3 4 7
Radek DUDA 2 3 5
Michal DVOŘÁK 1 4 5
Václav KRÁL 3 1 4

[ nahoru ]

PROGRAM SOUTĚŽE TIPSPORT HOCKEY CUP

Výhodou letošního ročníku poháru je skutečnost, že se celý odehraje před začátkem extraligy. Loňský model byl ze strany klubů kritizován, přestože sloužil Tipsport cup jako hodnotná část přípravy, semifinalisty a finalisty již v rozehrané soutěži spíše zatěžoval. Vyhraje-li Keramika první kolo, postoupí do skupiny D, kterou budou tvořit vítězové těchto zápasů:

Sokolov - Plzeň
Ústí nad Labem - Kladno
Mladá Boleslav - Sparta
Kadaň - Karlovy Vary

Čtvrtfinálová skupina bude rozehrána 6. srpna případným domácím zápasem Keramiky s vítězem utkání Mladá Boleslav - Sparta. Další termíny zápasů vypadají takto:
6. 8.: Sokolov/Plzeň - Mladá Boleslav/Sparta
9.8.: Sokolov/Plzeň - Ústí nad Labem/Kladno
13.8.: Kadaň/Karlovy Vary - Sokolov/Plzeň
15.8.: Mladá Boleslav/Sparta - Sokolov/Plzeň
20.8.: Ústí nad Labem/Kladno - Sokolov/Plzeň
23.8.: Sokolov/Plzeň - Kadaň/Karlovy Vary

Do semifinále postupuje pouze vítěz, který se 30. srpna utká s vítězem skupiny C na jeho ledě. Finále je na programu 10. září, tedy tři dny před začátkem extraligy.

Utkání prvního kola musí samozřejmě mít svého vítěze, pro případ nerozhodného výsledku je pro oba týmy připraveno desetiminutové prodloužení. Neurčí-li vítěze ani tato případná fáze zápasu, následují samostatné nájezdy.

[ nahoru ]