„Chci zůstat v Plzni,“ říká Jakub Koreis

K a r l o v y    V a r y - Jen několik minut mohli fanoušci Sokolova věřit v případný úspěch. Kdo bude na ledě pánem, ukázal v prvních deseti minutách dvěma utěšenými ranami do levého horního rohu brankáře Csipky plzeňský mladík Jakub Koreis. Hattricku však nedosáhl, jeho snažení překazilo vyloučení do konce utkání.

„Vyloučení mě mrzelo především proto, že jsem nemohl utkání dohrát. Byl to takový, nechci říct pohodový zápas, ale prostě se mi dařilo. Ten faul ale na trest do konce utkání nebyl,“ popisuje své dojmy hráč, jehož si v letošním draftu vybral Phoenix. Spekulovalo se o možném odchodu, ale Jakub má v této věci jasno: „Chci zůstat v Plzni a hrát tady stabilně, to je pro mě teď to nejlepší, co může být.“ Osmnáctiletý útočník rozhodně nikam nespěchá, není pevně rozhodnutý odejít do NHL již třeba po příští sezóně. “Ale je těžké mluvit o tom, co bude,“ dodává na závěr autor dvou branek v 1. kole poháru.

Plzeňští hokejisté začátek zápasu zvládli, ovšem poté jejich aktivita trochu upadla. Baníku se podařilo ještě v první třetině pěknou kombinací snížit a jeho hokejisté začali předvádět hru plnou nadšení z přijatelného skóre, což svým fanděním podpořil celkem početný zástup jejich fanoušků. ”Tak nějak jsme s tím počítali, že to hráči trochu podcení, a měli jsme o přestávce v kabině nějaký proslov. Ke konci zápasu už jsme branky dávali víc,” odkrývá tajemství vysokého skóre trenér Richard Farda. Ze sehraných zápasů trenéři nějaké závěry nedělají. “To ne, my jsme ještě nehráli kompletní. Chybějí nám tři dobří beci, tři útočníci, sestava se teprve krystalizuje." V sestavě chyběli nakonec Andrašovský, Krátoška, Eiselt, Dobroň, Hanzlík a Chvojka, kteří si léčí starší zranění. “Všechno to jsou zranění z loňska, necháváme je ještě doléčit. Věříme, že příští týden již všichni vyjedou na led,“ doufá Richard Farda.

Vedle Jakuba Koreise mohl na hattrick dosáhnout také útočník druhé útočné formace, Radek Duda. Chodovský rodák je odchovancem právě sokolovského hokeje, byl tedy pro něj zápas díky tomu významnější? ”Trošku možná, ale jiný nádech by to mělo, kdyby se hrálo v Sokolově. Ale je to příjemný pocit, zahrát si proti klukům, se kterými jsem třeba v Sokolově trénoval. Pocity byly rozhodně příjemné.” Na centru s Jurajem Štefankou se Radkovi poslední dva zápasy velmi vydařily. “Cítím se hodně dobře, takhle dobře jsem se snad nikdy necítil. Daří se zatím celé lajně i týmu. Jsou tam ještě nějaké nedostatky, ale s počtem odehraných zápasů se to bude zlepšovat.“ Ke svým spoluhráčům z druhého útoku dodává: ”Se Zdendou Sedlákem se známe již déle, teď jen do našeho systému zapracovat Juru. Do 13. září již vše bude šlapat na plné obrátky,“ říká pravé křídlo plzeňské Keramiky. K nově se rodícímu útoku Duda – Štefanka – Sedlák se také vyjádřil trenér Richard Farda: ”Ti budou určitě hrát takhle spolu. Jsou to silní hráči a nemáme zatím žádný důvod je rozhodit.” Pravda, vždyť členové tohoto útoku byli u 11 branek z celkových 17, které vstřelili hokejisté Plzně v prvních dvou přípravných zápasech.