Štefanka chce poprvé do play-off

K a r l o v y   V a r y - Dvěma přesnými zásahy a velmi dobrým výkonem se vrátil na karlovarský led slovenský útočník Juraj Štefanka. Trenér Farda jej postavil do centra druhého útoku, a tato útočná trojice začala na ledě doslova řádit. „Hraju v dobré lajně s dobrými hráči, kteří dokáží zakrýt i moje nedostatky,“ pochvaluje si obě křídla svého útoku, reprezentanty Dudu a Sedláka.

Majitel titulu mistra slovenské extraligy má výborné fyzické parametry, hraje důrazný, ale také efektivní hokej. Takže jak funguje spojení Juraj Štefanka a plzeňský styl hokeje? „Úplně mi vyhovuje, hodně se napadá, styl Plzně mi opravdu sedl.“ Ovšem rozeným centrem rozhodně není: „Vlastně poslední čtyři roky jsem odehrál na křídle, teď mě trenér postavil do centra, ale to mně vůbec nevadí. To opět souvisí s tím, že mně celkově styl hry vyhovuje.“ Tah plzeňských trenérů se opravdu zatím jeví jako velmi šťastný.

Juraj Štefanka je již třetím slovenským útočníkem v kádru plzeňské Keramiky, takže adaptace v novém týmu proběhla nejspíše pohodově. „Neměl jsem vůbec žádné problémy, nikdo se na mě nedíval skrz prsty, protože jsem ze Slovenska,“ říká s úsměvem. Většího úspěchu se v české extralize Juraj ještě nedočkal, což ovlivňuje jeho cíle v nadcházející sezóně. „Pro mě by byl úspěch, kdybysme se dostali do play-off. Minulý rok nám to nevyšlo, ale on ani s play-off ve Varech nikdo nepočítal.“ Přesto o plzeňských ambicích ví. „Určitě chce i do dalších kol play-off.“

Častá otázka na hokejisty ze zahraničí je, jak by vypadalo srovnání úrovně české a slovenské extraligy? „To se těžko hodnotí. Určitě je česká rychlejší, víc se při hře přemýšlí, ale zase nechci ublížit naší extralize, ale se hraje hezčí hokej.“ Plzeňští fanoušci si ještě dobře pamatují slovenské brankáře Miroslava Šimonoviče, který se v Plzni nedokázal prosadit, stejně jako další slovenští brankáři. „Nedovedu bohužel říct, proč se zde nedokáží slovenšti brankáři prosadit, nemám možnost pozorovat hru z pozice brankáře,“ dodává nová posila Keramiky Plzeň.

Vizitka Juraje Štefanky