Dva šťastné góly podpořené velkou bojovností

V s e t í n - Keramika Plzeň odstartovala do nové extraligy parádně. Nepoložila jí ani dvougólová ztráta a ve Vsetíně zvítězila 5:3. Tři z pěti branek vstřelila elitní plzeňská formace. Dvě branky vstřelil její centr Josef Straka, svůj premiérový gól v dresu Keramiky vsítil Michal Dobroň a střeleckou smůlu z přípravy překonal Michal Dvořák. "Myslím, že to bylo zasloužené vítězství. Domácí sice byli v první půlce utkání lepší, ale pak jsme se uklidnili a otočili zápas," rekapituloval úvodní zápas sezóny Michal Dobroň.

Ten se hned ve svém úvodním utkání trefil v modrobílých barvách. I když mu k brance pomohl vsetínský obránce, který od tyče odražený puk dopravil za Bieglova záda. "Juraj Štefanka vytahoval puk z rohu kluziště, skvěle mi nahrál do jizdy. Najížděl jsem sám na gólmana, střela se odrazila od tyčky. Nějaký hráč před brankářem pak puk dorazil do sítě," usmíval se. Dobroň si už na prostředí v Plzni zvykl. "Je to tu super, funguje tu skvělá parta. Nemám si vůbec na co stěžovat," říká bez rozmyslu.

Velmi dobrou formu potvrdil centr první plzeňské řady Josef Straka, autor dvou gólů. Hokejové labužníky potěšil krásným blafákem, jeho druhý gól padl po poněkud nepřehledné situaci. "Nahazoval jsem puk před branku a obránce či gólman si to tam nějak srazil," popisoval Straka. Asi padesáti plzeňským fanouškům ve Vsetíně pořádně zatrnulo poté, co ho jeden z protihráčů ošklivě fauloval. "Bylo to koleno na koleno, ale naštěstí mě trefil jen do chrániče. To nic nemění na tom, že to byl likvidační faul." Straka ještě nezapomněl pochválit gólmana Libora Bartu za vynikající výkon. "Libor zachytal výborně, moc nás podržel. V první třetině to z naší strany nebylo ono, i kvůli zbytečným vyloučením, ale on nás udržel v zápase. Pak jsme dali trochu šťastné góly a otočili skóre."

Svůj první extraligový zápas sehrál na levém křídle plzeňské druhé řady Radek Matějovský. "Překvapilo mě, že jsem ani nebyl při prvním startu za Plzeň nervózní. Hrálo se mi skvěle, ale ještě nejsem se spoluhráči úplně sehraný. Radek Duda byl v reprezentaci a absolvovali jsme spolu jen jeden společný trénink," říkal.

Právě Radek Duda zůstal v první polovině třetí třetiny pouze na střídačce. Trenér Farda ho tak potrestal za nehezký zákrok na Martina Streita, oceněný dvěma minutami. V oslabení pak Plzeň inkasovala. Streit se nakonec zvedl z ledu a zápas dohrál, trenér Richard Farda však chce stejně Dudu ještě potrestat. "Udělíme mu pokutu, takové fauly se nesmějí stávat," uvedl trenér.