Plzeň zajíždí na úvod sezóny na Valašsko

P l z e ň - V pátek úderem sedmnácté hodiny vhodí na ledě Vsetína hlavní rozhodčí úvodní buly, uvede tak týmy domácího HC Vsetín a hostující Keramiky Plzeň do nového ročníku české extraligy ledního hokeje. První utkání keramiků o tři body do tabulky naší nejvyšší soutěže se poté rozjede na plné obrátky.

Páteční soupeř keramiků již nepřipomíná tým borců suverénně válcujících jednoho soupeře za druhým, v žádném případě jej však nelze podcenit. V loňské sezóně se Keramice proti Vsetínským nedařilo a až poslední vzájemné utkání znamenalo plzeňské vítězství. Loni stál poprvé v plzeňské brance Libor Barta právě v duelu s Valachy, po zápase se Vsetínem byl loni odvolán trenér Plzně Jaroslav Liška, Vsetínští poté v dalším utkání ukončili přesvědčivým vítězstvím šňůru Plzně bez prohry a ani již zmiňované poslední utkání se neobešlo bez nepřehlédnutelné události. Hodně zlé krve totiž vyvolala chyba rozhodčího, kterou hlavní arbitr připravil Vsetín o regulérní branku.

HC Vsetín prožil před loňskou sezónou možná svoji klinickou smrt. Klub v čele s Oldřichem Šteflem však problémové období přestál, do hry o hokej ve Vsetíně se také vložila radnice. Ještě stále probíhající letošní léto bylo pro vsetínské hokejisty a fanoušky v tomto směru o mnoho klidnější. Ohledně změn v hráčském kádru však o události nebyla nouze. Téměř modla fanoušků valašského celku a autor slavné „titulové“ branky z prvního ročníku Vsetína Rostislav Vlach přestoupil do rodného Zlína. Doprovodili jej věčný brankářský náhradník Ivo Pešat, obránce Ondřej Hriňa a další útočník, Ondřej Veselý.

Po odchodu Rostislava Vlacha uvítali Vsetínští nadšeně příchod zkušeného Romana Stantiena z Vítkovic. Slovenský útočník byl stejně jako Vlach u prvního titulu Vsetína a nyní přebírá po Vlachovi kapitánskou pásku. Čilé obchodování Vsetína se Zlínem dokazuje také Martin Ambruz, který bude letos oblékat zelenožlutý vsetínský dres. Z Pardubic přišel nadějný Martin Vak, ze slovenského Trenčína pak posílil obranu Peter Bartek. Na návrat Alexeje Jaškina čekali příznivci Vsetína loni marně. Do letošního ročníku ovšem zkušený obránce a majitel všech vsetínských titulů vstupuje v plné síle.

Kdo by měl tedy letos Vsetín táhnout? Většina příznivců a znalců ledního hokeje by jistě jmenovala na prvním místě asi největší současný talent českého hokeje Jiřího Hudlera. Mladý útočník již loni dokázal, že je schopen unést tíhu odpovědnosti a zastávat roli klíčové osobnosti mužstva. Vedle zmiňovaného Vlacha figuruje v sestavě Vsetína extraligou protřelý Kotásek, v brance pak Radovan Biegl. Stejně jako loni budou mít Valaši velmi nízký věkový průměr. Nadějné mládí představují například Kucharczyk, Vampola, Spitzer, Lang, Sochor, Valko či obránce Němec.

Předpokládaná sestava Vsetína: Biegl - Luža, Ptáček, Jaškin, Bartek, Kuboš, Němec, Frolo – Kotásek, Stantien, Demel, Sochor, Hudler, Ambruz, Dubec, Vak, Streit, Vampola, Valko.

Sestava Keramiky Plzeň: Barta - Dobroň, Řezníček, Chvojka, Vlček, Vobořil, Výborný - Dvořák, Straka, Andrašovský - Duda, Krátoška, Matějovský - Štefanka, Voskár, Volák - Král, Švík, Adamský.

Plzeň má neustále jako jediný tým extraligy s HC Vsetín aktivní vzájemnou bilanci, na stranu keramiků je však nakloněna již jen o jediné vítězství. V pátek budou mít Plzeňští možnost tuto bilanci ještě vylepšit. Po skončení utkání vám přineseme původní reportáž a ohlasy hráčů a trenérů. Vítejte v novém ročníku extraligy ledního hokeje!