Preview 51. kolo

S jistotou play-off v zádech o šestku s Pardubicemi!

Plzeň – Indiány čeká poslední domácí zápas základní části, v přímém souboji si to rozdají o přímý postup do play-off s Pardubicemi. Proto rozhodně neváhejte a přijďte podpořit své barvy!


HC ŠKODA PLZEŇ
vs.
HC ČSOB POJIŠŤOVNA PARDUBICE

Home Monitoring Aréna, Plzeň
27. února 2015
51. kolo hokejové Tipsport extraligy


V loňském roce první polovina soubojů s Pardubicemi patřila Východočechům. Ti v Plzni zvítězili po nájezdovém dramatu 5:4 a doma výhru potvrdili 3:1 a vzali všechny tři body. Pak se ale karta otočila. Indiáni doma potěšili fanoušky vítězstvím 2:1, aby v Pardubicích vyhráli 4:3 v prodloužení. Letos se zatím daří domácím. Pardubice doma zvítězily 3:2, indiáni zase 5:1. V odvetě pak Pardubice doma sice získaly bod, ale ten má pro ně cenu zlata, protože v utkání po dvou třetinách prohrávali již 0:3. Jaký duel nás čeká nyní?

Změny v kádru

Pardubice rozhodně v přestupovém období nepatřily ke klidným hráčů na poli. Východočeši ulovili Tomáše Mojžíše ze zaniklého Lva, Petra Čáslavu z Čeljabinsku a Libora Pivka z Brna. Gólman Dušan Salfický se posunul do manažerské funkce a Július Hudáček nabral směr Švédsko, jejich mísa přišli zastoupit Robert Kristan z Nitry a Tomáš Halász z Olomouce. Ze Vsetína ještě tým posílil o Jana Ščotku i z Košic o Tomáše Marcinka. Naopak Tomáš Nosek se vydal vstříc boji o NHL v dresu Detroitu, Jiří Vašíček přestoupil do konkurenčního Mountfieldu, Radek Číp do Znojma a v Třebíči hostují Jan Zdráhal s Tomášem Kautem. V průběhu sezóny pak dorazil na východ Čech Jakub Čutta a Jakub Gašparovič, naopak v Mladé Boleslavi hostuje Václav Kočí s Martinem Růžičkou, v Jihlavě Petr Mocek a ve Slavii Jan Kolář. Krátké působení vypršelo v Dukle Tomáši Halászovi. Neposlední změnou je odvolání hlavního trenéra Zdeňka Vernery, kterého nahradil Miloš Říhá starší, který tak tým vede se svým synem.

Pod pokličkou Pardubic

Když se oba týmy potkaly naposledy, vyhřívaly se Pardubice na pátém místě s třízápasovou šňůrou výher v zádech. Nyní je realita zcela opačná. Z dalších třinácti utkání totiž Východočeši porazili pouze Olomouc, Slavii a Třinec a rázem se tak propadli již na osmou příčku tabulky a museli s indiány čekat na včerejší duel Liberce kvůli jistotě play-off. Aktuální černá série proher trvá již šest utkání.
Nejproduktivnějším hráčem týmu je Petr Sýkora. Šestatřicetiletý tahoun je se šestadvaceti přesnými zásahy společně s třineckým Hrňou nejlepší střelcem ligy, v celkové produktivitě je s třiačtyřiceti body šestý. Mezi asistenty se zase neztrácí čtyřiadvacetiletý Lukáš Radil, jenž je v lize s devětadvaceti asistencemi čtvrtý. Dobře si vede i extraligový nováček, jednatřicetiletý brankář Robert Kristan, který odchytal po Francouzovi, Lašákovi, Machovském a Čiliakovi zatím nejvíce minut a procentuální úspěšnost zákroků drží na téměř jednadevadesáti procentech.
Pardubice jsou šestým nejnebezpečnějším týmem ve statistice využívání přesilových her, ovšem nedaří se jim tolik v oslabení. Úspěšnost jejich ubránění je až devátá nejvyšší. Na druhou stranu Východočeši platí za čtvrtý nejslušnější tým. Svěřenci koučů Říhů se mohou tradičně spolehnout na nejvyšší domácí návštěvnost, která navíc oproti loňské sezóně vzrostla, konkurenční Mountfield například v této statistice drtí téměř dvojnásobně a druhé Brno ztrácí v průměru 1300 fanoušků na utkání.

Ján Sýkora před zápasem s Pardubicemi

Statistika nuda je, má však cenné údaje...


HC ČSOB Pojišťovna Pardubice:

Postavení v tabulce: 8.
Počet bodů: 73
Počet vstřelených branek: 142
Počet inkasovaných branek: 152
Nejproduktivnější hráč: Petr Sýkora 43 (26+17)
Nejlepší střelec: Petr Sýkora - 26 branek
Nejlepší nahrávač: Lukáš Radil - 29 asistencí
Nejtrestanější hráč: Jiří Cetkovský - 117 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Petr Sýkora +14
Nejhorší hráč v bodování +/-: Semorád, Špaček -11
Gólmani:
Robert Kristan – 2267 minut / pr. 2,88 , 90,96%
Karel Vejmelka –  419 minut / pr. 2,86 , 92,25%
Tomáš Halász   –  335 minut / pr. 3,40 , 88,13%


HC Škoda Plzeň:

Postavení v tabulce: 7.
Počet bodů: 73
Počet vstřelených branek: 140
Počet inkasovaných branek: 129
Nejproduktivnější hráč: Ján Sýkora 40 (20+20)
Nejlepší střelec: Ján Sýkora – 20 branek
Nejlepší nahrávač: Jakub Jeřábek – 25 asistencí
Nejtrestanější hráč: Vojtěch Mozík – 94 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Nicholas Johnson +15
Nejhorší hráč v bodování +/-: Ryan Hollweg -11
Gólmani:
Matěj Machovský – 2553 minut / pr. 2,44 , 91,57%
Lukáš Mensator  –  415 minut / pr. 2,31 , 90,80%
Patrik Polívka  –   60 minut / pr. 4,00 , 84,00%

Výsledky posledních zápasů

HC Olomouc 2
HC Škoda Plzeň 3
(0:0, 1:1, 1:1 - 0:0)






Branky a nahrávky: 27. Dlouhý (Jaroměřský), 46. Herman (Rachůnek, Majeský) – 31. Simon (Kubka, Johnson), 53. Mozík (Simon, Johnson), rozh. náj. Simon.
HC Škoda Plzeň: Machovský (Mensator) – Mozík, Sklenička, Kadlec, Jeřábek, Kubka, Pulpán – Kratěna "C", Bližňák, Schleiss – J. Sýkora, Simon, Johnson – Balej, T. Sýkora, Lev – Hollweg, Kubalík.


HC ČSOB Pojišťovna Pardubice 2
HC Energie Karlovy Vary 3pp
(0:1, 1:0, 1:1 – 0:1)



Branky a nahrávky: 38. Cetkovský (Marcinko, Tybor), 49. Zohorna (Špaček) – 7. Balán (Šmach), 48. Balán (Bahenský), 63. Hruška (Bahenský).
HC ČSOB Pojišťovna Pardubice: Kristan – Benák, Korím, Gregorc, Čáslava, Čutta, Havlík, Píša, Ščotka – Radil, Nahodil, Zohorna – Tybor, Marcinko, Cetkovský – Poulíček, Kaut, Gašparovič – Sýkora, Špaček, Starý.