Notes #4: Do Plzně přijíždí atraktivní pražský soupeř

P l z e ň - Keramiku čeká zajímavá herní kontrontace a její fanoušky zcela jistě zajímavá podívaná. V neděli, mj. v den 28. narozenin Aleše Krátošky, změří keramici síly s ambiciózním celkem pražské Slavie v zápase, kterému je věnován čtvrtý notes, doplněný o postřehy hráčů Keramiky Plzeň.

HC KERAMIKA PLZEŇ - HC SLAVIA PRAHA

9. kolo - neděle 6. října 2002 - 17:30 na plzeňském zimním stadionu
Soupeř Plzeňský zápisník Zápas

Pražské týmy nikdy neměly na hřištích svých soupeřů lehkou pozici. Protivník s vidinou získat cenný skalp mužstva z hlavního města mívá větší motivaci, hraje od začátku naplno, jednoduše se chce vytáhnout a do zápasu dává přeci jen o něco více než obvykle. Kromě tohoto se nesetkávají hráči těchto týmů s přízní fanoušků. Lze říci, že se jedná leckdy až o nevraživost. Na druhou stranu Sparta i Slavia budí respekt, disponují hráčskými osobnostmi, které jsou lákadlem pro všechny fanoušky. Slavia jako jeden z možných aspirantů na celkové vítězství v extralize má přirozeně na své soupisce mnoho známých hokejistů. Jedním z nich je Josef Beránek, který se v reprezentaci výborně sehrál s Radkem Dudou. Zápas osmého kola tedy mohl být vedle souboje Keramiky Plzeň a Slavie Praha také souboj Duda vs. Beránek, ovšem slávistický centr se musel podrobit operaci nosu a Slavii tak bude v neděli nejspíše na ledě chybět.


HC SLAVIA PRAHA
změny v kádru úspěšnost Slavie
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

ZMĚNY V KÁDRU

Mužstvo vedené charismatickým koučem Vladimírem Růžičkou je každoročně systematicky doplňováno vhodnými typy hráčů. Bývalý hokejista dnes v roli kouče a zároveň generální manažera Slavie vyznává kontaktní a fyzicky náročný způsob hokeje, čemuž podřizuje výběr posil, to potvrdil i Josef Řezníček. "Je to ambiciózní mužstvo, politika vedení klubu se ho snaží postavit na špici tabulky. Je to silné mužstvo, ale jsme schopni porazit kohokoli." V minulých letech byla Slavia Praha často považována za černého koně soutěže. Letos nastala změna, Slavia je pasována rovnou na jednoho z favoritů extraligy a měla by patřit k týmům z horních pater tabulky. "Vždy se hraje lépe proti týmu, který je v tabulce výš. Je to velký motivační prvek, se kterým stoupá motivační křivka celého týmu," říká sebejistě kapitán Keramiky Plzeň.

V útoku slávisté hodně spoléhají na zkušeného matadora Josefa Beránka. Slávistický kapitán si hokejově velmi dobře rozumí s někdejším dlouholetým hráčem Plzně Milanem Antošem. Bez krátkého třineckého intermezza zastává již několik let úlohu elitního slávistického střelce Viktor Ujčík. Podobným typem je Marek Tomica, Ujčíkův spoluhráč z prvního útoku. Ve velmi dobré formě se představuje plzeňský odchovanec v dresu Slavie Ondřej Steiner, který jako centr třetího útoku „dostal“ na křídlo nejlepšího střelce loňské sezóny Davida Hrušku. Čelit těmto hráčům bude v brance Plzně Libor Barta. "Jsou to nebezpeční útočníci, kteří jsou schopni často přejít přes obránce a jít jeden nebo dva na jednoho. Potom musíš předvídat, zda bude nahrávat či střílet. Bude to extra těžké utkání, které předčí ty dosavadní. Ale mělo by nám přát domácí prostředí," vyzývá tak plzeňský brankář plzeňské fanoušky. V útoku Slavie již nenajdeme jména Hübl (Litvínov), Branda (Sparta) či Matějovský (Plzeň).

Management Slavie v létě překvapoval, přichystal také jeden bombastický přestup. Dlouholetý hráč Sparty Praha František Kučera uzavřel v Edenu smlouvu a měl by svými zkušenostmi dopomoci jak k dobrým výsledkům Slavie, tak k úspěšné výchově mladých hráčů. Za odcházejícího Radka Martínka získali slávisté hráče s podobnými tělesnými parametry, Marka Posmyka ze Zlína. Z NHL se do Slavie vrátil obránce Pavel Kolařík. Den před pátečním kolem se v Edenu objevil další nový hráč. Dvaadvacetiletý útočník Jan Fadrný, někdejší hráč Slavie, se neprobojoval do prvního týmu Pittsburgh Penguins a podepsal se Slavií kontrakt do konce sezóny. O jeho nasazení v zápase rozhodne nejspíše zdravotní stav Josefa Beránka.

PŘEDPOKLÁDANÁ SESTAVA:

Málek – Jan Novák, Kučera, P. Kadlec, Hejda, Kolařík, Graňák, Posmyk – Ujčík, Štraub, Tomica, Míka, Antoš, Hruška, Steiner, Sup, Jaroš, Klepiš, Šaffer

Trenér: Vladimír Růžička

ÚSPĚŠNOST SLAVIE PRAHA:

Využívání přesilových her

Při vlastním oslabení

počet přesilových her: 26
počet využitých: 2
úspěšnost: 7,69 %
počet oslabení: 27
počet ubráněných: 1
úspěšnost: 96,3 %

Střelba

Na hřištích soupeřů

celkový počet střel: 188
počet branek: 12
úspěšnost: 6,4 %
počet zápasů venku: 4
bilance: 2 - 2 -0
bilance v %: 50 - 50 - 0

SLÁVISTICKÉ NEJ:

Nejlepší střelec Beránek - 3
Nejvíce nahrávek není v první padesátce ELH
Nejlepší obránce Kolařík 2 (2+0)
Nejtrestanější hráč Antoš - 28

SLAVIA V PŘÍPRAVĚ
Slavia – Omsk
Slavia – Ústí n/L
Písek – Slavia
Slavie – Litvínov
Liberec – Slavia
Slavia – Pardubice
Litvínov - Slavia
1:3
2:1
2:4
6:0
1:3
4:2
5:2
Pardubice – Slavia
Slavia – Liberec
Ustí n/L – Slavia
Slavia – M. Boleslav
Slavia – Chomutov
Slavia – České
Budějovice
4:1
6:3
2:6
1:3
2:1

1:1

Mládí, zkušenost, velká budoucnost

Tak by se dala také charakterizovat brankářská dvojice Slavie Praha. Roman Málek přesvědčuje již dlouho hokejovou veřejnost, že z něj roste výkonnostně velký brankář. Při nešťastném zranění slávistické brankářské jedničky nezbylo loni trenérům nic jiného, než postavit do branky mladíčka Lukáše Hronka. A ten všechny šokoval. Jeho skvělé výkony donutili novináře spekulovat o tom, kdo že vlastně bude po uzdravení Romana Málka jedničkou v brance Slavie.

Ambice vysoké, výkony v úvodu sezóny rozpačité

Vladimír Růžička je maximalista s pouze nejvyššími cíli. Trenér a generální manažer v jedné osobě chce rozhodně výše než dosáhla Slavia loni, tj. letos do finále. Sílu na to Slavia určitě má, úvod sezóny ze strany Slavie je však výsledkově náladový. Domácí prohry s nováčkem z Liberce a s Pardubicemi by se týmu, který loni na domácí prostředí spoléhal a letos myslí na mety nejvyšší, určitě stávat neměly.

Trio slávistů oblékalo plzeňský dres

Asi nejvíce si s Plzní fanoušci spojí Milana Antoše, dlouholetého útočníka Keramiky a jednoho ze strůjců bronzového úspěchu v sezóně 1999/00. Přímo odchovancem plzeňského hokeje je Ondřej Steiner. Do extraligy naskočil za Škodu Plzeň v její stříbrné sezóně 1991/92, sehrál 4 utkání. Statistiky Ondřeje Steinera z dalších jeho „plzeňských“ let ukazuje tabulka:

Sezóna Zápasy Body Branky Asistence
1992/93 29 8 1 7
1993/94 32 12 3 9
1994/95 20 6 2 4
1995/96 16 3 1 2

Posledním je autor jednoho z nejslavnějších plzeňských gólů v éře samostatné české extraligy, Petr Kadlec. Jaká to byla branka a co znamenala asi netřeba připomínat.


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

NEÚSPĚŠNĚ BITVY NA MORAVSKÉM POLI

Dvě utkání po sobě odehráli keramici na Moravě. Zatímco v tom zlínském se dostali poprvé na hřišti soupeře jako první do vedení, v Havířově již tradičně museli dohánět dvoubrankové manko. Ve Zlíně nakonec rozhodl Veselý dvě minuty před koncem o vítězství domácích. Na ledě Panterů stav 0:2 opět vyprovokoval keramiky k maximálnímu úsilí a stejně jako ve Vsetíně dokázali stav otočit. Ale nikoliv udržet. Exvsetínský Tomáš Sršeň se stal prokletím Plzně a Havířovu zařídil první body v této sezóně. Ze zápasů s relativně snadnějšími soupeři tak odvezli Plzeňané pouhý bod.

Napravit si reputaci se keramikům povedlo v derby s Karlovými Vary. Byl to zápas letošních premiérových gólů dvou plzeňských útočníků, Radka Matějovského a Václava Krále. Sice v závěru keramici trochu zabrnkali na nervy svých příznivců, dvanácté vítězství ve vzájemné bilanci s Karlovými Vary si však vzít nenechali.

KANADSKÉ BODOVÁNÍ

Svými výkony se do čela kanadského bodování klubu vyšvihl reprezentační útočník Radek Duda. Svoji spanilou jízdu začal v utkání s Třincem, od té doby bodoval v každém utkání a dokonce skóroval ve všech třech dalších utkáních.

Jméno Branky Asistence Celkem
Radek Duda 3 6 9
Josef Straka 3 2 5
Dušan Andrašovský 2 2 4
Juraj Štefanka
Michal Dobroň
1 3 4

AKTUÁLNÍ SESTAVA

Barta - Řezníček, Dobroň, Vlček, Hanzlík, Výborný, Vobořil - Dvořák, Straka, Andrašovský - Duda, Krátoška, Matějovský - Štefanka, Voskár, V. Král

Hokej, v Plzni sport číslo 1!

Na rozdíl od mnoha jiných klubů, nemůžou si hokejisté v Plzni stěžovat na nepřízeň fanoušků. Zimní stadion v Plzni doposud pokaždé hučel zaplněn davy fanoušků Keramiky a stejně jako hokejisté tedy i fanoušci odstartovali do nové sezóny úspěšně. V žebříčku návštěvnosti domácích utkání opanovali první místo ze všech týmů extraligy, s průměrem přes 7000 diváků na zápas!

Přestavbu stadionu hodnotí fanoušci vcelku pozitivně

Návštěvníci oficiálních internetových stránek Keramiky Plzeň – www.hcplzen.cz, mohli v anketě vyjádřit svůj názor na stavební úpravy zimního stadionu. Na otázku „Jak hodnotíte změny v ochozech na zimním stadionu?“ odpověděli návštěvníci takto:

Na stadionu by měla být pouze místa k sezení 10
Změny se mi líbí, ale dále bych kapacitu nesnižoval 68,2
Před úpravami byl zimní stadion lepší 3,4
Vůbec se mi nelíbí, zbytečně se snížila kapacita 15
Změn si nevšímám 3,4

pozn. údaje v druhém sloupci jsou v procentech.

Šťastné Matějovského sedmičky

V dresu Slavie se představí několik v Plzni dobře známých hráčů. V plzeňském dresu zase nastoupí odchovanec slávistického hokeje. Výkony ve Slavii vynesly Radka Matějovského do reprezentace, všechny hráče dobře zná, o motivaci tedy nebude mít nouzi. "Určitě je to prestižnější. Budu se snažit hrát co nejlépe a předvést co nejlepší výkon. S kluky ze Slavie jsem ve spojení, nejvíce s Romanem Málkem." Hecování tedy určitě proběhne. "Nejspíše to probereme během víkendu nebo přímo před zápasem." Nebude to lehký zápas, ale zvítězit je určitě možné. Málokterý muž v Plzni je povolanější odpovědět na dotaz, co je k vítězství proti Slavii potřeba? "Určitě perfektní obrana a trošku pro nás hraje i to, že v poslední době nemá Slavia svoji střeleckou formu." Levý křídelník se již poprvé radoval v dresu Keramiky ze své vstřelené branky, a to v 7. minutě zápasu 7. kola proti Karlovým Varům. Ve Slavii se proti Plzni Matějovský příliš neprosazoval. Získal jeden kanadský bod za přihrávku, stihl ovšem odsedět 14 minut na lavici trestů.


ZÁPAS
VS.

bilance

hráči

statistiky

HISTORICKÁ BILANCE

Bilance vzájemných soubojů Plzně a Slavie Praha se začala psát od sezóny 1994/95, ve které pražský klub vstoupil do nejvyšší soutěže. Se svým dnešním soupeřem má Keramika mírně pasivní bilanci.
Celkem: 33 12 8 13 84:93

Plzeňané také narazili na Slavii v osmifinále play-off, a to v sezóně 1995/96, kterou Plzeň sehrála pod názvem HC ZKZ. Série však skončila jednoznačným vítězstvím slávistů 3:0 na zápasy po výsledcích 2:4, 2:7 a 3:5.

Jak to bylo v domácích zápasech Plzně se Slavií Praha? Z celkových šestnácti zápasů Plzeňané dokázali sedmkrát vyhrát, pětkrát remizovat a čtyřikrát prohráli, při vyrovnaném skóre 41:41. Nejtěžší porážku uštědřili slávisté Plzni na jejím ledě 20. října 1995, kdy vyhráli 9:4. Rozdílem pěti branek zvítězili naopak Plzeňané již o rok dříve, v sezóně 1994/95 (7:2). Jedinečnou kuriozitou jsou ovšem zápasy sezóny 1999/00. Diváci v Plzni se tehdy ve obou domácích zápasech proti Slavii nedočkali ani od jednoho týmu branky! Ovšem zápasy na Slavii také nepřinesly žádnou hokejovou přestřelku. Celkem mezi těmito soupeři padly v této sezóně ve čtyřech zápasech pouze čtyři branky.

PLZEŇANÉ PROTI SLAVII PRAHA

Zápasy Plzně a Slavie jsou většinou skromné na góly. Tomu také odpovídají bodové zisky horní pětky hráčů, kterým se právě v těchto zápasech nejvíce dařilo. V této skupině se neustále drží Tomáš Jelínek a probojoval se do ní také Jiří Hanzlík. Statistika je bohužel pouze orientační, bez asistencí ze sezóny 1994/95.

Michal Straka 11 (3+8)
Pavel Vostřák 10 (4+6)
Tomáš Jelínek 9 (4+5)
Jiří Hanzlík 9 (3+6)
Petr Kořínek 9 (1+8)

STATISTIKY ZÁPASŮ PLZEŇ vs. SLAVIA PRAHA

Průměrný počet branek 5
Průměrný počet vyloučených 11 (5-6)
Průměrný počet střel 57 (31-26)
Průměrný počet diváků 4658
- v Plzni 6231
Nejrychlejší branka 2:40 Růžička (1997/98)
Nejpozději vstřelená branka 59:58 Ujčík (2001/02)

Nejtrestanější hráč

Poslední vzájemné utkání přineslo obrovské psychické vypětí a hustota atmosféry nad ledové ploše vytvářela téměř mlhu. Rozhodčí Vokurku měl nejspíše po zápase notně ochablou ruku, neboť rozdal celkem 33 trestů. Nemalý díl z této porce odkrojil Michal Dvořák. Inkasoval unikátní trest 2x5+TDK, což činí 50 trestných minut v jeden moment. Plzeň poté hrála neuvěřitelných 10 minut ve čtyřech proti pěti hráčům Slavie. Tato epizoda katapultovala Dvořáka na pozici nejtrestanějšího muže vzájemných soubojů. Celkem v soubojích se Slavií v dresu Keramiky inkasoval 62 trestných minut.