Notes #7: Do Plzně míří vsetínská hokejová mládež

P l z e ň - Druhou čtvrtinu sprintující extraligy otevře na plzeňském zimním stadionu duel Keramiky proti Vsetínu. Mladé mužstvo Valachů zažívá výsledkový útlum, v jeho sestavě by se však měly objevit nové tváře. Obránce Jan Horáček a odchovanec vsetínského hokeje útočník Martin Vozdecký, kteří jsou v mužstvu na dvouměsíční zkoušku. Více o soupeři se dozvíte z notesu.

HC KERAMIKA PLZEŇ – HC VSETÍN

13. kolo - neděle 20. října 2002 - 17:30 na plzeňském zimním stadionu
Soupeř Plzeňský zápisník Zápas

Zápasy se Vsetínem mají pro Plzeň velký význam. Nezřídka jsou spojeny s významnými událostmi v plzeňském klubu. Vsetín byl první soupeř, proti kterému se v plzeňském dresu postavil Dušan Salfický, po výhře 4:3 poprvé překvapil šest tisícovek fanoušků na stadionu pozápasovou „děkovačkou“. Branku do sítě Romana Čechmánka tehdy vstřelil Petr Leška. Proti Vsetínu dosáhli keramici také nejvyššího vítězství v základní části v samostatné české extralize (7:0). Takřka neuvěřitelnou shodou okolností bránil Libor Barta plzeňskou svatyni ve své premiéře v dresu Keramiky také proti Vsetínu. Jeho první zápas však nebyl tak radostný a Valaši již bez zástupu slavných hráčů porazili doma keramiky 3:1. Dlouhá léta byl v Plzni nucený odchod trenéra nemyslitelný. Po hýčkaném a dlouholetém trenérovi Marku Sýkorovi přebral žezlo Jaroslav Liška. Týmu se příliš nevedlo a poslední kapkou do poháru trpělivosti vedení Keramiky byl zápas se Vsetínem (2:2). Po něm byl trenér Liška odvolán a nastoupil Richard Farda. Ten nastartoval tým k neuvěřitelné sérii vítězných zápasů(8), resp. zápasů bez prohry(9). A kdože tuto obdivuhodnou sérii ukončil? Ano, Vsetín. Není to tedy pro Plzeň „jen tak“, hrát se Vsetínem.


HC VSETÍN
změny v kádru úspěšnost Vsetína
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

ZMĚNY V KÁDRU

Loni Vsetín leckdo pasoval do role outsidera celé soutěže. Mladické nadšení a elán hráčů Vsetína vynesl šestinásobného mistra na překvapivě vysoké umístění. Ještě několik kol před koncem soutěže živili Vsetínští naději na účast v play-off, s konečným devátým místem přesto panovala na Valašsku velká spokojenost.

Přes léto byla bilanci příchodů a odchodů vyvážená, což lze říci nejen o počtu hráčů, ale i jejich výkonnosti. Do Zlína zamířila čtveřice Rostislav Vlach, Slavomír Hriňa, Ondřej Veselý a Ivo Pešat. Do Havířova obránce Michal Šafařík. Naopak ze Zlína na Vsetín dorazil dvaadvacetiletý Martin Ambruz, který je v současnosti jedním z nejlépe bodujících hráčů Vsetína. Z Vítkovic se vrátil pamětník nejslavnějších vsetínských let útočník Roman Stantien. Útok Valachů přišel také podpořit z Rosic čtyřiadvacetiletý Tomáš Vak. V nedalekém Trenčíně zaujal vedení Vsetína obránce Peter Bartek, na zkoušku z Havířova přišel brankář Radek Masný, který také jednoho času zastával pozici plzeňské dvojky za Dušanem Salfickým.

Valaši spoléhají především na stále ještě osmnáctiletého Jiřího Hudlera, který očekávání prozatím splňuje a je na špici kanadského bodování hráčů extraligy. Stejně jako Plzeň, i Vsetín má svého smolaře. Fanoušci Na Lapači se těšili na návrat dlouholeté opory Alexeje Jaškina po vleklém zranění. Naskočil však na několik zápasů, aby jej zranění ramene opět vyřadilo ze hry.

PŘEDPOKLÁDANÁ SESTAVA:

Biegl – Luža, Polák, Bartek, Němec, Kuboš, B. Horáček – Vampola, Stantien, Demel – Kucharczyk, Hudler, Streit – Vozdecký, Vak, Ambruz – Sochor, Korotvička, Kotásek

Trenér: Jan Neliba, Zdislav Tabara

ÚSPĚŠNOST VSETÍNA:

Využívání přesilových her

Při vlastním oslabení

počet přesilových her: 59
počet využitých: 11
úspěšnost: 18,64 %
počet oslabení: 56
počet ubráněných: 9
úspěšnost: 83,93 %

Střelba

Na hřištích soupeřů

celkový počet střel: 436
počet branek: 42
úspěšnost: 9,6 %
počet zápasů venku: 7
bilance: 2 – 1 - 4
bilance v %: 29 - 14 - 57

VSETÍNSKÉ NEJ:

Nejlepší střelec Kucharczyk,
Ambruz - 5
Nejvíce nahrávek Hudler - 12
Nejlepší v +/- Demel - 3
Nejlepší obránce Petr Kuboš – 6 (3+3)
Nejtrestanější hráč Ptáček - 33

Nejmladší mužstvo soutěže

Vsetín již není mužstvem hvězd mezinárodní hokejové scény, ale tým mladých nadějí vedených několika staršími hráči. Soupiska nabízí zajímavý pohled na složení mužstva, jehož věkový průměr je pouhých 22,5 roku, což činí Vsetín „nejmladším“ mužstvem extraligy. “Jsou to mladí kluci, bez nějakých větších zkušeností, ale s obrovským srdcem a zájmem o hokej, s vůlí něco dokázat po odchodu všech bývalých hokejových es. Jistě to bude těžký soupeř a osobně mám z toho trošku obavy, protože tohle mužstvo po těch porážkách trošku někde jinde,“ míní o soupeři kapitán Keramiky Josef Řezníček.

Valaši v novém hávu

Prvních deset extraligových utkání sehráli Vsetínští v dresech, které na hrudi zdobil místo generálního sponzora znak města Vsetín. Klub však získal nového sponzora v podobě firmy Kaumy z Fulneku, patřící pod korporaci Alimarca Europe, dodávajícího tzv. sladké zboží. Na chodu vsetínského hokeje se již firma Kaumy podílela dříve, letos posílila svoji pozici až na generálního sponzora klubu.

Pozor na vsetínské přesilovky

Přestože přesilové situace vyžadují klid, zkušenost, rozvahu i sebevědomí, nedělají mladému mužstvu Vsetína pražádný problém. Dokonce jsou v této herní situaci druhý nejúspěšnější tým v extralize (využití 18,63 %). I v prohraném utkání s Karlovými Vary padly dvě branky Vsetína v přesilovce. Valaši při nich těží zejména z herní kreativity Jiřího Hudlera, který je ústředním mozkem vsetínských přesilovek, v nichž získal drtivou většinu svých bodů za branky a přihrávky.

VSETÍN V EXTRALIZE
Vsetín-Plzeň
Litvínov-Vsetín
Vítkovice-Vsetín
Vsetín-Liberec
Pardubice-Vsetín
Vsetín-Znojmo
3:5
4:3
1:4
6:3
4:1
4:5
Třinec-Vsetín
Sparta-Vsetín
Zlín-Vsetín
Vsetín-Havířov
Č.Buděj.-Vsetín
Vsetín-K.Vary
5:2
4:4
2:4
5:2
3:0
3:4


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

KERAMICI RECEPT NA VSETÍN ZNAJÍ

Dušan Andrašovský trefuje mezi
betony brankáře Biegla.
Před měsícem a jedním týdnem navrch vstoupili keramici do letošní sezóny. Za tuto dobu odehrály všechny týmy 13 kol a dnes vstupují již do druhé třetiny extraligy. Nastolené tempo ještě jednu čtvrtinu vydrží a 29. listopadu bude odehrána polovina celé základní části!

Vstup Plzeňanů proběhl tedy na vsetínském Lapači, kde poslal keramiky do vedení Martin Výborný. Bojovní domácí stav otočili, vedli o dvě branky, ale první útok našel návod na zisk tří bodů na Valašsku. Čtyřikrát překonali domácí obranu a celý tým Keramiky Plzeň tak mohl spokojeně odcestovat zpět na západ Čech. Nedělní zápas však bude určitě jiný. ”Chci vyhrát! Důležité bude, aby nás neuspokojil výsledek prvního vzájemného utkání ve Vsetíně. I v neděli do toho musíme jít naplno,“ říká za všechny keramiky odhodlaně brankář Libor Barta.

Byla to také premiéra několika hráčů v dresu Keramiky Plzeň. Obránce Michal Dobroň sehrál vynikající utkání, znervóznil domácí kontaktním gólem na 3:2, který mu připravil Juraj Štefanka, další hráč, pro něhož to byl první zápas v plzeňském dresu. Odchodem Zdeňka Sedláka vznikla v sestavě mezera na pozici levého křídla, které zacelil Radek Matějovský. Doplnil tak počet hráčů debutujících v plzeňském dresu Na Lapači na tři.

KANADSKÉ BODOVÁNÍ

Na první místě se nic nového nepřihodilo. Statistice stále vévodí pravý křídelní útočník druhé formace Radek Duda. Začíná jej však dohánět centr prvního útoku Josef Straka. Stále časteji se v zápise o utkání u vstřelených branek a asistencí začíná objevovat také člen elitní formace Keramiky Dušan Andrašovský.

Jméno Branky Asistence Celkem
Radek Duda 4 8 12
Josef Straka 5 5 10
Dušan Andrašovský 3 4 7
Aleš Krátoška 4 1 5
Michal Dobroň 1 4 5

Pozn. bez statistik zápasu 13. kola s Libercem

AKTUÁLNÍ SESTAVA

Barta - Řezníček, Dobroň, Hanzlík, Vlček, Vobořil, M. Výborný - Dvořák, Straka, Andrašovský - Duda, Krátoška, Matějovský - Štefanka, Voskár, V. Král - Volák, Švík, Adamský

Nejúspěšnější obranná dvojice

Soupeři se nejvíce musejí obávat obranného dua Keramiky Plzeň Michal Dobroň – Josef Řezníček. Vstřelili sice jen jednu branku, ovšem asistence si připsali hned u osmi. Dvojka Výborný – Vobořil se do sítě soupeřů trefila již třikrát, celkem získala pět kanadských bodů.

Letitá plzeňská anomálie

Keramika Plzeň se zařadila mezi vedoucí týmy extraligové tabulky. Tyto týmy by měly mít a většinou také mají výrazně kladné skóre. Keramici ovšem tradičně veškeré tyto teorie popírají a bilanci vstřelených a inkasovaných branek mají chvílemi i zápornou, přestože se pohybují v první čtyřce. Počet obdržených branek pasuje Keramiku kolem jedenáctého místa, počet vstřelených zhruba na místo páté.

Tři hráči již oslavili či oslaví jubilejní zápasy

Zápas ve Zlíně byl třístým zápasem v kariéře Radka Matějovského v naší nejvyšší soutěži. O stovku víc jich má v nejvyšší soutěži odehraných brankář Keramiky Libor Barta. Jeho „kulatiny“ se odehrály v zápase se Slavií Praha. Druhý pražský tým, Sparta Praha, přijede do Plzně v pátek 25. října. Zápasy s pražskými týmy jsou letos o něco více významné pro Aleše Krátošku. Proti Slavii oslavil své 28. narozeniny a k dal si k nim dva krásné dárky. Dvakrát rozjásal zaplněný stadion. Proti Spartě odehraje svůj dvoustý zápas v nejvyšší soutěži a určitě si pro diváky zase připraví nějaký hokejový kousek.

Ivan Vlček míří k osmé stovce!

Do astronomických výšek se vyšplhal počet zápasů, které v nejvyšší soutěže sehrál veterán Ivan Vlček. Před zápasem s Bílými Tygry jich měl na svém kontě 793! Jelikož mu drží zdraví, lze předpokládat, že osmisté utkání oslaví v brzké době. Kdy že se tak stane? Svědky slavnostní události fanoušci Plzně na svém stadionu nebudou. K tomuto jubilejnímu zápasu by totiž mělo podle všeho dojít 12. listopadu 2002, kdy sehraje Keramika utkání 20. kola na ledě v Karlových Varech. Ivan Vlček je v tomto ohledu rekordmanem, "na paty" mu šlape pouze českobudějovický nestor Rudolf Suchánek, který posbíral o pouhých pět startů méně.


ZÁPAS
VS.

bilance

hráči

statistiky

HISTORICKÁ BILANCE PLZNĚ SE VSETÍNEM

Málokterá vzájemná utkání jsou tak pověstná, jak duely mezi Plzní a Vsetínem. I v letech největší slávy vsetínského hokeje si Plzeň udržovala vzácnou aktivní bilanci s dřívějším suverénem českého hokeje. Postupem času se karta začala obracet a současná bilance je jen o málo příznivější pro Keramiku Plzeň. Historicky první vzájemný duel sehrála obě mužstva 7. října 1994 v 7. kole. Tehdy se v tomto premiérovém utkání 4500 diváků na stadionu Na Lapači branky nedočkalo. Historicky první branku Plzně proti Vsetínu zaznamenal 15. listopadu 1994 současný hráč Pittsburgh Penquins Martin Straka.

Celková bilance:       33       13       8       12       74:76

V domácím prostředí sehráli hokejisté Keramiky proti Vsetínu patnáct utkání. Sedm jich dovedli do vítězného konce, tři skončily nerozhodně a pětkrát odjížděli Vsetínští se všemi body.

Domácí bilance:       15       7      3       5       40:29

PLZEŇANÉ PROTI VSETÍNU

Nejčastěji se do branky Vsetína trefoval dřívější plzeňský útočník Pavel Vostřák, brankové konto Valachů zatížil celkem desetkrát. Přehled získaný z dostupných statistik podává tabulka:

Pavel Vostřák 10
Milan Volák 8
David Pospíšil 6
Martin Špaňhel
Petr Kořínek
5
Michal Straka
Josef Straka
4

STATISTIKY ZÁPASŮ PLZEŇ VS. VSETÍN

Často se v těchto zápasech jiskřilo, v některých sezónách se hustá atmosféra a přehnaná agresivita staly nedílnou součástí plzeňsko-vsetínských hokejových bojů. Z počátku historie vzájemných soubojů tak tomu však nebylo. Během první sezóny rozhodčí vyloučil pouze 22 hráčů. Poté sehrála důležitou roli „alergie“, kterou si Vsetínští vůči Plzni vypracovali a počet vyloučených nabral výrazně stoupající trend.

Průměrný počet branek 5
Průměrný počet vyloučených 13 (7-6)
Průměrný počet střel 61 (30-31)
Průměrný počet diváků 5517
- v Plzni 6817

Nejtrestanější hráč

Možná kuriózně jsou jimi nejzkušenější hráči obou týmů a největší osobnosti. Nejvíce trestů sesbíral v 33 zápasech Josef Řezníček, celkem 65. V pořadí se za ním seřadily dvě největší osobností někdejšího týmu Vsetína, dřívější "valašský" kapitán Jiří Dopita a brankář (!) Roman Čechmánek, oba vyinkasovali 44 trestných minut.
pozn. údaje o trestech byly získány dle dostupných statistik