DOR: PLZ - KLA 6:2

Dorost na závěr první části sezóny zničil Kladno!

První část Extraligy dorostu je u svého konce. V posledním zápase přivítali indiáni na svém ledě Rytíře z Kladna. K udržení první pozice stačilo uhrát jeden bod a to se nakonec také povedlo.

HC Škoda Plzeň - Rytíři Kladno

6:2
3:2, 3:0, 0:0

Branky a nahrávky: 3. Fábera (Makovec, Pittr), 16. Hofrajtr (Úbl, Tolar), 19. Beran (Titlbach, Klatovský), 23. Úbl (Hofrajtr), 33. Makovec (Pittr, Černý), 39. Makovec (Kamas) – 2. Pytlík, 6. Svoboda (Šíma).
Průběh utkání: 0:0, 0:1, 1:1, 1:2, 6:2.

Vyšší tresty: Navíc Skala - 5+OK, vražení na hrazení

Rozhodčí: Turhobr – Matys, Deja.

vyloučení
5:7
Využití
1:0
střely na branku
44:22
Diváci
44

HC Škoda Plzeň

Pavlis (Mařík) – Kocek, Tolar, Skala (A), Holubec, Černý, Mašek, Kamas – Beran, Titlbach, Klatovský, Matějka, Úbl, Pittr (C), Fábera, Makovec (A), Hofrajtr, Slačík.

Rytíři Kladno

Voráček (Ševčík) – Šátek, Trojna (A), Krása, Pražák (C), Dörfl, Svoboda – Blažek, Přibyl, Šíma (A), Beran, Pytlík, Petřík, Hlaváček, Daníček, Valuš, Kupčo, Vančura.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Lukáš Pavlis 60 22 2 20 90,91 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Matyáš Beran 1 0 1 -1 2
Martin Černý 0 1 1 0 0
Dominik Fábera 1 0 1 3 0
Aleš Hofrajtr 1 1 2 2 0
Tomáš Holubec 0 0 0 0 2
Jiří Kamas 0 1 1 2 0
Antonín Klatovský 0 1 1 1 0
Petr Kocek 0 0 0 2 0
Petr Makovec 2 1 3 2 2
Matouš Mašek 0 0 0 0 2
Jiří Matějka 0 0 0 0 0
Tomáš Pittr 0 2 2 2 0
Tomáš Skala 0 0 0 -1 25
David Slačík 0 0 0 1 0
Adam Titlbach 0 1 1 -1 0
Vojtěch Tolar 0 1 1 2 0
Matyáš Úbl 1 1 2 2 0

komentář

Utkání mělo velmi svižný začátek. Již ve druhé minutě se Kladno dostalo do vedení, to když Dominik Pytlík si najel mezi kruhy a následně svižnou ranou se trefil přesně pod horní tyčku. Jenomže v následující minutě přispěchali domácí s rychlou odpovědí. Po rychlém brejku vystřelil z levé strany Petr Makovec, kotouč posléze vyplaval na brankovišti, kde ho do branky dorazil Dominik Fábera. Nedlouho poté mohla Škoda utkání dokonce otočit, avšak jedovatou ránu z osy hřiště udržel brankář Středočechů ve své lapačce. A tak se radovali opět Rytíři. Při hře ve čtyřech Kladno rychle zatáhlo puk do útočné třetiny, Petr Šíma našel před brankou Jana Svobodu, který bleskovou střelou prostřelil domácího brankáře. Krátce za polovinou úvodní třetiny hrála Plzeň přesilovou hru pět na tři, dvakrát nebezpečně střílel z pravé strany Tomáš Pittr, Voráček v obou případech podržel své mužstvo. Avšak ani on nakonec nezabránil dalšímu vyrovnání. Matyáš Úbl zatáhl kotouč podél levého mantinelu do útočného pásma, z rohu poté oslovil na brankovišti Aleše Hofrajtra, který dostal puk do sítě. Indiáni si šli za vedoucí brankou. Nejprve na modré čáře napřáhl Tomáš Skala, jeho dělovku Voráček pouze vyrazil, k dorážce se následně hnali Hofrajtr s Matějkou, avšak hostující gólman udržel puk před brankovou čárou. O minutu později už se modrobílí ale přece jen radovali a nutno podotknout, že po krásné hokejové akci. Adam Titlbach se proháčkoval skrz hostující obranu až na pravý kruh, poté oslovil u druhé tyče volného Matyáše Berana, který měl před sebou již jen prázdnou bránu. Po první třetině tak vedli domácí 3:2.

Prostřední část odšpuntovali indiáni ve velkém stylu. Během dvou minut nebezpečně pálili Pittr, Tolar a Titlbach, ujala se ale až pátá rána v pořadí. Voráček ještě zastavil pokus Hofrajtra z mezikruží, avšak na dorážku Matyáše Úbla z předbrankového prostoru již byl krátký. O tři minuty později nabral Adam Titlbach velkou rychlost ve středním pásmu, puk dovezl až na brankoviště, kde ho nebezpečně dorážel Matyáš Beran, Voráček tentokrát plzeňským pokusům odolal. Jen o pár vteřin později si Tomáš Pittr všiml volného místa mezi kruhy, kapitán Škody si tam tak navedl kotouč, rychlým švihem ale gólmana Kladna neprostřelil. To se podařilo až následně z přesilové hry. Černý našel na pravém kruhu opět Pittra, ten z jedničky oslovil na brankovišti Petra Makovce, na kterého už zívala jen prázdná brána, hezká akce na jeden dotek. Domácí ve druhé třetině kralovali, při další příležitosti Dominik Fábera udělal na ose hřiště rychlou otočku, záhy ohrozil brankáře Kladna bekhendem, ten puk ovšem stačil včas betonem vyrazit před sebe. Indiáni se přesto ještě jedné branky před odchodem do šaten dočkali. Petr Makovec si vzal ve středním pásmu puk pod svá bedra, následně si nabruslil až na pravý kruh, odkud bekhendem prostřelil Voráčka. Po čtyřiceti minutách tak vedla domácí Škoda již 6:2.

Hosté mohli hned z kraje třetí části snížit, avšak Daníček z pravého kruhu poslal puk těsně vedle brány. Plzeň vzápětí opět zahrozila Titlbachem, který opět řítil do rychlého přečíslení, z levé strany krátce za modrou čárou vykouzlil rychlý švih, puk si ale našel Voráček záhy ve své lapačce. O dvě minuty později měli Rytíři obrovskou šanci na snížení náskoku Škodovky. Alexandr Přibyl se dostal do samostatného úniku, nikým neatakovaný jel zcela sám na domácího brankáře, Lukáš Pavlis ale svůj tým podržel důležitým zákrokem. Středočeši utkání nezdramatizovali ani v početní výhodě, která trvala celých pět minut. Naopak, ve vlastním oslabení mohl zkompletovat svůj hattrick Petr Makovec, na Voráčka si ale nepřišel. Lépe si nevedl ani dorážející Tomáš Pittr. V závěru měl ještě jednu šanci Marek Daníček, z levé strany ale orazítkoval jen vzdálenější tyč. Plzeň porazila Kladno vysoko 6:2, v první části nasbírala 34 bodů, což bylo nejvíce ze všech třiceti týmů napříč všemi třemi skupinami. Příští týden startuje nadstavba, která určí pořadí pro vyžazovací boje.



Ohlasy trenérů

Dušan Andrašovský (HC Škoda Plzeň): „Už v Chomutově jsme ukázali, že dokážeme hrát zápas v plném tempu a nasazení a dneska se to opět potvrdilo, hráči dodržovali naše pravidla. Jsme rádi, že se kluci dokáží koncentrovat a v tom výkonu vydržet, nyní už 120 minut, což je pro nás pozitivní.

Jiří Kopecký (Rytíři Kladno): „Utkání jsme dobře zahájili, dostali jsme se do vedení, avšak následně jsme začali být hodně vylučovaní. Plzeň dala nějaké branky, čímž se dostala na koně. Domácí začali více bruslit a ve druhé třetině nás prakticky vyřadili ze hry. My jsme byli všude pozdě. Plzeň hokej doslova bavil, takže zasloužené vítězství. Pro oba celky to byl vesměs zápas o ničem, protože od příštího týdne začíná druhá skupina. Chtěli jsme se ní chtěli dobře připravit, odehrát tu dobré utkání, což se ale úplně nepovedlo, zvlášť ve druhé třetině, která byla hodně špatná.