DOR: PLZ - LIB 2:1sn

Dorost v posledním zápase na turnaji porazil Liberec a má jistotu stříbra!

Dnešním dnem končí Mezinárodní turnaj dorostu. Škoda i Bílí Tygři před zápasem živili naději na celkové prvenství, k tomu by ovšem potřebovali zaváhání Dukly Jihlava.

HC Škoda Plzeň - Bílí Tygři Liberec

2:1sn
0:0, 1:0, 0:1

Branky a nahrávky: 33. Matějka (Makovec, Klatovský), rozh. náj. Prošek – 47. Pekař (Rozsvíval, Král).
Průběh utkání: 0:0, 1:0, 1:1, 2:1.

Rozhodčí: Kosnar – Uhlík, Kotyza.

vyloučení
4:5
Využití
0:0
V Oslabení
0:0

HC Škoda Plzeň

Mařík (Pavlis) – Prošek, Skala, Kocek, Tolar, Kamas, Mašek, Holubec, Štulc – Pittr (C), Fábera, Martinů, Úbl, Matějka, Makovec, Hofrajtr, Slačík, Trachta, Beran, Pavlák, Klatovský, Hanzák.

Bílí Tygři Liberec

Macourek (Bogač) – Pech, Jarabko, Král, Macháček (C), Pilíšek, Průšek, Seidl, Stromský, Ehrenberger, Hrouda – Bajer, Grosskopf, Hájek, Kratochvíl, Kučera, Kytka, langer, Maxin, Pekař, Prokůpek, Rozsíval, Šťastka, Zenker, Boczan.

Statistiky nejsou k dispozici.

komentář

Hned po 24 vteřinách posledního zápasu na turnaji se domácí řítili ve dvou proti jedinému obránci, celou situaci vzal na sebe Tomáš Pittr, plzeňský útočník mířil ke vzdálenější tyči, tam měl ovšem Macourek svou lapačku. Škoda v úvodu hodně útočila, v další příležitosti to od levého mantinelu zkoušel Tomáš Skala, liberecký gólman jeho úmysl ovšem přečetl a opět své mužstvo podržel. Tygři odpověděli také rychlým brejkem, leč ani situace tři na jednoho brankou neskončila, zaskvěl se především plzeňský maskovaný muž. Následně se začal hrát hokej plný osobních soubojů, ostatně na to už jsme si z loňska ve vzájemných soubojích zvykli. Jen pro připomenutí, v jednom zápase v minulém roce padlo hned 219 trestných minut. V úvodním dějství si obě mužstva vyzkoušela i po jedné přesilové hře, gólu se přítomní diváci na stadionu nedočkali, i kvůli tomu, že ostrou ránu Marka Šťastky parádním zákrokem zastavil Matyáš Mařík.

Zkraje druhého dějství dostal Antonín Klatovský těžkou přihrávku mezi kruhy, přesto si s ní mladý útočník indiánů dokázal poradit, zakončení už ovšem nebylo dle jeho představ. Na druhé straně se nebezpečnou ránou od modré čáry prezentoval Jan Jarabko, jenž do kádru Severočechů přišel z pražské Hveždy, jeho pokus ale skončil těsně vedle. Nedlouho na to měl Tomáš Prokůpek obrovskou šanci dát úvodní trefu dnešního utkání. Hostující útočník zůstal sám u pravé tyčky, možná byl trochu překvapen, že se kotouč dostal až k němu, nicméně útočník Liberce posléze netrefil zcela prázdnou bránu. Vzápětí už ale zapršelo a k velké radosti první gól zápasu vstřelila domácí Škodovka. Macourek pouze vyrazil střelu Petra Makovce a ve správný čas na správném místě byl připraven s dorážkou Jiří Matějka. V závěru si oba celky zahrály znovu početní výhody, brankáři ovšem byli bezchybní, po čtyřiceti minutách tak byla blíže k vítězství domácí Škoda.

Závěrečnou periodu odšpuntoval velkou šanci Tomáš Prokůpek, jenž měl na hokejce vyrovnání, avšak místo branky orazítkoval jen brankovou konstrukci. Nedlouho poté se do šance cpal středem Maxim Imrich, puk si po jeho ráně ale cestičku do branky nenašel, betony domácího brankáře k sobě sklaply včas. Poté už ale domácí brankář kapituloval. Nejprve se Mařík prezentoval parádním zákrokem vyrážečkou, jenomže na brankovišti hosté vehementně doráželi a jako poslední se kotouče dotkl Daniel Pekař. Za Plzeň se snažil odpovědět Antonín Klatovský, jenž si vybruslil od levého mantinelu až do střelecké pozice, domácí útočník mířil pod horní tyč, Macourek ale dokázal puk včas zastavit svým ramenem. David Rozsíval měl na hokejce naopak obrat v utkání, když se zjevil sám na levém křídle, kličku do forhendu avšak nedotáhl. Utkání nakonec dospělo až k samostatným nájezdům, protože minutu před koncem Tomáš Skala v ideální pozici před brankou netrefil ideálně kotouč.

Škoda věděla, pokud chce ještě pomýšlet na obhajobu prvenství, musí nutně nájezdy za každou cenu zvládnout. A začala dobře, hned v prvních dvou sériích uspěli Antonín Klatovský a Hynek Prošek. Vzhledem k tomu, že hosté stihli jen snížit, mohla začít Plzeň slavit. Jistota dvou bodů zaručuje minimálně stříbro.



Ohlasy trenérů

Petr Kořínek (HC Škoda Plzeň): „S Libercem to jsou vždycky vyhecované utkání, z obou stran to byl vyrovnaný a hezký zápas. Jsme rádi, že jsme alespoň na penalty vyhráli. Turnaj nám ukázal naše nedostatky a hlavně jsme dostali možnost si otestovat všechny hráče. Připravujeme se na sezónu, abychom také viděli, kdo jak zvládá v únavě zápasy, turnaj nám určitě pár věcí napověděl. Postupně budeme kádr ladit na sezónu.“

Milan Plodek (Bílí Tygři Liberec): „S Plzní jsme odehráli velice dobré bojovné utkání. Zápas byl celkově vyrovnaný a po zásluze rozhodly až nájezdy. Minulý rok jsme tu vyhráli, letos to bylo pro změnu obráceně. Gratulujeme soupeři. Pro nás to byla slušná příprava, turnaj měl kvalitu, hodně jsme protočili sestavu, všichni si zahráli. Nyní postupně budeme zužovat kádr a ladit kádr na extraligu.“