DOR: LIB - PLZ 5:4

Nepovedená třetí třetina stála dorost body z Liberce

Nadstavba Extraligy dorostu pokračovala třetím kolem a plzeňští indiáni museli opět zavítat na led soupeře. Tentokrát jejich cesta vedla na sever Čech, kde se Škoda utkala s Bílými Tygry.

Bílí Tygři Liberec - HC Škoda Plzeň

5:4
0:0, 2:4, 3:0

Branky a nahrávky: 29. Rozsíval (Maxin, Pekař), 39. Kučera (Seidl, Šťástka), 41. Maxin (Pekař, Rozsíval), 50. Langer (Krajdl, Král), 52. Šťástka (Král, Rozsíval) – 26. Tománek (Úbl, Klatovský), 28. Klatovský (Úbl), 30. Hofrajtr (Makovec), 40. Bělík (Tománek, Holubec).
Průběh utkání: 0:0, 0:2, 1:2, 1:3, 2:3, 2:4, 5:4.

Vyšší tresty: Navíc Pilíšek (LIB), Pekař (LIB), Makovec (PLZ), Černý (PLZ) - 5+OK, bitka

Rozhodčí: Žižka – Maštalíř, Herles.

vyloučení
5:5
Využití
1:0
střely na branku
36:22
Diváci
61

Bílí Tygři Liberec

Macourek (Pech) – Jarabko, Ehrenberger, Plíšek, Hrouda, Macháček C, Král, Seidl – Maxin, Krajdl, Šťástka, Rozsíval, Kučera A, Pekař, Kratochvíl, Prokůpek, Langer, Bajer.

HC Škoda Plzeň

Pavlis (Mařík) – Kocek, Skala A, Holubec A, Černý, Mašek, Tolar – Fehér, Bělík, Klatovský, Matějka, Úbl, Makovec, Fábera, Slačík, Hofrajtr, Tománek.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Lukáš Pavlis 59 36 5 31 86,11 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Šimon Bělík 1 0 1 -1 0
Martin Černý 0 0 0 -1 27
Dominik Fábera 0 0 0 0 0
Adam Fehér 0 0 0 0 0
Aleš Hofrajtr 1 0 1 1 0
Tomáš Holubec 0 1 1 1 0
Antonín Klatovský 1 1 2 0 0
Petr Kocek 0 0 0 -1 0
Petr Makovec 0 1 1 0 25
Matouš Mašek 0 0 0 0 0
Jiří Matějka 0 0 0 2 0
Tomáš Skala 0 0 0 0 6
David Slačík 0 0 0 -2 0
Vojtěch Tolar 0 0 0 0 0
Matěj Tománek 1 1 2 1 2
Matyáš Úbl 0 2 2 -1 0

komentář

První větší šanci měli domácí Bílí Tygři, po dvou minutách se před plzeňského brankáře dostal Kratochvíl, Pavlis jeho střelu ale dokázal vykrýt. Následně si Škoda zahrála úvodní početní výhodu, v té nejprve ostře pálil od modré čáry Tomáš Skala, i Macourek byl ve svém brankovišti připraven. Domácí brankář byl pozorný nedlouho poté i proti povedené střele Aleše Hofrajtra. Už při rovnovážném stavu napřáhl na modré čáře domácí obránce Jan Jarabko, jeho ránu se ještě snažil tečoval Maxin, avšak nerozhodný stav platil dále. Poté si přesilovou hru zahrál i Liberec, ránu Saidla zastavil maskovaný muž indiánů svou lapačkou. A když neuspěl ani Prokůpek, který se řítil sám na Lukáše Pavlise, platil po první třetině nerozhodný stav.

To ve druhé třetině to byla zcela jiná písnička. Nejprve Maxin ještě první gól zápasu nevstřelil, to se povedlo až na druhé straně Plzni. Před Macourkem vznikl menší závar, puk si dobře našel Klatovský, který ho ještě předal na Matěje Tománka, který při svém prvním zápase za dorost hned dokázal skórovat. Uběhly pouhé dvě minuty a hosté svůj náskok již zdvojnásobili. Matyáš Úbl v útočném pásmu našel mezi kruhy Antonína Klatovského, který přesnou ranou navýšil plzeňský náskok. Tygři ale nechtěli zůstat pozadu a již o minutu později zkorigovali skóre. Skákavý kotouč se dostal až k Davidu Rozsívalovi, který do touše šikovně plácl ze vzduchu. Avšak za dalších 45 vteřin si vzala Škoda dvoubrankový náskok zpět. Aleš Hofrajtr si našel před brankou odražený kotouč a ten bleskově poslal hned do sítě. Dvě minuty před odchodem do šaten Liberec opět zadělal na drama. Na modré čáře napřáhl Seidl a jeho ránu šikovně tečoval mimo dosah Pavlise Tomáš Kučera. Poslední slovo ve druhé periodě ale měli přece jen Plzeňané. Hosté ujeli hned ve třech proti samotnému brankáři, Tománek šikovně předal puk Šimonu Bělíkovi, který trefil prázdnou bránu a vteřinu před koncem rovněž vstřelil při svém debutu v dorostenecké kategorii svou první trefu.

Brankové hody pokračovaly i na startu třetí dvacetiminutovky. Již v první minutě se hosté v defenzivě špatně domluvili, k puku se dostal Pekař, který našel nekrytého Imricha Maxina, který opět snížil na rozdíl jediné trefy. Na druhé straně se do slibné šance dostal Antonín Klatovský, z mezikruží avšak domácího brankáře neprostřelil. To se naopak povedlo přesně v polovině třetí části Adamu Langerovi, který sám před brankářem dokázal vyrovnat. Vstřelené branky nalily domácím novou krev do žil a za 81 vteřin dovršili velký obrat. Marek Šťastka si našel puk na hraně brankoviště a plzeňského brankáře dokázal prostřelit ranou mezi betony. O tři minuty později měl na hokejce pro změnu vyrovnání plzeňský Tománek, který měl před sebou již prázdnou bránu, na poslední chvíli mu ale nazdvihl hokejku jeden z domácích hráčů. V závěru to Škodovka zkusila v šesti, navíc hrála přesilovou hru, vyrovnání se ovšem již nedočkala. V samotném závěru se na ledě strhla ještě velká bitka, na konečný výsledek to ale nemělo žádný vliv. Indiáni v posledním dějství prohospodařili dvoubrankový náskok a z Liberci odjíždí bez bodu.

FOTO: Ronald Hansel.

Ohlasy trenérů

Milan Plodek (Bílí Tygři Liberec): „Na utkání bylo vidět, že oba týmy přijely v okleštěné sestavě. Ze začátku se hodně bruslilo, ale chyběla tomu hokejovost a lehkost. Dostali jsme na konci druhé třetiny nepříjemný gól, ale klukům jsme řekli, že odehráli slušnou dvacetiminutovku. Do třetího dějství jsme šli s tím, že už nemáme co ztratit. Ve výsledku rozhodl náš rychlý gól na začátku třetí části.“

Jiří Hanzlík (HC Škoda Plzeň): „Těžký zápas plný nepřesností. Bylo vidět hodně hokejové nekvality. Nám se povedlo přijet pozdě z důvodu zácpy na dálnici. Věci nám nešly podle představ, máme velkou marodku. I z tohoto důvodu jsme museli nasadit dva deváťáky, kteří však odehráli super utkání. I na špatném se dá najít něco pozitivního.“