DOR: PLZ - POR

Dorost zakončil úspěšný rok 2022 výhrou nad Porubou!

Naposledy v letošním roce vyjeli na led plzeňští dorostenci. Soupeřem jim byla Poruba, která trochu nečekaně, avšak zaslouženě, postoupila z první části sezóny již přímo do play off.

HC Škoda Plzeň - HC RT TORAX Poruba

4:1
0:0, 2:1, 2:0

Branky a nahrávky: 29. Černý (Klatovský, Beran), 32. Makovec (Prošek, Pittr), 57. Klatovský (Úbl, Beran), 59. Makovec (Pittr, Kamas) – 25. Koida (Jevtěchov).
Průběh utkání: 0:0, 0:1, 4:1.

Vyšší tresty: Navíc Zachariasz (POR) - 5+OK, vražení na hrazení

Rozhodčí: Ovsík – Štofa, Bublová.

vyloučení
6:4
Využití
1:0
střely na branku
27:23
Diváci
65

HC Škoda Plzeň

Pavlis (Mařík) – Černý, Tolar, Skala (A), Kocek, Prošek, Mašek, Kamas – Beran, Fehér, Klatovský, Matějka, Úbl, Pittr (C), Fábera, Makovec (A), Hofrajtr, Slačík.

HC RT TORAX Poruba

Turoň (Láryš) – Pavlíček, Jeřábek (A), Michalík, Stasjuk, Veselý, Dragon – Žídek, Skorokhod, Vehovský, Jevtěchov, Koida, Hlaváč, Hansel (A), Sobol (C), Zachariasz.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Lukáš Pavlis 60 23 1 22 95,65 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Matyáš Beran 0 2 2 1 0
Martin Černý 1 0 1 0 0
Dominik Fábera 0 0 0 2 0
Adam Fehér 0 0 0 1 0
Aleš Hofrajtr 0 0 0 0 0
Jiří Kamas 0 1 1 1 0
Antonín Klatovský 1 1 2 2 4
Petr Kocek 0 0 0 0 2
Petr Makovec 2 0 2 1 0
Matouš Mašek 0 0 0 0 0
Jiří Matějka 0 0 0 0 2
Tomáš Pittr 0 2 2 -1 0
Hynek Prošek 0 1 1 1 0
Tomáš Skala 0 0 0 1 2
David Slačík 0 0 0 0 2
Vojtěch Tolar 0 0 0 0 0
Matyáš Úbl 0 1 1 0 0

komentář

První zajímavou příležitost měla domácí Škoda, Tomáš Pittr servíroval kotouč na brankoviště, tam ho ovšem nikdo nezasáhl. Nedlouho poté už byl hostující brankář překonaný, avšak po ráně Antonína Klatovského Turoně zachránila branková konstrukce. Následně už puk byl skutečně v brance soupeře, kvůli postavení útočícího hráče v brankovišti gól ale nebyl uznán. Posléze se prezentoval hezkou individuální akcí Matyáš Beran, domácí forvard se proháčkoval až před gólmana, toho ovšem rychlou střelou nepřekonal. Hosté zahrozili díky Jevtěchovi, ten vypálil z levého kruhu, avšak nepřesně. Záhy si Aleš Hofrajtr hezky sjel k levé tyči, tam také dostal skvělý pas, jenomže plzeňský útočník netrefil puk dle svých představ. Úvodní třetina tak branku nenabídla, i proto že ostrou ránu Kamase od modré čáry vykopl svým betonem do bezpečných vod Turoň.

Na startu druhé periody měl velkou příležitost k otevření skóre zápasu Koida, jenž si od červené čáry nabruslil až před Pavlise, ten skvělým zákrokem podržel své mužstvo. O tři minuty ale šla Poruba přesto do vedení. Škoda špatně rozehrála kotouč uvnitř vlastní třetiny, puku se zmocnil znovu Rodion Koida a ten nyní přesnou ranou pod horní tyčku nedal brankáři indiánů sebemenší šanci zasáhnout. Avšak domácí se nechtěli zahanbit a za čtyři minuty již bylo opět srovnáno a nutno podotknout, že po precizně provedeném protiútoku. Beran našel na levém kruhu Klatovského, který ještě vyšperkoval celou akci pro Martina Černého, jenž poté střílel z pravé strany do poloprázdné brány. Krátce za polovinou utkání se Plzni povedlo utkání otočit. V přesilové hře dostal spoustu prostoru na modré čáře Hynek Prošek a jeho následnou ránu usměrnil za záda brankáře povedenou tečí Petr Makovec. Náskok indiánů mohl poté ještě navýšit Matyáš Beran, jenomže z levého kruhu nemířil přesně.

Poslední část odšpuntovali hosté v početní výhodě, avšak Škoda vše s grácií odbránila. Vzápětí dostala Poruba ještě jednu možnost, nebezpečnou ránu z pravého kruhu však v pohodě lapil Pavlis. Na druhé straně už při rovnovážném stavu na ledě byl Matyáš Úbl těsně bráněn, přesto dokázal puk poslat na druhou stranu, kam si najížděl Jiří Kamas, proti jeho ráně se ale na brankové čáře roztáhl Turoň. Po rychlém brejku zase hrozil Jeřábek, ani v tomto případě se skóre nezměnilo. Až v 57. minutě se domácí mohli uklidnit. Antonín Klatovský dostal od Úbla skvělý pas mezi kruhy a plzeňský útočník se trefil přesně k pravé tyči. O dvě minuty později dal výsledku definitivní podobu Petr Makovec, jenž i s pořádnou dávkou paní štěstěny dorazil za brankáře ránu kapitána Pittra. Plzeň se tak loučí s uplynulým rokem výhrou, na domácím ledě indiáni přejeli Porubu 4:1.


Ohlasy trenérů

Jiří Hanzlík (HC Škoda Plzeň): „Myslím, že včerejší utkání s Třincem bylo kvalitnější. Jak co se týče úrovně hry, tak i náš výkon. V zápase byly mraky nepřesností, takových nevynucených chyb, jak se praví v tenise. Soupeř se postupem času v zápase zlepšoval. My jsme nevyužili naše šance v začátku utkání, kdy soupeř nehrál tak dobře, avšak stejně špatně jsme hráli i my. Naštěstí jsme v poslední periodě byli produktivní. Dalo by se ve finále říct jasný výsledek, avšak ve hře bylo spoustu nepřesností.“

David Moravec (HC RT TORAX Poruba): „V první řadě musíme pogratulovat Plzni k vítězství. My jsme přijeli v hodně okleštěné sestavě, máme tři nemocné hráče, navíc jeden zraněný, takže jsme na okraji epidemie. Navíc spousta kluků je taktéž nechcípaných, ale i přesto si myslím, že náš výkon nebyl vůbec špatný, avšak závěr nám trošku utekl. V závěru bylo vidět, že kluci ve fyzické únavě dělají chyby. My stále sbíráme zkušenosti, připravujeme se na závěrečnou část této soutěže.“