DOR: PLZ - MHK

Dorost si na kole štěstí u Mountfieldu vytočil dva body!

Ve čtvrtek zvládli plzeňští dorostenci tuhou bitvu s Pardubicemi, dnes svedli další velkou podívanou s druhým východočeským celkem - Mountfieldem HK. První vzájemný souboj v této sezóně ovládl Hradec, který zvítězil 4:3 po prodloužení.

HC Škoda Plzeň - Mountfield HK

4:3p
1:2, 2:0, 0:1 - 1:0

Branky a nahrávky: 8. Kocek (Matějka), 35. Pittr (Tolar, Beran), 37. Makovec (Beran, Černý), 63. Matějka (Prošek) – 4. Novotný (Jón, Pavlík), 10. Jón (Novotný), 49. Jón (Pavlík, Novotný).
Průběh utkání: 0:0, 0:1, 1:1, 1:2, 3:2, 3:3, 4:3.

Rozhodčí: Zedníková – Thuma, Hošťálek.

vyloučení
5:3
Využití
0:2
střely na branku
22:36
Diváci
57

HC Škoda Plzeň

Pavlis (10. Mařík) – Kocek, Prošek, Holubec, Černý, Skala (A), Tolar – Pittr (C), Makovec (A), Matějka, Pavlák, Úbl, Klatovský, Fábera, Beran, Hofrajtr, Slačík.

Mountfield HK

Petřík (Meišner) – Samek (A), Černý, Forejtek, Janeček, Burda, Pánek – Aschenbrenner, Novotný, Pavlík, Jón (C), Hendrych, Voderacký, Vítek, Frolík, Páleník.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Matyáš Mařík 53 29 1 28 96,55 0
Lukáš Pavlis 10 7 2 5 71,43 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Matyáš Beran 0 2 2 2 4
Martin Černý 0 1 1 1 0
Dominik Fábera 0 0 0 0 0
Aleš Hofrajtr 0 0 0 0 0
Tomáš Holubec 0 0 0 0 0
Antonín Klatovský 0 0 0 0 0
Petr Kocek 1 0 1 0 0
Petr Makovec 1 0 1 2 2
Jiří Matějka 1 1 2 1 0
Sebastián Pavlák 0 0 0 1 0
Tomáš Pittr 1 0 1 2 0
Hynek Prošek 0 1 1 2 0
Tomáš Skala 0 0 0 1 2
David Slačík 0 0 0 0 0
Vojtěch Tolar 0 1 1 1 0
Matyáš Úbl 0 0 0 0 2

komentář

Zápas začal pěkně zostra, hned ve druhé minutě měl velkou příležitost Antonín Klatovský, který po hezké souhře vyplaval osamocený na levém kruhu, avšak jeho křižnou ránu dokázal Petřík se štěstím zlikvidovat. O minutu později byl nicméně vyloučen domácí Úbl a premiérovou početní výhodu v zápase Hradec hned využil. Pavlík našel těsně před Pavlisem volného Adama Novotného, který měl si kotouč zpracovat a záhy ho poslat přes beton do brány. Napravit své vyloučení se pokoušel vzápětí Úbl, který si najel mezi kruhy, jeho tvrdá rána ovšem vyprášila jen betony gólmana. Plzeň se vyrovnání ale přece jen dočkala. Hosté nedokázali dostat kotouč z pásma, v rohu si ho pro sebe ukradl Jiří Matějka, který následně oslovil na levém kruhu Petra Kocka a ten se prosadil přesnou ranou k pravé tyči. Za necelé dvě minuty si Mountfield ale vzal ztracené vedení zpět. Novotný tentokrát našel na pravém křídle rozjetého Jakuba Jóna, který se dostal až za záda domácích obránců a rychlým švihem dostal puk do sítě. Brankáře Pavlise po druhé obdržené brance nahradil v brankovišti Matyáš Mařík. Škodovka mohla znovu srovnat účty, velkou příležitost měl v přesilové hře Petr Makovec, z bezprostřední blízkosti ale brankáře nepřekonal. Po dvaceti minutách tak vedli hosté na západě Čech 2:1.

Dvě minuty po návratu ze šaten měl znovu velkou příležitost Makovec, který obral obránce Hradce o kotouč, následně se forvard inidánů dostal tváří v tvář brankáři, kterého ale rychlou ranou nepřekonal. Jen o pár chvil později si sjel od modré čáry do střelecké pozice Martin Černý, plzeňský obránce trefil však jen prostředek brány. Vzápětí mohla Škoda udeřit dokonce ve vlastním oslabení. Tomáš Pittr se z čista jasna ocitl sám před maskovaným mužem Hradce Králové, puk mu do branky ale nezametl. Naopak krátce před polovinou zápasu mohl přidat třetí branku hostů Vojtěch Aschenbrenner, který byl rovněž sám před Maříkem, před svou ránou si ideálně poklekl, avšak přesto puk v brance neskončil. Z další příležitosti už nicméně zapršelo. Na modré čáře napřáhl Vojtěch Tolar, jeho rána byla ovšem sražená. Hosté nicméně puk vyhodit nedokázali, Tomáš Pittr proto vyslal další ránu a ta už zapadla přesně k tyči, Petřík tentokrát nemohl dělat vůbec nic. A za další dvě minuty indiáni dokonce utkání zcela překlopili na svou stranu. Matyáš Beran parádně zatáhl kotouč do útočného pásma, následně si všiml z pravé strany před brankou najetého Petra Makovce, který už měl před sebou jen poodkrytou část brány. Stejný hráč měl krátce před koncem druhé periody ještě jednu šanci, ta už ovšem zůstala nevyužita a po čtyřiceti minutách tak už vedla domácí Škoda 3:2.

Na startu poslední dvacetiminutovky začala Hradec kousat, Dominik Pavlík se s pukem proháčkoval až před Matyáše Maříka, jeho prudká rána zápětím v brance ale neskončila. Vzápětí v početní nevýhodě se do dobré příležitosti dostal kapitán Jakub Jón, který s pukem projel takřka celé hřiště, plzeňský gólman nadále předváděl skvělý výkon. Na opačné straně mohl zdvojnásobit plzeňské vedení Matyáš Úbl, svou ránu poslal jen do betonu brankáře Petříka. Krátce na to přišly dva fauly domácího výběru, Mountfield dostal k dispozici přesilovou hru pět na tři, kterou využil a srovnal na 3:3. Bekhendové nahození Pavlíka se několikrát odrazilo, puk nakonec vyplaval u volného Jakuba Jóna, který měl před sebou již poloprázdnou bránu. Už při rovnovážném stavu na ledě pálil tvrdě od modré čáry Tomáš Skala, jeho projektil vylekal, ale nepřekonal brankáře Východočechů. Posléze si obě mužstva znovu vyměnila po jedné přesilové hře, tentokrát žádná větší šance nicméně nepřišla. V samotném závěru si obě mužstva poctivě hlídala svá zadní vrátka, utkání tak dospělo až do prodloužení.

Po minutě odehraného času zkusili hosté hru bez brankáře, Štěpán Černý střelou od modré čáry ale trefil jen pravou tyč. Nastavený čas nakonec trval jen něco málo přes dvě minuty. Za domácí brankou totiž Hynek Prošek bekhendem prostrčil puk do jízdy Jiřímu Matějkovi, jenž následně krátce za modrou čárou trefil opuštěnou hostující klec. V tomto případě pro Mountfield risk neznamenal zisk. Plzeň tak svému soupeři dokonale vrátila porážku z úvodního vzájemného měření sil.


FOTO: Ronald Hansel.

Ohlasy trenérů

Jiří Hanzlík (HC Škoda Plzeň): „Myslím, že jsme viděli vyrovnané utkání. Zápas nakonec dospěl až do prodloužení, kde jsme za naší snahu byli odměnění.“

Luboš Dvořák (Mountfield HK): „Soupeř nás předčil v agresivitě. Minimálně dvě třetiny byl na tom lépe i pohybově a zaslouženě vedl. My jsme tyto aspekty ve třetí části vyrovnali, což nám pomohlo k srovnání skóre. V prodloužení jsme zkusili přesilovku; hru bez brankáře. Po ztrátě kotouče jsme inkasovali rozhodující branku. Po průběhu utkání si ale myslím, že Plzeň zaslouženě získala bod navíc.