DOR: ZLN - PLZ

Dorost velký obrat nedotáhl, Zlínu podlehl po nájezdech

Po reprezentační přestávce se opět rozběhla Extraliga dorostu. Plzeň nyní čekají čtyři zápasy na Moravě, první zastávkou byl Zlín, který indiáni na svém ledě porazili vysoko 9:1.

PSG Berani Zlín - HC Škoda Plzeň

5:4sn
3:1, 0:2, 1:1 - 0:0

Branky a nahrávky: 2. Kos (Valášek, Mořkovský), 15. Vaculík (Mořkovský), 18. Vaculík (Holba, Heš), 58. Vaculík (Heš), rozh. náj. Vaculík – 4. Tolar (Matějka, Kamas), 31. Mašek (Pittr, Makovec), 36. Pittr (Beran, Fábera), 59. Hofrajtr (Pittr, Beran).
Průběh utkání: 0:0, 1:0, 1:1, 3:1, 3:3, 4:3, 4:4, 5:4.

Rozhodčí: Schenel – Beneš, Šobáň.

vyloučení
6:3
Využití
0:1
V Oslabení
2:0
střely na branku
24:43
Diváci
43

PSG Berani Zlín

Kowalczyk (Zábojník) – Kotala, Mořkovský, Řezníček, Uřičář, Lukaštík, Řimák, Schmied – Vaculík, Kos, Nesrsta, Holba, Pečner, Valášek, Pešák, Dvořák, Plšek, J. Heš.

HC Škoda Plzeň

Pavlis (21. Mařík) – Kamas, Tolar, Holubec, Kocek, Černý, Skala, Mašek – Fábera, Hofrajtr, Úbl, Pavlák, Matějka, Klatovský, Pittr, Beran, Makovec, Slačík.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Matyáš Mařík 45 15 1 14 93,33 0
Lukáš Pavlis 20 9 3 6 66,67 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Matyáš Beran 0 2 2 1 2
Martin Černý 0 0 0 2 0
Dominik Fábera 0 1 1 1 0
Aleš Hofrajtr 1 0 1 -1 0
Tomáš Holubec 0 0 0 -2 0
Jiří Kamas 0 1 1 1 0
Antonín Klatovský 0 0 0 -1 0
Petr Kocek 0 0 0 -1 0
Petr Makovec 0 1 1 0 0
Matouš Mašek 1 0 1 1 2
Jiří Matějka 0 1 1 -1 2
Sebastián Pavlák 0 0 0 -2 0
Tomáš Pittr 1 2 3 1 0
Tomáš Skala 0 0 0 -1 0
David Slačík 0 0 0 -2 0
Vojtěch Tolar 1 0 1 0 0
Matyáš Úbl 0 0 0 -1 0

komentář

Utkání začalo pěkně od podlahy, již ve druhé minutě šli domácí Berani do vedení. Valášek poslal do samostatného úniku Dominika Kose, který plzeňského gólmana překonal rychlou kličkou do bekhendu. Nicméně indiáni za další dvě minuty přispěchali s rychlou odpovědí. Vojtěch Tolar získal kotouč na modré čáře, plzeňský bek si popojel do lepší pozice a tvrdou ranou nedal gólmanovi šanci. Záhy si Zlín zahrál úvodní přesilovou hru, nicméně Západočeši ji skvěle odbránili. Už při rovnovážném stavu se Matyáš Beran proháčkoval celou obranou až před Kowalczyka, toho se mu ale překonat nepovedlo. A tak přišel trest. Na levém kruhu napřáhl Martin Vaculík a jeho rychlý švih skončil až v Pavlisově bráně. Nedlouho poté si hosté taktéž zahráli početní výhodu, avšak za šestnáct vteřin to byli indiáni, kteří potřetí inkasovali. Martin Vaculík dal do pohybu své rychlé nohy, plzeňského brankáře následně překonal díky fosrsbergově kličce. Poslední šanci úvodní periody měli znovu domácí, Jakub Heš ale tentokrát nebyl přesný, po dvaceti minutách tak ztráceli modrobílí na svého soupeře dvě branky.

Druhou periodu odšpuntoval kapitán hostů Tomáš Pittr, který vybojoval kotouč, poté ale nemířil přesně. Vzápětí indiáni přečkali oslabení a nedlouho na to mohl Matyáš Úbl snížit, skvělým zákrokem ho ale vychytal Kowalczyk. Avšak nakonec ani on nestačil na situaci z poloviny utkání. Matouš Mašek dostal puk ideálně na svou hokejku a rychlou střelou překonal brankáře Zlína, ten navíc přes mnoho hráčů vůbec nic neviděl. Škoda převzala otěže utkání a hnala se za vyrovnáním, Makovec ještě ale neuspěl. Až pět minut před koncem prostředního dějství opět platil nerozhodný stav. Fábera našel Matyáše Berana, který měl čas zamířit do černého. Ještě před odchodem do šaten mohla Plzeň utkání dokonce otočit, u pravé tyče zůstal trestuhodně volný Matyáš Úbl, nicméně ten nakonec nedokázal dostat puk do prázdné brány. Třetí třetina tak slibovala zajímavou podívanou.

Nedlouho po jejím startu hrála Škodovka další přesilovou hru, Úbl pálil z mezikruží, avšak puk do brány nedostal. Na druhé straně následně zkoušel své štěstí Heš, neujala se ale ani dorážka Pešáka. Vzápětí hráli indiáni dokonce přesilovou hru pět na tři, v ní puk do brány dostali, bohužel až po odpískání. Plzeň byla nadále lepším celkem, hnala se za obratem, ale Kowalczyk držel své mužstvo. Dvě minuty před koncem hráli Západočeši opět přesilovou hru, avšak paradoxně již podruhé inkasovali ve vlastním oslabení. Martin Vaculík opět zdrhnul hostujícím hráčům a po rychlém brejku vstřelil svou třetí branku v zápase. Nicméně hosté se nevzdali a o necelou minutu dokázali ještě utkání poslat do prodloužení. Kowalczyk ještě vychytal Tomáše Pittra, na dorážejícího Aleše Hofrajtra již ale nestačil.

Prodloužení nabídlo jen šanci agilního Vaculíka, ovšem ten neuspěl, na řadu tak musely přijít samostatné nájezdy. V nich se jako první ujal domácí Holba, avšak na jeho zásah hned ve druhé sérii odpověděl Jiří Matějka. Rozuzlení nakonec přinesla pátá série. Plzeňský Matyáš Beran behkehdem minul, Martin Vaculík mířil přesně k pravé tyči. Na úvod moravského tripu bere Škoda Plzeň jeden bod, Zlínu podlehla 4:5 po samostatných nájezdech.


FOTO: PSG Berani Zlín.

Ohlasy trenérů

Lubomír Vosátko (PSG Berani Zlín): „Odehráli jsme dobrý, bojovný zápas. Samozřejmě jsme udělali pár chyb, kterých se musíme vyvarovat, ale musím konstatovat, že takových chyb už neděláme tolik jako v minulých zápasech. Kaňkou je, že jsme byli často vylučovaní. Plzeň je natolik kvalitní celek, že nás potrestala při power play. To mě mrzí. Každopádně jsme odehráli dobré utkání a já jsem rád i za kluky, že jej zvládli.“

Jiří Hanzlík (HC Škoda Plzeň): „Kromě první třetiny jsme měli po celý zbytek zápasu herní převahu, ale nepohlídali jsme si brejkové situace Zlína a inkasovali ze samostatných úniku. Šancí na vítězství jsme měli dnes dostatek.“