DOR OF1: PLZ - CEB

Vstup do play off hodný šampiónů, dorost na úvod zničil Motor!

Je to tady, dnešním dnem odstartoval vrchol sezóny - play off! Úřadující mistři z Plzně v prvním zápase hostili České Budějovice a do vyřazovacích bojů nemohli vstoupit lépe. V sérii na dvě vítězná utkání se ujali vedení.

HC Škoda Plzeň - Banes Motor České Budějovice

5:0
2:0, 3:0, 0:0

Branky a nahrávky: 8. Pittr (Tolar, Makovec), 20. Makovec (Pittr, Beran), 24. Úbl (Klatovský, Prošek), 26. Úbl (Klatovský, Prošek), 31. Fábera (Matějka).
Průběh utkání: 0:0, 5:0.

Rozhodčí: Dyrmšmíd, Kosnar – Kokrment, Sýkora.

vyloučení
5:4
Využití
0:0
V Oslabení
1:0
střely na branku
32:41
Diváci
85

HC Škoda Plzeň

Mařík (Pavlis) – Prošek, Tolar, Skala (A),Černý, Kocek, Holubec, Kamas – Beran, Pittr (C) Klatovský, Matějka, Pavlák, Úbl, Fábera, Makovec (A), Slačík, Hofrajtr.

Banes Motor České Budějovice

Pytel (26. Schacherl) – Gřegořek, Blažek, Prušák, Fábera, Šíma, Lukáš – Postl, Lukeš, Hečko, Palán, Humeník, Šimon, Pánek, Aulický, Hoch, Drančák (C), Kinter.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Matyáš Mařík 60 41 0 41 100,00 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Matyáš Beran 0 1 1 2 2
Martin Černý 0 0 0 0 0
Dominik Fábera 1 0 1 1 0
Aleš Hofrajtr 0 0 0 1 0
Tomáš Holubec 0 0 0 2 0
Jiří Kamas 0 0 0 2 2
Antonín Klatovský 0 2 2 2 0
Petr Kocek 0 0 0 0 0
Petr Makovec 1 1 2 2 0
Jiří Matějka 0 1 1 1 0
Sebastián Pavlák 0 0 0 0 0
Tomáš Pittr 1 1 2 2 0
Hynek Prošek 0 2 2 3 0
Tomáš Skala 0 0 0 0 6
David Slačík 0 0 0 2 0
Vojtěch Tolar 0 1 1 2 0
Matyáš Úbl 2 0 2 2 0

komentář

Zápas začal ve velkém stylu, hned ve druhé minutě se do zakončení dostal Matyáš Úbl, avšak z pravé strany gólmana Jihočechů nepřekvapil. To hosté odpověděli ještě větší šancí. Matyáš Humeník se v oslabení dostal do samostatného úniku, avšak Mařík si na jeho zakončení počkal. Jen o pár vteřin později se situace opakovala, tentokrát vše domácí obrana hasila za cenu trestného střílení. K němu se rozjel Dominik Postl, ten zkusil kličku do bekhendu, avšak proti jeho pokusu opět skvěle zasáhl Matyáš Mařík. V osmé minutě to tak byla Škodovka, která otevřela skóre zápasu. Vojtěch Tolar vypálil od modré čáry a jeho pokus ideálně tečoval kapitán Tomáš Pittr. Hosté měli na hokejkách brzo vyrovnání, Vojtěch Aulický hledal před brankou volného Humeníka, ten domácího brankáře překvapil, Mařík nevěděl, kde má kotouč, domácí obrana mu nakonec pomohla ho odpálit do bezpečí. Poté po rychlém brejku zůstal Antonín Klatovský zcela zapomenut mezi kruhy, domácí útočník nicméně poslal puk jen do připravené lapačky Pytla. Když už to vypadalo, že více branek v úvodní části neuvidíme, Škoda přece jen ještě jednou udeřila, navíc ve vlastním oslabení. Matyáš Beran vyhodil puk z vlastní třetiny, hostující hráči kotouč zcela ignorovali, ten tak dobruslil Tomáš Pittr, vzápětí na druhé vlně našel najetého Petra Makovce, který pouhou vteřinu před koncem přesnou ranou k pravé tyči nedal brankáři šanci zasáhnout.

Na startu prostředního dějství zaútočil ve vlastním oslabení Klatovský, avšak do černého plzeňský forvard nemířil. Nedlouho poté přesto Škoda udeřila. Už při rovnovážném stavu pálil od modré čáry Hynek Prošek, brankář hostů kotouč jen vyrazil, Klatovský záhy zadovkou oslovil Matyáše Úbla, který měl před sebou jen prázdnou bránu. A to nebylo vše, za pouhé dvě minuty se historie opakovala. Prošek našel Klatovského v rohu ledové plochy, ten se následně rozhlédl, přesným pasem na hraně brankoviště našel znovu Matyáše Úbla a ten jemnou tečí poslal puk do šibenice. To už bylo na brankáře Pytla vše a své místo přenechal Schacherlovi. Ten udržel čisté konto jen necelých pět minut. Matějka vysunul do samostatného úniku Dominika Fáberu, který milimetrovou ranou trefil přesně pravý horní roh brány. Šestou branku měl na hokejce Jiří Kamas, na kterého hostující obrana na levé straně zcela zapomněla, ten však ani nadvakrát brankáře Jihočechů neprostřelil. Lépe si nevedl ani Jiří Matějka, který hledal místo na bližší tyči. Po čtyřiceti minutách tak vedla Škoda nad svým soupeřem jasně 5:0.

Závěrečná perioda se prakticky dohrávala pouze z povinnosti, jelikož o vítězi již bylo rozhodnuto. Přesto mohl snížit Alan Šimon, který měl dobrou příležitost, z osy hřiště avšak nulu na kontě svého týmu nevymazal. Na druhé straně se dostal ke střele od modré čáry Jiří Kamas a po jeho ráně zazvonila branková konstrukce. Následně měl Matyáš Úbl na hokejce hattrick! Plzeňský útočník se dostal po chybě v hostující obraně do úniku, forvard indiánů zkoušel ránu mezi nohy, betony Schacherla ale k sobě sklaply včas. Lépe si nevedl ani Matyáš Beran, který se šikovně protlačil až před gólmana. Motoru nakonec nebyla přána ani ta čestná branka, protože když už Tomáš Lukeš dostal výbornou přihrávku od zadního mantinelu před bránu, tak ani z bezprostřední blízkosti Maříka nepřekonal. Závěr utkání už si Škoda zkušeně pohlídala a na úvod play off zvítězila jednoznačně 5:0, Matyáš Mařík navíc vychytal čisté konto. Série pokračuje v neděli na ledě Budvar Arény.


FOTO: Ronald Hansel.

Ohlasy trenérů

Dušan Andrašovský (HC (Škoda Plzeň): „Těžký zápas pro nás, soupeř byl velmi dobrý, osobně mě překvapili individuality v soupeřově týmu. Nebyli jsme v zápase lepší než Motor, ba naopak nás často i on přehrával a jen díky skvělému brankáři Maříkovi jsme dneska vyhráli. Měli jsme dneska hodně štěstí, avšak to také přeje připraveným. Vítězství v play off se počítá, avšak spokojenost být úplně nemůže.“

Milan Dančisin (HC Motor České Budějovice): „Soupeř byl lepší, dneska vyhrál zaslouženě. My jsme udělali fatální chybu na konci první třetiny, Plzeň se tím pádem dostala do vedení 2:0. I když jsme bojovali a hráli až do konce zápasu, tak góla jsme nakonec nedali. Plzni výborně zachytal gólman, my naopak jsme měli zase špatný tlak do brány.“