DOR OF3: PLZ - CEB

Dorost ovládl zápas o všechno a slaví postup do čtvrtfinále!

Osmifinále play off Extraligy dorostu dospělo až do rozhodujícího třetího zápasu. Úřadující mistři měli výhodu domácího prostředí, ve kterém potvrdili svou vysokou kvalitu a po skvělém výkonu se plzeňské mladé pušky mohou těšit na čtvrtfinále.

HC Škoda Plzeň - Banes Motor České Budějovice

6:0
1:0, 1:0, 4:0

Branky a nahrávky: 1. Prošek (Benák, Titlbach), 28. Titlbach (Benák, Úbl), 42. Makovec (Skok, Kamas), 47. Slačík (Skala, Titlbach), 49. Prošek (Úbl, Beran), 55. Benák (TS).
Průběh utkání: 0:0, 6:0.

Rozhodčí: Valda, Žižka – Dědek, Hlinka.

vyloučení
4:5
Využití
0:0
V Oslabení
0:1
střely na branku
34:30
Diváci
122

HC Škoda Plzeň

Mařík (Pavlis) – Skala (A), Prošek, Černý, Tolar, Kamas, Skok – Titilbach, Slačík, Benák, Makovec (A), Beran, Pittr (C), Klatovský, Matějka, Úbl, Hofrajtr.

Banes Motor České Budějovice

Schacherl (Pytel) – Gřegořek (A), Šíma, Prušák, Fábera, Matějka, Lukáš – Hoch, Postl, Lukeš, Palán, Kretschmer, Humeník, Pánek, Aulický, Drančák (C), Hečko, Šimon.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Matyáš Mařík 60 30 0 30 100,00 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Adam Benák 1 2 3 2 0
Matyáš Beran 0 1 1 1 2
Martin Černý 0 0 0 0 0
Aleš Hofrajtr 0 0 0 1 2
Adam Jiříček 0 0 0 1 0
Jiří Kamas 0 2 2 3 0
Antonín Klatovský 0 0 0 0 0
Petr Makovec 1 0 1 2 0
Jiří Matějka 0 0 0 0 0
Tomáš Pittr 0 0 0 2 0
Hynek Prošek 2 0 2 3 0
Tomáš Skala 0 0 0 1 0
Jan Skok 0 1 1 2 2
David Slačík 1 0 1 1 0
Adam Titlbach 1 2 3 3 2
Vojtěch Tolar 0 0 0 1 0
Matyáš Úbl 0 2 2 2 0

komentář

Plzeňské mužstvo se do důležitého třetího utkání posílilo hned o čtyři hráče. Do útočných řad povolal Jiří Hanzlík duo Adamů Benáka s Titlbachem, v obraně zase tvrdili muziku Jan Skok s Adamem Jiříčkem. A hned v první minutě byli vidět. Uběhlo pouhých 39 vteřin, po souhře Titbacha s Benákem pálil od modré čáry Hynek Prošek a jeho rána zapadla přesně k levé tyči. Posléze si Antonín Klatovský vybruslil od zadního mantinelu až na brankoviště, bekhendem ale kotouč za Schacherla nedostal. Škoda potvrzovala svou velkou sílu, v další akci pálil Vojtěch Tolar, který si udělal prostor na pravém kruhu, jeho ránu vyrazil Schacherl pouze k volnému Matyášovi Beranovi, ten nicméně v obtížné situaci minul poloprázdnou bránu. Ve stejné minutě byl v podobné situaci Adam Titlbach, skóre se opět neměnilo. V dalším rychlém přečíslení vystřelil z levé strany Adam Benák, Schacherl na poslední chvíli jeho pokus dokázal vytěsnit mimo své brankoviště. Nedlouho poté se uskutečnila krásná akce celé domácí pětky. Vše nejprve rozjel Adam Jiříček, Titlbach si poté vyměnil kotouč s Hynkem Proškem, první jmenovaný ale minul zcela prázdnou bránu. Nutno podotknout, že to měl celkem těžké, jelikož puk hodně skákal. Hosté domácí branku ohrožovali pouze od modré čáry, což nedělalo Maříkovi sebemenší problém. Po první třetině vedli indiáni ale jen o jeden gól.

Prostřední periodu odšpuntoval Vojtěch Aulický, který se tlačil do zakončení podél levého mantinelu, jeho pokus nakonec dokázal Mařík vykopnout svým betonem. Plzeň odpověděla rychlým brejkem dvou na jednoho, Adam Benák našel před bránou Petra Makovce, avšak nikdo z přítomných na stadionu nechápal, že tahle situace neskončila brankou. Z další šance o minutu později už ale přece jen zapršelo, celá akce tentokrát domácím vyšlo na jedničku a zaslouženě zdvojnásobili své vedení. Agilní Benák našel na levé straně volného Adama Titlbacha, který neměl problém trefit poloprázdnou hostující bránu. V polovině utkání přišla na řadu první početní hra indiánů, avšak Samuel Drančák se ve vlastním oslabení dostal do samostatného úniku, forvard Jihočechů se snažil zasunout puk mezi betony, ty ale k sobě sklaply včas. Z rychlého brejku dvakrát pálil Adam Jiříček, bek indiánů mířil ke vzdálenější tyči, Schachel obě rány stačil včas vytáhnout. O pár minut později měl Daniel Matějka na hokejce kontaktní branku, jeho ránu z pravého kruhu ale fantasticky vytáhl mimo svou bránu plzeňský gólman. Poslední šanci v prostředním dějství měli znovu domácí, David Slačík avšak z ostrého úhlu trefil jen horní tyčku, po čtyřiceti minutách tak vedla Škoda nad svým soupeřem 2:0.

Na startu třetí třetiny udělali domácí velký krok k postupu. Petr Makovec si nabruslil do útočného pásma podél pravého mantinelu a puk následně procpal skrz brankáře až do sítě. Poté se Jiří Matějka procpal až před gólmana, ve finální fázi mu ale utekl puk od hokejky a Schacherl stačil včas zasáhnout. Za další tři minuty už bylo hotovo. Tomáš Skala ve středním pásmu našel Davida Slačíka, který se posléze zbavil obránce a nadvakrát se mu povedlo překonat i brankáře Motoru. Škoda hrála ve velké euforii, uběhly další dvě minuty a hosté měli v bráně nepopulárního bůra. Přesilovou hru sice indiáni využít nedokázali, avšak krátce poté v dalším rychlém brejku našel Matyáš Úbl na druhé vlně Hynka Proška, který přes beton dostal podruhé v zápase puk do sítě. Hosté se pokoušeli alespoň o čestný úspěch, velkou příležitost k tomu měli v početní výhodě, avšak svůj kalich hořkosti si nakonec Jihočeši vypili až do dna. Adam Benák se zmocnil kotouče a při následném úniku byl faulován jen za cenu trestného střílení. K němu se rozjel sám faulovaný Adam Benák, ten zvolil forhendovou kličku a tam mu vyšla na podtrženou jedničku. Škoda Plzeň porazila Motor České Budějovice ve třetím rozhodujícím zápase vysoko 6:0 a může tak slavit postup do čtvrtfinále, v něm se utká s pražskou Slavií.


Ohlasy trenérů

Dušan Andrašovský (HC (Škoda Plzeň): „Velmi těžké utkání, avšak dobře jsme ho takticky zvládli. Kluci bojovali, hráli srdcem, tak jak se v play off má. Hodně nám taktéž pomohli kluci z juniorky, je to pro ně také těžké, když jdou znovu o kategorii níže, ale dnes to všichni zvládli na sto procent. Je potřeba znovu pochválit i brankáře Matyáše Maříka, to byl dle mého rozdílový hráč této série.“

Milan Dančisin (HC Motor České Budějovice): „Samozřejmě, že jsme zklamaní. Soupeř nám dal v první minutě gól, my jsme se měli do zápasu vrátit v posledních pěti minutách druhé třetiny, tam jsme soupeře zavřeli, bohužel jsme vyšli střelecky naprázdno. Při nástupu do třetí třetiny jsme dostali gól na 0:3 a poté už to byl z naší strany zmar. Plzni blahopřeji, byla lepší. Za mě to byla parádní série, na všechny kluky jsem pyšný.“