DOR: VIT - PLZ

Dorost začal trip vítězně, Vítkovicím uštědřil šach mat v poslední minutě,

Poprvé v nadstavbě vyjeli mimo své prérie plzeňští dorostenci. Jejich cesta vedla na opačný kout republiky, nejprve se utkali s v Ostravě s Vítkovicemi.

HC Vítkovice Ridera - HC Škoda Plzeň

1:2
1:1, 0:0, 0:1

Branky a nahrávky: 8. Nazad (Daněk) – 18. Fodor (Maxa, Tománek), 60. Slačík (Tománek, M. Černý)
Průběh utkání: 0:0, 1:0, 1:2.

Rozhodčí: Mikler – Hanzlík, Horák.

vyloučení
2:4
Využití
0:0
střely na branku
31:31
Diváci
156

HC Vítkovice Ridera

Skoumal (Špírek) – A. Drábek (A), Zatloukal, M. Fojtík (C), Lyčka, A. Vítek, Szarowski – Nazad, M. Mareš, Plško – Max. Man, Svozil, A. Daněk – Kisza (A), Zachariasz, Šebesta.

HC Škoda Plzeň

Šátava (Poustka) – M. Mašek (A), M. Černý (C), Hanzlík, Fiala, Kamas, Reisnecker – Bělík, Pitter, Slačík (A), Tománek, Fehér, Maxa, Fodor, Slováček, Chasák, Úbl.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
František Šátava 60 31 1 30 96,77 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Šimon Bělík 0 0 0 0 4
Martin Černý 0 1 1 1 0
Adam Fehér 0 0 0 0 0
Matyáš Fiala 0 0 0 1 0
Jan Fodor 1 0 1 1 0
František Hanzlík 0 0 0 1 0
Jiří Kamas 0 0 0 -1 0
Matouš Mašek 0 0 0 -1 0
Jiří Maxa 0 1 1 1 0
Václav Pitter 0 0 0 0 0
Ben Reisnecker 0 0 0 1 0
David Slačík 1 0 1 0 0
Jakub Slováček 0 0 0 0 0
Matěj Tománek 0 2 2 1 0
Matyáš Úbl 0 0 0 0 2

komentář

V úvodu zápasu Škodovka přečkala přesilovou hru soupeře, Vítkovice se nicméně prosadily krátce po jejím skončení. Michael Nazad se ocitl nikým nehlídaný mezi kruhy, odkud rychlou ranou překonal Františka Šátavu. Následně se do střelecké pozice propracoval Man, plzeňský brankář tentokrát své mužstvo podržel. Na opačné straně Mašek vysunul do šance Jiřího Maxu, český reprezentant do šestnácti let skóre nicméně nesrovnal. Plzeň se postupně osmělovala, v nabídnuté početní výhodě se nejprve zastřelovala, aby v polovině osmnácté minutě dokázala vyrovnat. Škoda se hodně dlouhou dobu držela v útočném pásmu a na vítkovickou bránu posílala jednu střelu za druhou. Skoumal sice zastavil nebezpečné zakončení Tománka z těsné blízkosti, jenže pak už se nedokázal natáhnout na dorážku Jana Fodora z pravé strany. Po první třetině tak platil stav 1:1.

Na startu prostřední periody se Zachariasz z pravé strany šikovně protáhl až ke kruhu, odkud zamířil mezi betony Šátavy, ten je stihl ale včas sklapnout. Z rychlého brejku se zase dostal do zakončení Václav Pitter, jenž mířil na bližší tyč, tu si Skoumal ovšem svědomitě pohlídal. Následně měli domácí před sebou takřka prázdnou bránu, ale ani z této šance branka nepadla. Vítkovice se do další šance dostaly ve vlastním oslabení, Nazad našel Mareše, proti němu se ale blýskl František Šátava. Za Škodovku pro změnu zahrozili Mašek s Úblem, oba brankáři ovšem nadále předváděli skvělé výkony. I po čtyřiceti minutách tak nadále platil stav 1:1.

Poslední dvacetiminutovku odšpuntoval Jiří Maxa, který se protáhl až před bránu, kde se pokusil zmást brankáře a zasunout puk kolem betonu do brány, ale nepovedlo se mu to. O dvě minuty se zase prezentoval hezkou individuální akcí Nazad, Šátava byl taktéž nadále pozorný. Stejný hráč měl krátce za polovinou třetí třetiny další velkou šanci, hostujícímu maskovanému muži tentokrát pomohla branková konstrukce. Jinak se hrál vyrovnaný hokej, nikdo se nechtěl dopustil osudové chyby. Když už to vypadalo, že zápas dospěje až do prodloužení, udeřila Škoda v čase 59:36. David Slačík dostal vynikající přihrávku a z pravé strany nedal brankáři šanci zasáhnout. Na úvod tripu Plzeň zvítězila nad Vítkovicemi 2:1, zítra sehrají zápas v Třinci.

FOTO: Ronald Hansel.

Ohlasy trenérů

Michal Straka (HC Škoda Plzeň): „Dneska jsme viděli hodně vyrovnaný zápas, na obou stranách bylo hodně nepřesností. Mohly vyhrát oba týmy, nakonec se štěstí přiklonilo na naší stranu, když se nám povedlo vstřelit branku 24 vteřin před koncem. Máme z vítězství velkou radost a těchto tří bodů si velice ceníme.“