CEB – PLZ 3:0 – Rozhodl výpadek v poslední pětiminutovce druhé třetiny

Č e s k é B u d ě j o v i c e – I po druhém kole si musí HC LASSELSBERGER Plzeň ještě počkat na první bod. Na jihu Čech odehráli modrobílí první třetinu převážně v oslabení, kterému se však ubránili. Gólová smršť domácích přišla v posledních pěti minutách druhé části hry, kdy České Budějovice vstřelily tři branky. Plzeň od začátku třetí třetiny usilovala o srovnání skóre. Pavel Trnka při jedné přesilové hře pět na tři napálil puk do tyče a při další, půldruhé minuty dlouhé, zlikvidoval jeho dělovku Turek. I když Plzeň měla ve třetí třetině více šancí než soupeř, skórovat se jí nepodařilo.

Banes Motor České Budějovice - HC Škoda Plzeň

3:0
0:0, 3:0, 0:0

Branky a nahrávky: 36. Šimánek (Veselý), 38. Vak (Vydarený), 40. Šimánek (Vak). Rozhodčí: Homola - Guth, Rittich. Vyloučení: 10:11. Využití: 2:0. Diváci: 4 588.

Banes Motor České Budějovice

Turek - Posmyk, Gřegořek, Mucha, Kutlák, Toman, Vydarený, Vágner - M. Hudec, V. Nedorost, Brabenec - Kotrla, Hübl, Sailer - Šimánek, Vak, Veselý - Gulaš, L. Květoň, Hřebejk.

HC Škoda Plzeň

Málek - Benák, Trnka, Cartelli, Malinský, Nedoma, Mazanec, Derner, Vobořil - Fabuš, R. Král, Ludvík - Zelenka, Rataj, Matějovský - Důras, Šindel, Adamský - Heřman, A. Padělek, Šaffer.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Roman Málek 60 36 3 33 91,67 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 0 0 0 0 0
Václav Benák 0 0 0 -1 2
Mario Cartelli 0 0 0 0 0
Lukáš Derner 0 0 0 0 4
Michal Důras 0 0 0 0 0
Peter Fabuš 0 0 0 -1 0
Jan Heřman 0 0 0 -1 0
Richard Král 0 0 0 -1 0
David Ludvík 0 0 0 0 4
Jiří Malinský 0 0 0 0 4
Radek Matějovský 0 0 0 0 2
David Mazanec 0 0 0 0 0
Milan Nedoma 0 0 0 0 0
Aleš Padělek 0 0 0 0 2
Igor Rataj 0 0 0 0 2
Adam Šaffer 0 0 0 0 2
Jakub Šindel 0 0 0 0 0
Pavel Trnka 0 0 0 -1 0
Jiří Zelenka 0 0 0 0 0

komentář

O úvodní buly letošní extraligové sezony v Budvar aréně se postarali muži s čísly 91 na dresech. Úspěšnějším v duelu Král - Nedorost byl domácí centr. Počáteční nástup HC Mountfield mohl již v páté minutě razantně utnout Igor Rataj. Matějovský přihrával do slibné střelecké pozice Zelenkovi, ten minul. Odražený kotouč si našel mezi kruhy dobře postaveného Rataje, který sám před Turkem minul domácí klec. V šesté minutě "natrhl" pytel s přesilovkami David Ludvík, faulující Václava Nedorosta. Do konce třetiny se hrálo ve standardním počtu hráčů jen sporadicky. Výbornou možnost rozjásat 4588 diváků měli domácí v přesilovce 5 na 3. Obětavě bránící trio Trnka, Cartelli, Král plzeňskému čaroději v brance situaci značně usnadnilo. V poslední minutě prvého dějství hrozí Lasselsberger. Plzeňská posila Richard Král adresuje kotouč Fabušovi. I tuto souhru řeší Roman Turek.

V počátku druhé třetiny domácí dohrávali v oslabení. Mucha výborným obranným zákrokem vyhazoval přímo k Hüblovi, ten přihrál Sailerovi, jehož střelu likviduje fantastický Málek. O tři minuty později opět Petr Sailer. Kutlák jej lobem posílá samotného vstříc plzeňské svatyni. Nad vodou drží Plzeň opět Málek. V polovině utkání zamotala snad i několika desítkám plzeňských fanoušků hlavu trojice Šimánek, Vak, Veselý. O totéž se úspěšně pokusila trojka vedená Jakubem Šindelem, bohužel pro Západočechy bez gólového vyjádření. Pro Lasselsberger se staly osudnými 4 minuty v závěru druhé třetiny. Ve 36. minutě vtipně přehodil špičkou hole přemisťujícího se Málka Jiří Šimánek - 1:0. Druhý úder zasadili laxně hrajícím Plzeňským o 2 minuty později Jihočeši v přesilovce. Marek Posmyk ostrým švihem střílí, před brankářem tečuje mimo Vydarený. Odražený touš se stal kořistí Tomáše Vaka, jenž neměl problém trefit poloodkrytou branku - 2:0. Modrobílí hosté se možná už viděli o přestávce v šatnách, proto jihočeským gólovým hodům nebylo konce - o další 2 minuty později HC Mountfield využívá další nekázeň hostí. Vak si připisuje druhý bod za asistenci, Jiří Šimánek dnes druhou branku 3:0.

Do třetího dějství nastoupili hosté s touhou konečně se gólově prosadit. Příležitost k tomu měli. 43 sekund dlouhá převaha o 2 hokejisty však korekci tříbrankového vedení domácích nepřinesla. Nejblíže k úspěchu byl Pavel Trnka, který napálil tyč českobudějovické brány. Následně si s domácím gólmanem neporadil ani Benák. Další šanci spálil ještě stále v přesilové hře Zelenka, ke kterému se dostal puk po ose Benák - Matějovský. Plzeňský nápor ukončila další z dobrých možností Krále - nadvakrát si na Turka nepřišel. V osmačtyřicáté minutě je opět vidět podobný scénář: Král ujíždí sám na Turka, domácí brankář byl opět bezchybný. Poslední velká šance jak neodjet z jihu s prázdnou, se naskytla svěřencům Marka Sýkory v polovině závěrečné třetiny. Přesilovou hru 5 na 3 dlouhou 92 sekund neproměnili. Zásluhou tragického vystoupení v prostřední části utkání si opět hokejisté z Plzně body nepřipíší. Jihočeši po zásluze získali další 3 body.

Ohlasy trenérů

Milan Kupka, trenér HC Mountfield: Nečekali jsme lehké utkání. Chtěli jsme potvrdit výkon z Třince, a to se nám určitě povedlo. Myslím, že jsme vyhráli zaslouženě. Nechtěl bych vyzdvihovat jednotlivce, ale Roman Turek podal velmi dobrý výkon.

Marek Sýkora, trenér Lasselsbergeru Plzeň: Blahopřeji soupeři k vítězství. Rozhodla druhá třetina. První a třetí od nás nebyla zlá. Druhou třetinu nebýt Málka mohli vyhrát 6:0! Naprosto tragické vystoupení! Z hráčů mohu pochválit jen Romana Málka.