SLA - PLZ 3:1 - Zázračný obrat se podruhé nekonal

Praha/Plzeň - Plzeňští indiáni se po dni odpočinku představili na ledě pražské Slavie v rámci 34. kola naší nejvyšší hokejové soutěže. Po bezbrankové první třetině se do vedení dostali jako první domácí, avšak tři minuty nato se podařilo indiánům vyrovnat díky Radku Dudovi. Jenže sešívaní si ztracený náskok vzali ještě do přestávky zpět a ve třetí třetině přidali třetí zásah do Hořčičkovy branky. Plzeňští se ve snaze o vyrovnání zabrzdili sami, když se v poslední pěti minutách nechal vyloučit dvakrát Modrý a jednou Benák, jenž byl potrestán za potyčku při obraně vlastního gólmana. Z Prahy tak odjíždějí indiáni smutní.

HC Slavia Praha - HC Škoda Plzeň

3:1
0:0, 2:1, 1:0

Branky a nahrávky: 26. Svoboda (Roth), 37. Micka (Sklenář, Kuboš), 52. Benda (Vondrka) - 29. Duda (Straka, Hanzlík). Rozhodčí: Hradil, Trombík - Bryška, Novák. Vyloučení: 5:4. Využití: 0:1. Diváci: 8497. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1.

HC Slavia Praha

M. Kopřiva - Kadlec, Špelda, Roth, Žižka, Kuboš, Vašíček, Kolařík, Barák - Pospíšil, Benda, Vondrka - T. Svoboda, Třetina, Tomica - Žejdl, P. Jelínek, Doležal - Micka, Poletín, Sklenář.

HC Škoda Plzeň

Horčička - Benák, Jiří Hanzlík, Dresler, Modrý, Frolo, Slaney - Vostřák, Jan Kovář, Vlasák - Stránský, Straka, Duda - Plášek, Haman, Lev - Lammers, Dvořák, M. Heřman.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Luboš Horčička 59 19 3 16 84,21 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Václav Benák 0 0 0 0 2
Jan Dresler 0 0 0 -2 0
Radek Duda 1 0 1 -1 0
Michal Dvořák 0 0 0 -1 0
Tomáš Frolo 0 0 0 -1 0
Radek Haman 0 0 0 -1 0
Jiří Hanzlík 0 1 1 -1 0
Martin Heřman 0 0 0 -1 0
Jan Kovář 0 0 0 -1 0
John Lammers 0 0 0 -1 0
Jakub Lev 0 0 0 0 2
Jaroslav Modrý 0 -1 -1 0 4
Karel Plášek 0 0 0 -1 0
John Slaney 0 -1 -1 0 0
Martin Straka 0 1 1 0 0
Jan Stránský 0 0 0 -1 0
Tomáš Vlasák 0 0 0 0 0
Pavel Vostřák 0 0 0 -1 0

komentář

V zaplněné O2 areně, kam přijela i početná ekipa fandů z Plzně, se hrál od začátku parádní hokej. Hned ve 3. minutě měl velkou šanci Vostřák, ale Kopřiva si hned v úvodu připsal skvělý zákrok. O minutu později měl brankář Luboš Horčička, který se překvapivě objevil v brance Plzně, pořádný kus štěstí, když Doležal pálil z první po přihrávce Jelínka mimo. Hosté pak měli další šance v početní výhodě, ale Kopřiva svůj tým podržel a naopak protiútok v oslabení promarnil špatným zpracováním aktivní Jelínek. Od začátku také bylo jasné, že kapitán Indiánů Martin Straka to bude mít v zápase těžké, protože trenér Růžička na něj nasadil osobního strážce Marka Tomicu.

Ve 13. minutě ale roztočil improvizovaný útok Stránský, Straka, Duda v pásmu Slavie velký kolotoč, ze kterého se sešívaným podařilo vyskočit až po dvou minutách, během kterých ale indiáni pouze dvakrát vystřelili. Plzeň měla převahu i dále. Po Slaneyho dělovce byl za bránou faulován Vostřák, ale Kopřiva stále držel i díky svým obětavým obráncům čisté konto. Když pak ani třetí vyloučení Slavie nedokázali Plzeňští potrestat, šlo se do kabin za bezbrankového stavu.

I začátek druhé třetiny se nesl ve znamení tlaku modrobílých, ale v čase 25:17 přišel jako blesk z čistého nebe gól v síti Horčičky. Tomáš Svoboda si nabruslil na nahození Rotha, snažil se zakončit bekhendem mezi betony, ale brankář puk podržel. Jenže vracející se obránce Dresler nestačil před gólmanem zabrzdit a i s kotoučem ho dotlačil do brány – 1:0. Hosté se však myšlenky na vstřelení branky nevzdali, i když Kopřiva byl stále proti a chvílemi přiváděl plzeňské střelce k šílenství. To se změnilo v radost ve 29. minutě, kdy v přesilovce nahodil puk na bránu Hanzlík a exslávista Radek Duda ho jemně tečoval pod Kopřivovu lapačku – 1:1.

Nápor Plzně ještě narostl, ale brankář Kopřiva pokračoval ve skvělém výkonu a zejména Plášek si mohl po neproměněném přečíslení dvou na jednoho rvát vlasy. Stejnou situaci na druhé straně kluziště ve 37. minutě zakončil Tomáš Micka precizní střelou mezi betony a vrátil tak domácím vedení.

Po dvou třetinách, kdy měli výraznou převahu hosté, asi byla v kabině Slavie pořádná bouře, protože hra sešívaných se o mnoho zlepšila. Červenobílí se mnohem více tlačili do zakončení a zejména Vondrka měl v úvodu třetí dvacetiminutovky dvě dobré střelecké možnosti. Ve 48. minutě pak byl navíc vyloučen Jakub Lev a slávisté hráli první přesilovku v zápase. Dobrou šanci v ní měl Kadlec, ale dělovku od modré Horčička pokryl.

Po skončení početní výhody ale přišly další příležitosti hostů. Střelu Stránského málem baseballovým způsobem tečoval Vlasák, chvíli na to v útočném pásmu nebezpečné kroužil s pukem Duda. Jenže opět udeřilo na druhé straně. Vondrka v 52. minutě vybojoval puk ve středním pásmu, nabral rychlost, dostal se přes obránce k zakončení a Horčička už jen stačil kotouč vyrazit ke zcela volnému Janu Bendovi, který do prázdné brány skórovat neodmítl – 3:1.

Hosté jakoby po třetí inkasované brance ztratili naději na zvrat a tlak, který si dokázali vytvořit v prvních dvou třetinách, nedovedli zopakovat. Navíc pět minut před koncem přišlo další vyloučení, které závěrečný nápor Indiánů oddálilo. Plzeň se sice pak snažila i o hru bez brankáře, ale dobře bránící slávisté drama v závěru nedopustili a uhájili tak třetí výhru za tři body v řadě.

Ohlasy trenérů

Jiří Čelanský (Slavia): Věděli jsme, jaký Plzeň aplikuje hokej a byli jsme na to připravení. Musím hráčům poděkovat, že jsme to opravdu plnili a nepustili jsme je k jejich oblíbené hře. Dobře jsme hráli střední pásmo, trpělivě jsme čekali na chybu soupeře a dokázali jsme šance proměnit.

Milan Razým (Plzeň): Nepodali jsme špatný výkon, ale na rozjetou Slavii to momentálně nestačilo. Důrazný soupeř nám dal lekci z proměňování příležitostí. Vůbec nás nepustila do naší agresivní hry.