KLA - PLZ 2:3 - Indiáni vezou všechny body

Kladno/Plzeň - Indiáni neměli po neúspěšném duelu na ledě Slavie ani čtyřiadvacet hodin odpočinku a už se představili na kladenském zimním stadionu v televizní předehrávce 35. kola Tipsport extraligy. Západočeši hráli prakticky po většinu utkání prim a vypracovali si dvoubrankový náskok. Pak je však domácí proškolili z produktivity a dokázali dvěma využitými přesilovkami srovnat stav. Prodloužení však rázně odmítl kapitán HC Plzeň 1929 Martin Straka a vystřelil své družině velice cenné tři venkovní body.

Rytíři Kladno - HC Škoda Plzeň

2:3
0:1, 1:1, 1:1

Branky a nahrávky: 34. Kalla (Toman, Treille), 49. Treille (Kalla, Toman) - 19. Plášek (Dvořák, Obdržálek), 28. Stránský (Modrý), 55. Straka (Modrý, Vlasák). Rozhodčí: Hribik, Husička - Jelínek, Pešek. Vyloučení: 2:5. Využití: 2:0. Diváci: 1740. Střely na branku: ---. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:3.

Rytíři Kladno

Falter - Drtina, Šmach, Toman, D. Růžička, L. Procházka, Piskáček, od 30. navíc Mnacjan - Bicek, Patera, Kuchler - S. Treille, Kalla, Bílek - Látal, Valský, Bělohlav - Eberle, Knotek, Kotrla.

HC Škoda Plzeň

Horčička - Benák, Jiří Hanzlík, Dresler, Modrý, Frolo, Slaney, St. Pierre - Duda, Straka, Vlasák - Stránský, Jan Kovář, Pitule - Plášek, Haman, Lev - Vostřák, Dvořák, Obdržálek.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Luboš Horčička 60 22 2 20 90,91 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Václav Benák 0 0 0 0 0
Jan Dresler 0 0 0 2 2
Radek Duda 0 0 0 1 2
Michal Dvořák 0 1 1 1 0
Tomáš Frolo 0 0 0 0 0
Radek Haman 0 0 0 0 0
Jiří Hanzlík 0 0 0 0 0
Jan Kovář 0 0 0 1 0
Jakub Lev 0 0 0 0 2
Jaroslav Modrý 0 2 2 3 0
Petr Obdržálek 0 1 1 1 0
Tomáš Pitule 0 0 0 1 0
Karel Plášek 1 0 1 1 0
John Slaney 0 0 0 0 0
Nicolas St. Pierre 0 0 0 1 2
Martin Straka 1 0 1 1 0
Jan Stránský 1 0 1 1 0
Tomáš Vlasák 0 1 1 1 2
Pavel Vostřák 0 0 0 0 0

komentář

První zajímavější akci utkání měli na svědomí hosté, to když Obdržálek našel zpoza branky na okamžik volného Vostřáka, ale ten Faltera nepřekonal. Domácí se před Hořčičku odvážili prakticky až v úvodu páté minuty, to uháněl na plzeňského gólmana Valter, ale bez úspěchu. Indiáni byli i nadále aktivnější, snažili se něco vymyslet. Dvořák v osmé minutě předvedl svou klasiku – rychle obkroužil branku a pokusil se Faltera nachytat v nepozornosti. Západočeši byli odměněni první přesilovkou utkání, kdy na trestnou lavici po podražení nedobrovolně zamířil Bílek. Po minutce a dvou Hanzlíkově střelách k trestoměřičům zamířil i plzeňský Duda a bylo po početní výhodě. Dvě šance si vzápětí připsali i domácí, když nejdříve Růžička trefil tyč a po něm nedotlačil puk do plzeňské branky Treille. Jenže do vedení šli indiáni, když využili chyby Kladenských na modré čáře. Dvořák našel Pláška a ten zametl puk do sítě. Domácí se do konce dvacetiminutovky pokusili Plzeň zmáčknout ve třetině, ale moc úspěchu neslavili.

Úvod druhé dvacetiminutovky jasně patřil plzeňským barvám. Dvořák se opět blýskl svou obětavostí, když ještě dohrával puk vleže. Vlasák chtěl nabít Dudovi v ideální pozici, ale chyběl pověstný kousek štěstí, aby modrobílého střelce našel. Kladno pomalu zapomínalo, jak to vlastně v útočné třetině vypadá. A za svou hru také bylo potrestáno. Jan Stránský nečekal na nic, vydal se rozbít domácí rozehrávku a slavil úspěch! Navýšit náskok hostů pak mohl kapitán Straka nebo reprezentant Kovář, ale neuspěli. První akci překombinoval, mladý Kovář pak tečoval mimo. Kladno se do hry dostalo po faulu St. Pierra a to tak, že pořádně. Hosté to s aktivitou při napadání trochu přehnali a ve vlastním oslabení dovolili soupeři ujet do přečíslení a Jaroslav Kalla protlačil puk za Hořčičku. S hosty mohlo být ještě hůře, když v další přesilovce pálil nepřesně osamocený Růžička a o pár chvil po něm i Eberle. Přesilovku hráli po ubránění té kladenské i indiáni a velkou šanci po faulu Mnatsyana spálil aktivní Duda.

Poslední dvacetiminutovku otevřely dvě neproměněné tutovky Západočechů – Straka v ideální pozici netrefil a poté Stránský neuspěl tváří v tvář Falterovi. A když se neujala ani vynikající Dudova dorážka, kterou Kladno odpálilo takřka z brankové čáry, přišel kladenská výuka z proměňování pracně vypracovaných šancí. Po faulu indiána Dreslera napřáhl Treille, a přestože si Hořčička sáhl na puk, kladenský střelec vyrovnal. Hosté se ale s remízou odmítli spokojit a dál pokračovali ve své aktivitě. Faltera znovu vystrašil Dvořák, Vlasák a pak znovu plzeňský bouřlivák Dvořák. Jenže Kladno si tak dlouho koledovalo o třetí branku, až ji opravdu dostalo. V pětapadesáté minutě Falter pouze vyrazil jednu střelu a to pro Martina Straku znamenalo rutinní úklid povalujícího se puku do sítě. Domácím jakoby nepříznivý stav vyhovoval a znovu se osmělili i do útoku. Ve výborné šanci trefil Patera tyčku a pak minutu a půl před třetí sirénou nedokázali kladenští hokejisté zamést puk do zívající plzeňské klece. A tak hosté vezou na západ Čech všechny body.

Ohlasy trenérů

Petr Tatíček (Kladno): První třetinu jsme nezahráli moc dobře, Plzeň byla lepším celkem. Postupem času jsme se zlepšili, dotáhli jsme dvougólové manko, navíc nastřelili tři tyče, ale na ty se nehraje. Nakonec jsme na kýžený bod nedosáhli, což je určitě škoda.

Milan Razým (Plzeň): První dvě třetiny jsme byli lepší, ale z řady šancí jsme vytěžili jen dvě branky, i když domácí měli své příležitosti a využili dvě přesilové hry. Třetí gól Straky padl trochu se štěstím, ale nakonec si odvážíme velice cenné tři body.